Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 herců, ze kterých se stali úspěšní režiséři


ikona
TedGeorge
batmanben affleckben stillerbradley cooperdwayne johnsongeorge clooneyhan solokevin costnerlady gagamaverickmel gibsonpeter bergpeter dinklagerobert redfordron howardseal team 6seann william scott
Bradley Cooper kráčí ve šlépějích velkých legend...  

Já myslím, že je vám jasné, odkud vane vítr. V kinech nám právě dělá radost film Zrodila se hvězda a na každém rohu se kromě fantastické Lady Gaga skloňuje exkluzivní „prvorežie“ Bradleyho Coopera. Ten se musel při hraní v těch desítkách filmů trochu nudit a začal okoukávat řemeslo od legend, se kterými ve své bohaté kariéře pracoval. Ať už to byl Clint Eastwood, Derek Cianfrance nebo David O. Russell, učil se očividně dobře. Jinak by nebyl skloňován jako jeden z favoritů na Oscara za nejlepší režii. Bradley však rozhodně není prvním hercem, který začal fušovat do režírování. Kdepak, jsou jich desítky a já jsem se pokusil hodit na "papír" jedenáctku těch nej.

Kritéria výběru do článku? Ty tři kapitoly nejsou nafukovací, a proto nezařazuji umělce, kteří jsou již po smrti, nebo už v současné době netočí. Přiznávám, ve třetí kapitole naleznete jednu výjimku, kterou jsem si vážně nemohl odpustit. Zároveň prosím berte s rezervou výsledné pořadí. To, že Bena zařazuji na jedenácté místo prostě a jednoduše neznamená, že je horší režisér než direktor na místě devátém. Je to můj subjektivní pocit, který se vám snad alespoň trochu trefí do nálady. Toť vše. Pokud jste plnoletí, tak si ke čtení otevřete Frankovku z Vinařství Veverka (ideálně ročník 2014), a jdeme na to.

4. Kevin Costner

Kdy se to u něj zlomilo: Tanec s vlky z roku 1990 je podle mého skromného názoru nejlepší režijní prvotina všech dob.
Největší režisérský úspěch kariéry: Tanec s vlky – rozpočet 22 mega, celosvětové tržby 424 milionů dolarů. Co dodat.
Autor článku má od něj nejraději: Spolu s Moulin Rouge a Master & Commander je ten výše jmenovaný western asi mým nejoblíbenějším filmem vůbec.
KarelR má od něj nejraději: Bezkonkurenčně Tanec s vlky. Tatanka!
Vytáhni v hospodě: Kousek od Aspenu vlastní Kevin 165akrový ranč. Sice se pořád nechytá na jím hraného Johna Duttona, který vlastní půlku Yellowstoneu, ale stejně je to slušný kus země. Něco mi říká, že k těm sedmi dětem zvládnul Kevin vysadit i ten strom...

Pokud bych si mohl tipnout, tak i u Kevina budete nadávat. Rozumím vám, Costner je pořád především herec a za posledních 30 let režíroval pouze čtyři filmy. Z toho dva propadly jak u kritiků, tak v pokladnách kin. Jenomže já stejně Kevina řadím mezi režírující herce hodně vysoko. Ano, bude to hlavně o tom Tanci s vlky. Western o Johnu „Hloupému medvědovi“ a jeho cestě za sebepoznáním a indiánskou láskou naprosto miluji, a pokud na něj přede mnou někdo hází špínu, nejsem tolerantní. Bylo z toho tenkrát velké haló, ještě více peněz a hned několik Oscarů. Naprosto zaslouženě.

Možná i proto si Costner vydobyl (na svou dobu rekordní) 175 milionový rozpočet a spolu s Kevinem Reynoldsem natočili postapokalyptickou haluz Vodní svět. Byť se dnes můžete dočíst, že se propadnuvší film za ty roky vlastně už zaplatil, pravděpodobně tomu tak není. Costner tedy musel slevit a na Pošťáka dostal „jenom“ 80 mega. Propadák to byl ještě větší a já se musím přiznat, že kvůli slabosti pro žánr mám oba filmy rád. Chtělo by to ty dva odstavce zakončit na pozitivní notu, co? Western Krajina střelců z roku 2003 nejenom podle mě patří do TOP5 westernů vzniknuvších po roce 2000 a vy ho jistě také máte rádi. Nebo jste ho dodnes neviděli a už uháníte tenhle rest napravit.


3. Mel Gibson

Kdy se to u něj zlomilo: Už v roce 1993, kdy natočil docela neznámé drama Muž bez tváře.
Největší režisérský úspěch kariéry: Rozhodně Umučení Krista, které v roce 2004 šokujícím způsobem rozbilo hollywoodský bank a přišlo si na neskutečných 611 mega.
Autor článku má od něj nejraději: Nebudu vůbec originální – Statečné srdce navždy.
KarelR má od něj nejraději: Statečné srdce je holt jenom jedno.
Vytáhni v hospodě: Ještě jednou k Umučení Krista – rozpočet byl nízkých 30 milionů a Mel film produkoval sám. Prý utratil vlastních 25 milionů a tím pádem přepočítával čistý profit 210 milionů dolarů. Vážně vám musím psát, kdo byl v roce 2004 podle Forbesu nejlépe placeným hollywoodským hercem?

Tenkrát to bylo velké zjevení. Gibson, alias Šílený Max, Riggs a Bret Maverick vyrazil dech celému světu díky volnému převyprávění životního příběhu skotského hrdiny Williama Wallace ve Statečném srdci. Už tenkrát se ukázala Melova fascinace možná až trochu zbytečnou brutalitou, ale zrovna ve Statečném srdci to ještě nikomu nevadilo. Právě naopak. Ty nejsilnější scény jsou správně nekompromisní a tahle óda na svobodu je pro mnoho z nás zásadním filmem, na který nedáme dopustit. Gibson si následně dal devět let pauzu s režírováním a potom se bohužel trochu zbláznil.

Přiznám se, že jsem Umučení Krista viděl teprve minulý rok a po skončení se mi chtělo nadávat. Ty kvality tam moc nenacházím, a byť tuším, o co se Gibson ve svém opusu snažil, vůbec se mi to nelíbilo. Ten naprosto šílený fiskální úspěch si vysvětluji především „kostelním“ hypem a společností, která si umučení svého „vrchního“ chtěla prožít na vlastní kůži. Pojďme dál. Všichni jistě víte, jaké problémy Mela posledních deset let pronásledovaly. Po Apocalyptu měl mlátit ženu, škaredě nadávat policistům a Hollywood ho právem zavrhl. Předminulý rok mu bylo odpouštěno a Hacksaw Ridge chválili i ti samozvaní hollywoodští morální arbitři, kteří ho před pár lety zatracovali. Pojďme Melovi přát, aby remake Divoké bandy dopadnul alespoň nadprůměrně a Gibson si od Peckinpaha nevzal pouze to násilí.

 

2. Robert Redford

Kdy se to u něj zlomilo: V roce 1980 natočil drama Obyčejní lidé a hned z toho byl Oscar za režii.
Největší režisérský úspěch kariéry: Zaříkávač koní atakoval na konci minulého milénia 200 milionů babek celosvětově.
Autor článku má od něj nejraději: Tohle je Sofiina volba… Dobrá, Teče tudy řeka je výborný biják.
KarelR má od něj nejraději: Hmmm... asi oddechovou Legenda o slavném návratu?
Vytáhni v hospodě: Jistě si všichni vzpomínáte na jeho roli novináře Boba Woodwarda v legendárním snímku Všichni prezidentovi muži. Zajímá vás, co dělá Woodward dnes? Pořád píše a pořád si bere na paškál neposlušné americké prezidenty. Naposledy díky knize Fear nenechal niť suchou na Donaldu Trumpovi.

Musím se přiznat, že když jsem viděl trailer na Old Man and the Gun, tak mi po tváří stekla slza. Ne snad, že by ta upoutávka byla tak silná, ale Redford je pro mě ztělesněním toho nejlepšího z Hollywoodu, a jelikož ho už (pravděpodobně) nikdy více neuvidíme na stříbrném plátně, dolehly na mě emoce. Dovolíte ještě jedno přiznání? Byť je Robert bez jakéhokoliv dišputátu výborný režisér, já ho budu mít zafixovaného především jako výjimečného herce. Tady snad ani nemusím jmenovat ty desítky fantastických a nezapomenutelných rolí. Dovolím si snad jenom eMZákům připomenout trochu zapomenutou pecku Jeremiah Johnson. Musíte to vidět.

Co se té režie týče, tak mi trochu vadí fakt, že Zaříkávač koní není považován za klasiku. Nevím, jestli lidem vadí, že je to vlastně limonáda, ale podle mě je tohle drama srdceryvnou ódou na kvalitní a rozmáchlou kinematografii. Tedy přesně to, co ve filmech miluji. Znovu ještě zmíním Teče tudy řeka, jež pro Hollywood objevilo Brada Pitta (fanoušci Thelmy a Louise si prosím dají pohov) a také Otázky a odpovědi, které naprosto suverénně přiblížily Ameriku padesátých let. Po Redfordovi tu bude velké prázdno. Už jenom kvůli festivalu Sundance.


1. Clint Eastwood

Kdy se to u něj zlomilo: Thriller z roku 1971 Zahrajte mi „MISTY“ moc lidí nezná. O dva roky mladšího Tuláka ze širých plání však (snažně doufám) viděl každý. Je to totiž westernová pecka s výbornou pointou.
Největší úspěchu kariéry: Něco mi říká, že těch 548 milionů utržených Americkým sniperem už Clint nikdy nepřekoná. I když… u něj člověk nikdy neví.
Autor článku má od něj nejraději: Gran Torino mám v TOP 10 nejoblíbenějších filmů, takže tady není o čem.
KarelR má od něj nejraději: Gran Torino mám v TOP 10 nejoblíbenějších filmů, takže... tady taky není o čem!
Vytáhni v hospodě: Proslavil se rolí v 60 let starém seriálu Rawhide. A s tím se pojí skvělá historka, kterou u Grahama Nortona vyprávěl Tom Hanks. Tak klikejte.

Ne, na prvním místě vážně nemohl být nikdo jiný. Zatímco u Redforda jsem u traileru na jeho poslední film slzel, u Clinta jsem skákal do výšky a říkal si, že je tenhle borec prostě nesmrtelný. Ono je mu totiž 88. Slovy OSMDESÁT OSM! To je prostě neuvěřitelné, jak si to tahle legenda dává. Když se v roce 2012 při příležitosti sportovního filmu Zpátky ve hře nechal slyšet, že končí s hraním, mrzelo nás to, ale chápali jsme. Clint se chystal i nadále režírovat a my jsme se těšili, co za pecky nám Eastwood ještě stihne naservírovat. Asi málokdo však tušil, že nám v posledních 6 letech nabídne takové parády jako Americký Sniper, Sully a (tuším) The Mule.

Říká to každý a musím to napsat i já. Clint je prostě neskutečný, fyzikální zákony popírající borec, který nás doufám všechny přežije a bude točit po vzoru portugalského režiséra Manoela de Oliveiry do svých 105 let. A víte co? Já už končím s rekapitulací. Pojďme si teď na skladatele, producenta, herce a režiséra společně připít. Máte něco po ruce? Klid, počkám. Už? Dobrá: „Clinte, seš nejlepší, na tebe!“. Přátelé, když otevřete okno, možná to ťuknutí uslyšíte a zjistíte, že soused také čte MovieZone

Toť vše. Zamiřte do diskuze, koukejte mi dát záhlavec za režiséry, na které jsem zapomněl, a u dalšího tématu zase napřečtenou.

---

Poznámka pod čarou: Dlouho jsem uvažoval o tom, že do svého seznamu zařadím Jirku Stracha, ale pak jsem od toho nápadu upustil. Ta zmínka pod čarou Lotrandovi postačí a on má ještě dost času být nominován v budoucnosti. Za deset let totiž bude pokračování a v něm se Jirka jistě bude rvát s Bradley Cooperem!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace