Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2018


ikona
TedGeorge
damien chazelledisneydwayne johnsonfantasticka zviratafantasticka zvirata: grindelwaldovy zlocinyharry potterlisbeth salanderlouskáčekmortal instrumentsmrakodrapolivia wildeoprah winfreyPeter Jacksonpredatorprvni clovekrobert zemeckisrobin hoodshane blacktaron egertonthe predatortop 11tržbyvitejte v marwenu
Necelý tucet bijáků z minulého roku, na které by v Hollywoodu nejraději co nejrychleji zapomněli 

Když se napíše A, musí zákonitě přijít i B. Tím pádem si týden po vydání TOP 11 největších kasovních hitů minulého roku právě čtete TOP 11 největších kasovních průšvihů za rok 2018. No a hned na začátek je třeba říct, že těch propadáků kupodivu zase tolik nebylo. Stačí se podívat na články z minulých let, kde se o své místo na výsluní „prali“ opravdu hodně velcí loseři a musí vám být jasné, že Hollywood zažil veskrze slušný rok. Nicméně…

Když už nějaký biják propadnul a prošustroval studiu dolary, bylo to opravdu se vší parádou. Hlavně stříbrná a zlatá pozice aspiruje na zařazení do žebříčku historicky největších hollywoodských průšvihů vůbec. Co dodat? Dvě věci. Za prvé – KarelR tentokrát neviděl všechny propadnuvší filmy, takže mu v „jeho“ klasickém hodnotícím odstavci pomohou i další redaktoři. Za druhé? Ke čtení si otevřete libovolné víno pocházející z Čejkovic. Pokud jste tedy plnoletí a soudní. Jdeme na to.

11. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Rozpočet: 200 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 158,9
Tržby ve světě: 491,7
Tržby celkem: 650,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Za mě kvalita, ale asi to bylo tím, že mě od jedničky zajímají čtyři hlavní hrdinové a užíval jsem si narážky na potterovský svět i románovou strukturu. Moc lidí bych na to do kina neposlal, protože tenhle "druhý díl z pěti" jako samostatný biják leckomu moc neřekne.
Vytáhni v hospodě: Před začátkem natáčení si J.K. Rowlingová a Jude Law na dvě a půl hodiny sedli. To kvůli tomu, že Jude bere svoje řemeslo vážně a chtěl vědět, co jím hraného Albuse Brumbála čeká a nemine v dalších dílech. Rowlingová prý detaily nešetřila a Law v tuto chvíli dost možná ví více, než polovina „výkonných“ producentů pracujících na plánované pentalogii.

Zase jsem si v mých úvodních odstavcích trochu naběhnul. Máte pravdu, až se sečtou příjmy z domácích nosičů, hraček a prodeje televizních práv, budou druhá Fantastická zvířata pravděpodobně v plusu a Warnerům něco málo vydělají. Jenomže je třeba myslet na to, že ještě před rokem bylo právě pokračování dobrodružství Mloka Scamandera považováno za tu největší jistotu, která minimálně napodobí velmi pěkných 814 milionů dolarů jedničky. Nemluvě o tom, že mnoho tržebních kecalů dlouho spekulovalo o možné miliardě. Po americké premiéře ještě nebyl všem dnům konec. Těch 74 mega za první tři dny v multiplexech sice bylo o nějakých dvacet melounů méně, než se všeobecně předpokládalo, ale svět hlásil dostatečně obří numera, aby fanoušci potterovského univerza neskládali hůlky.

Ty složili až po druhém víkendu, kdy začalo být jasné, že Zvířata v kinech kolabují a nebude to stačit ani na tu jedničku. V tuto chvíli jsme celosvětově na 650 melounech a pokles o více než 150 mega oproti jedničce je průšvih srovnatelný se silvestrovskou show na TV Barrandov. Já osobně jsem si vzpomněl na první pokračování Pirátů z Karibiku. Ti ztratili lehkost jedničky a na dvou a půl hodinách začali představovat desítky nových postav, které zalidňovali (čerstvě obří) universum vycucané z prstu. Tenkrát to Deppovi a spol. stačilo na miliardu jenom kvůli obří oblibě značky. Fantastická zvířata se snaží také postihnout úplně vše, ale v plné nahotě se ukazuje, že jedničku lidé až tak nemilují. Fanoušci sice přišli, ale viděl ten útrpně dlouhý film v kinech někdo opakovaně?

 

10. Zlatý podraz

Rozpočet: 4,4
Tržby v USA: 0
Tržby ve světě: 0,142
Tržby celkem: 0,142
Rimsy se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Snaha pojmout až příliš mnoho témat od dobových reálií až po mezinárodní milostnou aférku tupí hrany ambiciózního sportovního dramatu. Přesto má řadu povedených momentů i pro ty, kteří vrhání mičudy do koše neholdují.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu je scéna, která se odehrává na nádraží v Ženevě. Natáčelo se v Hradci Králové a mě by nikdy nenapadlo, že nádraží v Hradci může suplovat švýcarské reálie. Režisér Špaček v rozhovoru tvrdí, že budovy jsou velmi podobné.

Ano, zařazuji český biják a nesnažím se o lacinou legraci. Zvlášť když si čtu spokojenou recenzi Rimsyho a všeobecně pozitivní ohlasy hrstky diváků, co film viděli v kinech. Propadák Zlatého podrazu mne velmi mrzí. Ambice totiž byly opravdu hodně vysoké a při pohledu na neutěšený stav české kinematografie, kde se kvalita korespondující s vysokými tržbami zjevuje snad už jenom díky tomu Jirkovi Strachovi, se trochu bojím, že se na zajímavý český biják zase nějaký ten rok nenajdou velké peníze. Se značnými obavami bych sledoval hlavně tržební pouť chystaného Nabarveného ptáčete. To je ten biják, který si vysnil Václav Marhoul, po letech všude možně vyškemral 159 milionů na natáčení a teď se musí spolu s producenty jenom modlit, aby se neopakoval Podraz.

Musím se přiznat, že tržby českých filmů nesleduji až tak zevrubně (vy jistě znáte web Kinomaniak.cz, kde tak velmi pečlivě činí Tomáš Vyskočil), ale tenhle propadák má skoro až světové parametry. Investovalo se 100 milionů korun a do kin zamířilo jenom 25 000 lidí, kteří nenechali v pokladnách ani 4 mega. Nabízí se otázka, jestli to bezpochyby talentovaný Radim Špaček nemohl natočit alespoň o trochu levněji. Další otazník visí nad reklamní kampaní, která mě úplně minula a nejsem si jistý, jestli nějaká vlastně byla. Když si člověk čte o desítkách a stovkách milionech dolarů, které se ztrácí v Hollywoodu, tak se nad tím pousměje. Je mu totiž jasné, že obří studia prodělané miliony jednoduše odepíší a zahojí se jinde. Tenhle tržební průšvih z našich luhů a hájů však jen tak nějaká levná romantická komedie nesmaže. Uf.

 

9. Mrakodrap

Rozpočet: 125, ale živě se spekuluje o vyšší částce.
Tržby v USA: 68,4
Tržby ve světě: 236, 4
Tržby celkem: 304,8
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Ucházející americko-čínská koprodukce, ve které se Rock očividně snaží a vysekne pár správně popcornových kousků. Jako celek to ale nad průměr nikdy nevyleze.
Vytáhni v hospodě: Na filmu pracoval jako technický poradce (proč, proboha?) architekt Adrian Smith, který mimo jiné stojí za stavbou slavné dubajské Burj Khalify. V tuto chvíli pracuje na stavbě Jeddah Tower v Saudské Arábii. Ta by měla jako první mrakodrap v historii překonat výšku 1 km.

Tak je ten Rock ještě pořád největší filmová hvězda současnosti? Asi ano, mírné zaškobrtnutí v podobě Rampage a průšvih Mrakodrapu totiž pořád nenulují jeho účast ve značkách Rychle a zběsile (také se těšíte na Hobbs and Shaw?), Jumanji a nadějně vypadající (a jistě také „značkové") Jungle Cruise. Za Mrakodrap šitý horkou jehlou na míru Číně si však velký oblíbenec imfa ten políček v podobě devátého místa už zaslouží. Já tušil průšvih už po trailerech, které vrcholily škaredě digitálním skokem Rocka v kilometrové výšce. Směšně to bylo hlavně kvůli srovnání s trailerem na Mission: Impossible - Fallout. V té se prezentoval koulemi ze železa nesmrtelný Tom Cruise, který sice tentokrát neskákal po mrakodrapech, ale jeho jiné kaskadérské kousky vyrážely dech snad ještě více, než ono slavné běhání po stěně dubajského věžáku.

Je tedy Dwayne Johnson pořád ještě zárukou tržebního uragánu v kinech? Počkal bych si na finanční výsledky již jmenovaných blockbusterů, které jsou za rohem. Tedy Hobbse, Jumanji 2 (dobrá, 3) a příští rok startující Jungle Cruise. Hollywood jistě napjatě očekává, jestli z toho budou hity a Rock tak bude moci nadále natáčet prakticky cokoliv, nebo jestli nějaká připravovaná premiéra v kinech zklame a Dwayne svoje místo na hollywoodském piedestalu největších hvězd bude muset někomu přepustit. Kdo myslíte, že mu bude v následujících letech nejvíce zatápět?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace