Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2019)


ikona
KarelR
black pantherblackkklansmanbohemian rhapsodyfavoritkamoviezoneoscaroscaryromavicezelena knihazrodila se hvezda
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Rok se sešel s rokem a máme tu další vyhlašování Oscarů. Letos to výjimečně bude napínavé, jelikož není moc jasné, kdo vyhraje. V uplynulých měsících se totiž favorizování přelévalo z jednoho filmu na druhý, a nebál bych se říct, že má rovná půlka nominovaných reálnou šanci na zlatého plešouna. Kdo se tedy bude klepat nervozitou a u koho je naopak jasné, že výhra nehrozí? Jako obvykle nabízíme menší přehled, ve kterém si nominované bijáky projdeme hezky po jednom a probereme si jejich oscarové šance.

Vice (CZ premiéra: nestanovena)

Hodnocení: imf 6/10, KarelR 7/10

Kdyby vás zajímalo, který z oscarových kandidátů má v USA nejhorší ohlasy, tak je to... na Rottenech Bohemian Rhapsody (6,1/10) a na IMDb Vice (7,2/10). Biografie Dicka Cheneyho (aneb "ten film s tlustým Christianem Balem") zatím nemá ani datum české premiéry a není se čemu divit. Adam McKay totiž (znovu) natočil extrémně specifickou komedii, která si nebere servítky a uráží nejen boháče a politiky, ale i normální lidi, kteří by se místo chození na volby nejradši jen bavili a nic neřešili. Po Sázce na nejistotu, která si došla pro Oscara za scénář, bylo jasné, že nás čeká přesně tohle. A jsem moc rád, že to Akademii znovu sedlo, protože je z pěti nominací pro Sázku najednou osm pro Vice (byť soška za nejlepší film opět nehrozí) a minimálně Bale má slušnou šanci, že si po Oscarovi za vedlejší roli (Fighter) odnese i toho o úroveň cennějšího.

Zelená kniha (CZ premiéra: 7. března 2019)

Hodnocení: imf 8/10, KarelR 7/10, Rimsy 8/10, TedGeorge 9/10

Řada lidí žije v dojmu, že Zlatý glóbus = Oscar. Když se ohlédneme za poslední dekádou, platila tahle rovnice jen pro pět filmů z deseti (Milionář z chatrče, The Artist, Argo, 12 let v řetězech, Moonlight), a jen The Artist měl Zlatý glóbus z kategorie muzikál nebo komedie, jíž letos opanovala Zelené kniha. Papírově tak mají větší šanci na výhru Roma, Favoritka a vlastně i Bohemian Rhapsody, která urvala Zlatý glóbus za nejlepší drama. I přesto se ale Zelená kniha tak nějak tváří jako vůdce pelotonu, jenž přichází s ideálním materiálem v ideální čas. V redakci tomuhle feel good bijáku rozhodně fandíme, jelikož se nejedná o úzkoprsý útok na ceny, nýbrž o pohodový a divácky vstřícný road trip, jenž by se klidně obešel i bez velkého haló. Jeho výhra by tedy nijak nebolela, i když je jasné, že by si na ni za pár let vůbec nikdo nevzpomněl.

Zrodila se hvězda (CZ premiéra: 4. října 2018)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 6/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 6/10, TedGeorge 10/10

Jestli mají Oscary nějakého černého koně, tak je to bezesporu Zrodila se hvězda. Ještě loni v říjnu šlo o jasného favorita, jemuž řada lidí tipovala minimálně šest sošek (nejlepší film, režie, píseň, herec a herečka v hlavní roli, herec ve vedlejší roli). V listopadu se ale do kin nahrnulo trio Bohemian Rhapsody, Zelená kniha a Favoritka, jež v prosinci doplnila Roma, načež romantickému hitu zbyly (kromě 423 milionů dolarů...) jen oči pro pláč. OK, na Zlatých glóbech si Lady Gaga došla pro cenu za nejlepší píseň, kterou má prakticky jistou i na Oscarech. Bradley Cooper se však neporve ani o sošku za režii a vůbec se zdá, že se nejlepší film loňského roku (ehm, podle mě a Teda!) začíná těžce ignorovat. Kéž by se to ještě nějak dramaticky změnilo. Letošní Oscary totiž stíhá jeden průšvih za druhým a bylo by fajn, kdyby samotný ceremoniál nabídl alespoň kupu překvapení a nečekaně dojemných zvratů. Potenciál na pořádné veletoče tu totiž rozhodně je!

Jak letošní Oscary vidíte vy? Dejte vědět v diskuzi a těšte se na nedělní noc, kterou s vámi na MovieZone "prožije" minimálně imf.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace