Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 herců, ze kterých se stali úspěšní režiséři


ikona
TedGeorge
batmanben affleckben stillerbradley cooperdwayne johnsongeorge clooneyhan solokevin costnerlady gagamaverickmel gibsonpeter bergpeter dinklagerobert redfordron howardseal team 6seann william scott
Bradley Cooper kráčí ve šlépějích velkých legend...  

Já myslím, že je vám jasné, odkud vane vítr. V kinech nám právě dělá radost film Zrodila se hvězda a na každém rohu se kromě fantastické Lady Gaga skloňuje exkluzivní „prvorežie“ Bradleyho Coopera. Ten se musel při hraní v těch desítkách filmů trochu nudit a začal okoukávat řemeslo od legend, se kterými ve své bohaté kariéře pracoval. Ať už to byl Clint Eastwood, Derek Cianfrance nebo David O. Russell, učil se očividně dobře. Jinak by nebyl skloňován jako jeden z favoritů na Oscara za nejlepší režii. Bradley však rozhodně není prvním hercem, který začal fušovat do režírování. Kdepak, jsou jich desítky a já jsem se pokusil hodit na "papír" jedenáctku těch nej.

Kritéria výběru do článku? Ty tři kapitoly nejsou nafukovací, a proto nezařazuji umělce, kteří jsou již po smrti, nebo už v současné době netočí. Přiznávám, ve třetí kapitole naleznete jednu výjimku, kterou jsem si vážně nemohl odpustit. Zároveň prosím berte s rezervou výsledné pořadí. To, že Bena zařazuji na jedenácté místo prostě a jednoduše neznamená, že je horší režisér než direktor na místě devátém. Je to můj subjektivní pocit, který se vám snad alespoň trochu trefí do nálady. Toť vše. Pokud jste plnoletí, tak si ke čtení otevřete Frankovku z Vinařství Veverka (ideálně ročník 2014), a jdeme na to.

11. Ben Affleck

Kdy se to u něj zlomilo: Byť v roce 1993 režíroval kraťas: „I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney“, ten pravý průlom mezi režisérskou elitu nastal až v roce 2007 s oscarovým Gone, Baby, Gone.
Největší režisérský úspěch kariéry: Argo vydělalo při rozpočtu 44,5 mega více než 230 milionů celosvětově.
Autor článku má od něj (jako od režiséra) nejraději: Město jsem viděl už třikrát a mám chuť si ho pustit znovu.
KarelR má od něj (jako od režiséra) nejraději: Jednoznačně Město.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na film mého oblíbence Aarona Sorkina Velká hra? V tom šikanuje "hrdinku" Molly tajemný „Hráč X“ a byť si plno lidí myslí, že jím je Tobey Maguire, Ben Affleck spolu s Leem, Mattem a dalšími tyhle slavné pokerové seance také velmi rádi navštěvovali.

Ben je poslední dobou bohužel skloňovaný hlavně v souvislosti s osobními problémy, které ho už nějaký ten rok pronásledují. Ty se promítají do všech „Tour de Press“ vystoupení, které musí herec v souvislosti s Batmanem poslední roky absolvovat. Lidé si toho všimli a vzniklo slavné „Sad Affleck“ meme. Bylo by však vyloženě nefér zapomínat na to, že je Affleck jednak výborný herec (Zúčtování tu máme rádi všichni, ne?) a "druhak" také režisér.

Gone, Baby, Gone je jedno z nejlepších dramat za poslední dekádu a půl. Město ukázalo, že to nebyla náhoda a Affleck je vážně skvělý režisér. To stejné Argo, na které sice byli oscaroví akademici až příliš hodní, ale stejně je to velmi dobrý film. Dva roky stará dobová kriminálka Pod rouškou noci sice propadla, ale Ben chystá další filmovou verzi soudního thrilleru Svědek obžaloby, a pokud se brzy neupije k smrti, tak tuším pecku. Pojďme mu držet palce a doufejme, že netopýří kápi pověsí na hřebík a bude se více věnovat právě té režii. Pořád totiž má co říct.


10. Jon Favreau

Kdy se to u něj zlomilo: Jeho režijní prvotinou byli Ranaři (alias Špinavý prachy) z roku 2001.
Největší režisérský úspěch kariéry: Kniha džunglí se stala překvapivým hitem léta 2016 a po celém světě si přišla na více než 960 milionů dolarů.
Autor článku má od něj nejraději: Jeden den Iron Mana, druhý Knihu džunglí.
KarelR má od něj nejraději: První Iron Man o tu jiskru asi nikdy nepřijde.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si ještě na mizerného Daredevila z roku 2003? Favreau si tu zahrál jistého Foggyho Nelsona. Kdo ví, jestli si ho Marvel jako režiséra Iron Mana nevyhlédnul už tady. Něco mi říká, že ne.

Favreau bojoval o desáté místo s Benem Stillerem. A nakonec ho pro sebe urval hlavně kvůli faktu, že Stiller není poslední dobou jako režisér zase tak moc aktivní a hlavně… Favreau chystá seriál ze světa Star Wars a všichni ve skrytu duše doufáme, že to bude velká pecka, která dá alespoň na chvíli zapomenout na rozporuplné filmy produkované Kathleen Kennedy. Ale zpátky k Jonovi. Ten se v Hollywoodu etabloval jako komediální herec už v polovině devadesátých let, kdy si spolu s Vincem Vaughnem zahrál ve výborných Proutnících. Možná už tady koukal pod ruce Dougu Limanovi a plánoval zkusit režii.

Výše zmiňovaní Ranaři sice nějakou velkou kasovní trefou nebyli, ale Favreau tu jasně ukázal, že umí. Tou pravou trefou byl až Vánoční skřítek, ve kterém se pořádně vyblbnul Will Ferrell a komedie se stala trochu překvapivou tržební kometou vánočních svátků léta páně 2003. Zathura s mladičkou Kristen Stewart o dva roky později sice propadla, ale Favreau si spravil chuť už v roce 2008 s Iron Manem. Ten odstartoval notoricky známou marvelovskou pohádku, která trvá už více než dekádu. Dvojka se Jonovi sice příliš nepovedla, ale Kniha džunglí všem znovu připomenula, že Favreau umí a bez problému ukočíruje i ty největší blockbustery.


9. Tom McCarthy

Kdy se to u něj zlomilo: V roce 2003 si Přednosta došel pro diváckou cenu na Sundance a bylo vymalováno.
Největší režisérský úspěch kariéry: Rozhodně Spotlight, který vydělal skoro 100 milionů dolarů a vážně to nikdo nečekal.
Autor článku má od něj nejraději: Station Agent je bible všech správných nihilistů.
KarelR má od něj nejraději: Fenomenálního Nezvaného hosta!
Vytáhni v hospodě: Hrál v mnoha seriálech, mimo jiné i ve slavném The Wire – Špína Baltimoru. Zajímavé je, že právě v tomto seriálu si zahrál i jiný Tom McCarthy a s řešeným režisérem není nijak příbuzný.

Já vím, vy byste na tomto místě rádi viděli jiného režiséra a chcete mě za tuhle volbu peskovat. Jenomže od chvíle, co mi dobrák od kosti Mr. Hlad připomněl Toma, nemůžu na něj přestat myslet. Ne, nejsem homosexuál preferující padesátileté hollywoodské režiséry. Myslím to tak, že je to můj oblíbený režisér, který kdysi začínal jako seriálový herec a zahrál si dokonce i v takových peckách jako Spiknutí, Dobrou noc a hodně štěstí, Michael Clayton a dalších. V roce 2003 se pak McCarthy rozhodl zkusit štěstí s režií a byl u toho i Lord Tyrion alias Peter Dinklage.

Station Agent je neskutečně pohodový malý nezávislý film, který jsem objevil až deset let po jeho vzniku a dodnes se ho snažím s větším či měnším úspěchem doporučovat úplně všude. To by samo o sobě samozřejmě nestačilo. Kariéra McCarthyho pokračovala v roce 2007, kde ve filmu Nezvaný host pro změnu znovu-objevil výborného Richarda Jenkinse. V roce 2011 přibral do party Paula Giammatiho a já vám moc dobrý film Win Win doporučím již brzy v nějakém dalším článku chválícím méně známé pohodové filmy. No a konečně ročník 2015. Ten byl v kinech dobrý a jedním z nejlepších filmových zástupců byl Spotlight, který nám dal nahlédnout do redakce Boston Globe vyšetřující úchylné kněze obtěžující svoje ovečky. Tak co, ospravedlnil jsem si Toma dostatečně?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace