Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 herců, ze kterých se stali úspěšní režiséři


ikona
TedGeorge
batmanben affleckben stillerbradley cooperdwayne johnsongeorge clooneyhan solokevin costnerlady gagamaverickmel gibsonpeter bergpeter dinklagerobert redfordron howardseal team 6seann william scott
Bradley Cooper kráčí ve šlépějích velkých legend...  

Já myslím, že je vám jasné, odkud vane vítr. V kinech nám právě dělá radost film Zrodila se hvězda a na každém rohu se kromě fantastické Lady Gaga skloňuje exkluzivní „prvorežie“ Bradleyho Coopera. Ten se musel při hraní v těch desítkách filmů trochu nudit a začal okoukávat řemeslo od legend, se kterými ve své bohaté kariéře pracoval. Ať už to byl Clint Eastwood, Derek Cianfrance nebo David O. Russell, učil se očividně dobře. Jinak by nebyl skloňován jako jeden z favoritů na Oscara za nejlepší režii. Bradley však rozhodně není prvním hercem, který začal fušovat do režírování. Kdepak, jsou jich desítky a já jsem se pokusil hodit na "papír" jedenáctku těch nej.

Kritéria výběru do článku? Ty tři kapitoly nejsou nafukovací, a proto nezařazuji umělce, kteří jsou již po smrti, nebo už v současné době netočí. Přiznávám, ve třetí kapitole naleznete jednu výjimku, kterou jsem si vážně nemohl odpustit. Zároveň prosím berte s rezervou výsledné pořadí. To, že Bena zařazuji na jedenácté místo prostě a jednoduše neznamená, že je horší režisér než direktor na místě devátém. Je to můj subjektivní pocit, který se vám snad alespoň trochu trefí do nálady. Toť vše. Pokud jste plnoletí, tak si ke čtení otevřete Frankovku z Vinařství Veverka (ideálně ročník 2014), a jdeme na to.

8. Sylvester Stallone

Kdy se to u něj zlomilo: V roce 1978 (dva roky po Rockym) si zrežíroval Cestu k ráji a podle mě ten film na MovieZone skoro nikdo neviděl. Klid, já ho mám v poznámkovém bloku také vedený jako rest.
Největší režisérský úspěch kariéry: Čtyřka Rockyho si přišla na více než 300 mega celosvětově. Před 33 lety!
Autor článku má od něj nejraději: Opravdu je tu někdo, kdo ji nemiluje?
KarelR má od něj nejraději: Jo, Tede, Rocky IV vede!
Vytáhni v hospodě: Zajímá vás, proč vzal Sly roli v notorickém propadáku Země policajtů? Kvůli penězům to rozhodně nebylo, studio mu totiž za roli zaplatilo pouze trapných 60 000 babek. Stallone se prý snažil vymanit ze škatulky hloupých akčních hvězd a chtěl vážnější roli. Ehm.

Takhle, Sly není nějak zázračný režisér. To by asi mělo zaznít hned na úvod. Ale troufnu si tvrdit, že ho má rád skoro každý a jeho boj s větrnými mlýny (je mu 72 a ten jeho Rambo stejně nebude směšný!) je prostě radost sledovat. Možná je trochu škoda, že ta režie Creeda dvojky nakonec neklapla, ale buďme rádi alespoň za návrat k roli Rockyho Balboy. Sly neměl v sedmdesátých letech jako začínající hřebec (pardon, herec) v Hollywoodu na růžích ustláno, ale tahle pohádka měla dobrý konec korunovaný Oscarem za prvního Rockyho v roce 1976.

Sly si zrežíroval dvojku, trojku, čtyřku a počínaje rokem 1985 se na dvacet let režijně odmlčel. Proto jsme byli všichni napnutí jak struny, jestli ten návrat do kůže nejslavnějšího filmového boxera nebude trapný průšvih. Nebyl. Jasně si vzpomínám na parádní imfovu recenzi, kde Vašek lákal na nejlepší vánoční dárek fanouškům akční hvězdy. Pětka byla rázem zapomenuta a Sylvester se znovu dostal na oči. Využil toho na 100 % a natočil čtvrtého Ramba, který byl také nářezový. No a konečně Postradatelní. Dream team všech akčních hvězd vydělal více než 270 milionů celosvětově, a byť si Sly dává další odpočinek od režie, není všem dnům konec. Kývnul totiž na režii již zmiňovaného Ramba pětky a já si nemůžu pomoct – těším se jako blázen!


7. George Clooney

Kdy se to u něj zlomilo: V roce 2002 se dočkal pochval ze všech stran za povedený biják Milujte svého zabijáka.
Největší režisérský úspěch kariéry: Kdybych jel stejným stylem jako doposud, tak musím zmínit 154 milionů dolarů vydělaných Památkáři. Ale ten film je sra_ka, a tak tu napíšu přeci jenom méně rentabilní Dobrou noc a hodně štěstí.
Autor článku má od něj nejraději: Dobrou noc a hodně štěstí. Pokud jste to náhodou ještě neviděli, tak kupujte.
KarelR má od něj nejraději: Ted má už zase pravdu, Dobrou noc a hodně štěstí vede.
Vytáhni v hospodě: Minulý rok prodal fabriku na výrobu tequily za miliardu dolarů. Nějaké ty dolárky musel dát svým šťastným společníkům, ale stejně mu těch 239 milionů dolarů stačilo na Forbesem reportovanou pozici nejbohatšího hollywoodského "herce" za rok 2017.

George mi jednu dobu pravidelně připomínal, že jsem zlý a nepřející člověk. Vyloženě mě totiž štval tím, že je to skvělý herec, playboy honící ty nejhezčí hollywoodské sukně, chytrý producent, filantrop upozorňující na nepravosti dějící se v Darfuru a nakonec i ten režisér. Pomiňme teď toho Zabijáka, který naplno těžil z účasti skvělého Sama Rockwella. Mluvím tu samozřejmě o černobílé klasice Dobrou noc a hodně štěstí. Ta půlce Ameriky a většině světa představila osobu televizního nebojsy z padesátých let Edwarda Murrowa, který bojoval s moderním ztělesněním inkvizice jménem Joseph McCarthy.

To se však Clooney teprve zahříval. Tvrdé palice sice stály za exkrement, ale Den zrady byl znovu výborný politický thriller a mě na tomto místě trochu štve, že je George poslední roky spíše než režisér podnikatel a aktivista. Pamatkáři a Suburbicon totiž nestojí za zmínku a já jsem chvíli uvažoval, že tohoto doktora z Pohotovosti do mé topky ani nezařadím. Jenomže je tu ještě jeden faktor, který stojí za zmínku. Clooney je stejně jako Pitt obrovská hvězda a celebrita. Ať se vám to líbí nebo ne, tak i když nic pořádného 3 roky nenatočí, stejně o něm uslyšíte a pro mě představuje tu persónu, která nejenom Affleckovi ukázala, že herci můžou kvalitně režírovat. A aby toho nebylo dost, tak je ta jeho tequila naprosto fantastická.


6. Peter Berg

Kdy se to u něj zlomilo: Jako režisér debutoval v roce 1998 černou komedií Šest pohřbů a jedna svatba, v níž si mimochodem zahrál hlavní roli Jon Favreau.
Největší režisérský úspěch kariéry: Rozhodně Hancock, který přišel na vrcholu popularity Willa Smithe a díky tomu psal tržby 624 milionů z celého světa.
Autor článku má od něj nejraději: Na život a na smrt je mírně nedoceněná pecka.
KarelR má od něj nejraději: Království!!!
Vytáhni v hospodě: Když se v roce 2002 vypravil do brazilské džungle, tak ho spolu s kolegy přepadli a okradli. Ptáte se, co tam Peter dělal? Zkoumal lokace pro svoji nadcházející pecku Vítejte v džungli.

Zatímco Clooney se v devadesátkách stal hvězdou především díky Pohotovosti, Berg vešel ve známost díky jinému seriálu z nemocničního prostředí – konkrétně mluvím o Nemocnici Chicago Hope. Jenomže na rozdíl od George si většina lidí nevybaví na první dobrou jeho obličej nebo nějakou nezapomenutelnou roli. Kdepak, jeho jméno je dnes už naplno spojené s bohatou režijní kariérou, která začala už v roce 1998. Pokud se však nemýlím, tak se Berg jako režisér do srdcí většiny eMZáků zapsal až díky Vítejte v džungli. Na tenhle biják se sice v roce 2003 docela nadávalo, ale čas ukázal, že je to dobrodružná klasika a doposud jedna z nejlepších Rockových rolí.

Berg nebyl žádný troškař, a byť se Vítejte v džungli v kinech nezaplatilo, stejně se velmi rychle dostal k velkým blockbusterům. Nemyslím teď rychle následující Světla páteční noci a Království. To ještě pořád mluvíme o dvouciferných (v jednotkách milionů dolarů) rozpočtech. Mám na mysli Hancocka, Bitevní loď a Deepwater Horizont. To všechno jsou filmy s rozpočty 150 – 200 milionů dolarů a pouze Hancock financujícím hollywoodským kmotrům vydělal na guerillové války v zemích třetího světa. Zrovna u té Bitevní lodi mě to trochu mrzí, protože je to rychle odsýpající a zábavný blockbuster, ale co už. Berg se tím nenechal zlomit a divákům dělá radost i menšími filmy. Na život a na smrt přibližuje jednu šílenou akci té nejelitnější jednotky vojáků v Afghánistánu. Den Patriotů se potom snaží přiblížit divákovi teroristický čin spáchaný při příležitosti Bostonského maratonu. Pojďme spolu sympatickému rejžovi držet palce, aby ten Hancock 2 vyšel. Berg už ten hit totiž potřebuje jako pes drbání.


5. Ron Howard

Kdy se to u něj zlomilo: V roce 1977 natočil Grand Theft Auto. Já jsem si právě pustil trailer a musím to vidět!
Největší úspěchu kariéry: Před dvanácti lety vydělala Šifra Mistra Leonarda 758 milionů dolarů.
Autor článku má od něj nejraději: Apollo 13 vůbec nestárne a pořád je naprosto kulervoucí.
KarelR má od něj nejraději: Ano... Rivaly.
Vytáhni v hospodě: Chcete originální jména pro své potomky? Tak je pojmenujte podle místa početí jako Ron Howard! Bryce Dallas Howard (Howard, Texas…), Paige a Jocelyn Carlyle (hotel v NY) no a konečně Reed Cross podle jisté cesty. To je ďábel.

Když se dnes řekne Ron Howard, tak plno lidí protáhne obličej. Mají totiž v živé paměti rozporuplného Sola a trilogii s lovcem symbolů Robertem Langdonem (především Inferno je už skoro nekoukatelné). Jenomže Ron si ten hejt nezaslouží. Mám totiž docela silný pocit, že si poslední dobou vybírá špatné scénáře a pořád je to výborný režisér. Stačí se podívat na Rivaly z roku 2013 a musíte mi ten fakt potvrdit. No a když se podíváme ještě o pár let dále, je vymalováno. Frost/Nixon, Těžká váha, Čistá mysl, Výkupné, Apollo 13… Je toho hodně.

Ron začal s režií už v roce 1977 s Grand Theft Autem. Většina lidí ho však zaregistrovala až díky průlomové roli Darryl Hannah jménem „Žbluňk“. Po natočení této moderní pohádky se Howard rozhodnul seknout s kariérou herce a většina Američanů ho má tedy zafixovaného jako takového domácího Tomáše Holého, který už v dospělosti moc nehrál. Akorát to nebylo kvůli tragickému úmrtí, ale díky těm desítkám filmů jím zrežírovaných. Za zmínku ještě stojí, že ať se v Hollywoodu zeptáte kohokoliv, tak vám řekne, že je Ron tím nejhodnějším rejžou vůbec. Takže palec nahoru Rone a koukej zase točit pecky!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace