Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejlepších hororů podle TedGeorge počtvrté


ikona
TedGeorge
adam wingardghost storieshalloweenhororjames wanjan zizkajason blumm. night shyamalanmike flanagannetflixpetr jaklthe ritualtop 11vsechno nejhorsi
Necelý tucet hororových doporučení pro čtenáře holdujícím žánru 

Už je to nějaký ten týden (rok), co jsem nakoukával každý večer jiný horor a pro čtenáře MovieZone, kteří toužili po doporučení děsivého filmu na večer, následně sepisoval TOP 11. Poslední dobou jsem se soustředil na jiné žánry a času na horory povážlivě ubylo. Když jsem však nedávno zahlédnul plán podzimních premiér, s radostí jsem zaznamenal, že nás v blízké budoucnosti čekají minimálně 3 zajímavé horory (Sestra, Predátor, Halloween) a každý má velké ambice. Nebylo tomu tak vždy. Horor býval přehlíženým žánrem. Můžeme děkovat především Jasonu Blumovi a Jamesi Wanovi, že se žánr vrátil tam, kam patří. Tedy mezi společenské události, které lákají nejenom fanoušky, ale i běžné filmové diváky, kteří horory jinak nevyhledávají.

Nalijme si čistého vína – nejsem největší hororový odborník v Čechách. Pan Hlad by jistě namítnul, že nejsem ani největší hororový odborník na MovieZone. Děsivé filmy však miluji a v návaznosti na již zmíněný podzimní nášup jsem zapátral v paměti a našel pro vás další jedenáctku povedených a zajímavých kousků. Kritéria výběru? Většinu filmů jste neviděli v kinech, některé jsou už trochu staršího data. Všechny si však zaslouží vaší pozornost. Alespoň podle mého názoru. O kontroverzi jistě nouze nebude, ale trefit se vám do vkusu celou jedenáctkou je mission impossible srovnatelná se snahou dokopat KarlaR do MovieZone Live. Tak mi dejte šanci a pusťte se do čtení. Alespoň jednou se určitě trefím se vší parádou.

8. Všechno nejhorší (2017)

Ne, vážně Mr. Hlada nestalkuju. Jenom se oproti minulosti trefuji častěji do filmů, které recenzoval. Ne pokaždé se s ním shoduji a tohle je jeden z těch nejkřiklavějších případů. Redakčnímu doyenovi se film Všechno nejhorší vůbec nelíbil a před rokem ho v recenzi vyloženě spláchnul mizerným hodnocením 4/10. To mě trochu naštvalo, protože jsem z dotyčného bijáku nadšený. Kdybych vám měl doporučit zajímavý, vtipný a hlavně velmi rychle odsýpající kousek, volil bych právě doporučovanou hororovou variaci Na Hromnice o den více.

V krátkosti k příběhu. Vysokoškolačka Tree zažívá špatný den, který odstartuje kocovina a okno. Však to znáte. Co jste však nezažili na vlastní kůži je, že vás na konci dne někdo zavraždí. Nebudu spoilerovat, když napíšu, že atraktivní blondýnka dostane další šanci. Znovu se totiž probudí do již uplynulého dne skončeného její smrtí. Kdo jí zabil? Proč? A jak je vlastně možné, že se její poslední den na povrchu zemském znovu a znovu opakuje? Plno otázek, jedna jediná odpověď. Správné řešení vás hned nenapadne a spolu s mírně afektovanou blonckou (Jessice Rothe) si budete vyloženě užívat tenhle přiznaně béčkový rébus. Kéž by bylo takových hororů víc.


7. Ruiny (2008)

Což takhle zamířit dekádu nazpátek? Máte to mít. Ruiny se mi kdysi líbily opravdu hodně a nedokážu pochopit, že jsem je nezařadil do jednoho z mých předchozích hororových výběrů. S velkou radostí zároveň odkazuji na imfovu DVD recenzi, kterou bych okamžitě podepsal a nejraději bych ho hned pozval na panáka, kde bychom film rozebrali. Co mi dál dělá radost? Kromě scénáře a vděčných reálií, ke kterým se dostanu za chvíli, je to Jena Malone, která je prostě zlatíčko. Poslední dobou krutě neobsazovaná herečka si to dává a jenom potvrzuje, že to byla jedna z nejnadějnějších hereček své generace.

A teď už k příběhu. Parta středoškolských hlupáků je v Mexiku. Někoho hledají a to je dovede k ruinám jednoho chrámu z dob Mayů. Vystoupají na vrchol a okamžitě přiběhnou domorodci. Ti cestovatelům dají rychle najevo, že jsou na konečné a kdyby snad chtěl někdo odejít, tak je zabijí. Teenageři na cestách se tedy rozhodnou zakempit na místě s pěkným výhledem a chvíli přemýšlet. Z úvah, co se to dopr… děje, je vyruší nečekaný ekzém a další nepříjemné věci. Stačí? Mohlo by. Pokud jste Ruiny viděli, jistě budete souhlasit, že je to zapomenutá hororová pecka, kde se jede bez kompromisů k (bohužel) nepřekvapivému cíli. Pokud jste Ruiny neviděli, tak zavřete můj článek a běžte si film koupit. Imf tu DVD recenzi nepsal jen tak.

P. S. Mr. Hlad to dodnes (ostudně) neviděl a nemohl jsem si tu poznámku odpustit.


6. Mrtví a pohřbení (1981)

V každém výběru „mých“ filmů se snažím zařadit alespoň jeden snímek, který naprostá většina čtenářů nezná. No a dnes padla volba na několik desítek let starý horor, který jsem poprvé viděl před pár měsíci. Ten hodně spoléhá na pointu, která vám asi dojde dříve, než by bylo záhodno. Ale starší flák Mrtví a pohřbení za to nemůže. Může za to bezpočet dalších filmů, které tenhle mindfuck v „budoucí minulosti“ bez skrupulí vykradly. Přesto je můj tip něčím víc, než pouhým doplněním povinného hororového vzdělání kolemjdoucch čtenářů.

Tak v první řadě tu máme malé městečko, kde se dějí divné věci. Vrchní policajt (nepamatuji si, jestli mu říkají šerif), má na talíři několik velmi podivných vražd. Vzhledem k tomu, že jeho pole působnosti je jenom několik stovek vyloženě regionálních lidí, je to velmi divné. Ještě divnější je, když jednoho dne chudák strážce zákona uvidí, jak se zraněný chodec zvedne a nasadí si upadlou ruku. To zdaleka není vše a vy jste zváni ho v jeho cestě za smrtelným poznáním následovat. Na tomto místě musím obligátně zmínit uživatele CSFD J*A*S*M, který je v TOP 3 největších domácích hororových odborníků. Bez jeho doporučení bych se k povedenému filmu nikdy nedostal.

 

5. You´re Next (2011)

V předpředpředchozím odstavci jsem se u bijáku Hush rozplýval u režiséra Mikea Flanagana. Připište si prosím pěkně ještě jméno Adam Wingard. To je další – především hororový – režisér, který točí pecky, a právě You´re Next patří k jeho nejpovedenějším kouskům. Na rozdíl od boje hluchoněmě kočky o přežití, se tenhle horor podíval do kin. Jenomže to nebylo v roce 2011, kdy se snímek dočkal premiéry na čím dál zajímavějším Torontském festivalu, ale až v roce 2013. Bohužel se o to postaralo studio Lionsgate, které se na to s prominutím vykadilo a na film kvůli fakticky neexistující reklamní kampani nikdo nepřišel.

Je to šíleně nespravedlivé, protože horor je to nadmíru povedený a dovedu si představit, že kdyby se ho tenkrát ujmul Jason Blum, mohla z toho být i pecka kasovní. Bohužel nebyla a já bych vám konečně mohl napsat, o čem to celé vlastně je. Danný hororový subžánr se nazývá "Home-invasion". Starší manželé slaví výročí a pozvou na ní nejenom příbuzenstvo. Brzy začne být jasné, že fleky od zvratek na koberci v koupelně nebudou to nejhorší, co skupinku slavících ten večer potká. Začne je totiž terorizovat několik sadistů prezentujících se ve zvířecích maskách. Zbývá dodat poslední informaci. Byť je to děsivé, krvavé a kruté - zároveň se i zasmějete. A pokud jste doporučovaný film už před pár lety viděli, podívejte se na něj znovu. Třeba ho nově doceníte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace