Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na slunné léto


ikona
TedGeorge
alibi na klíčanne hathawaybill murrayhayao miyazakiisla fisherisle of dogsjake gyllenhaalmichael cainepekne blberachel weisztop 11wes anderson
Komedie, romantiky, dojáky. Viděli jste je všechny? 

KarelR zavedl před několika slunovraty na MovieZone moc pěknou tradici doporučování kvalitních pohodových filmů. Ve svém článku Rodinné filmy 21. století nabídnul hned dvanáct kvalitních bijáků, které jsme před těmi pěti lety všichni poctivě nakoukávali a následně v diskuzi doporučovali svoje favority. Nedalo mi to, a trochu drze jsem v reakci na jeho článek sepsal svojí oblíbenou jedenáctku. Pokračování na sebe nenechala dlouho čekat a k mojí velké radosti se ke svému „slavnému“ článku vrátil i KarelR. Jenomže to mluvíme o roku 2016 a od té doby bylo ticho po pěšině. Proč?

Nalijme si čistého vína. S panem K jsme vám během těch let doporučili skoro 60 filmů a vzhledem k tvrdým kritériím výběru prostě nebylo kde brát. Tak teď už je a vy před sebou máte dalších jedenáct kandidátů na film, který si večer pustíte. A propos – ta kritéria. V článku se musí vyskytnou alespoň nějaký snímek, který neznáte. Zároveň je slušností zařadit alespoň jeden biják vzniknuvší mimo Hollywood. No a když už doporučovaný film znáte, tak by vás ty dva odstavce doprovázející obrázek měly donutit podívat se na snímek znovu. Co myslíte, povedlo se mi to? Dejte se do čtení následujících tří kapitol a pak se vyjádřete v diskuzi. 

8. Fantastický pan Lišák (2009)

Právě teď v pražských (nejsem včerejší) kinech běží jiný film režiséra Wese AndersonaPsí ostrov. Na ten si určitě zajděte a hned poté dejte šanci dalšímu animáku ze stáje čím dál lepšího režiséra. Fantastický pan Lišák je svůj. Nemůže se chlubit dechberoucí animací a la Pixar, ale stejně jako všechny filmy Wese Andersona existuje ve vlastním vesmíru, v němž není nouze o divné postavy, ještě divnější situace a úplně nejdivnější soundtrack. Však vy víte, co čekat, když se na plátně objeví Wesovo jméno. Proč je ve článku zastoupený i jeden z těch méně známých filmů unikátního direktora?

Lišáky a lišky ve filmu namluvila taková jména jako George Clooney, Meryl Streep, Owen Wilson, Jason Schwartzman a další. Ostatní zvířátka a záporáky si s chutí vystřihli Bill Muray, Michael Gambon a Willem Dafoe. Ti všichni vás budou provázet jedním velkým zábavným „heistem“, který samozřejmě skončí dobře. Sympatičtí škůdci vyhrají a vyžraní kapitalisté se se zlou potáží. Nejlepší scéna filmu? Hudební innuendo u táboráku aneb esence naprosté filmové pohody. 


7. Zámek v oblacích (2004)

Hajao Mijazaki je japonský režisér animovaných filmů, kterého známe asi všichni - už jenom kvůli neskutečně dobré Cestě do fantazie (V.I.M bude za půl roku) a Princezně Mononoke (V.I.M bude za rok). Filmoví labužníci okolo začnou jistě jmenovat mojí milovanou Naušiku z větrného údolí, Mého souseda Totora, Doručovací službu čarodějky Kiki a další. Dolijme si však čistého vína - to už mluvíme jenom o zlomku diváků. Proto mi dovolte promluvit i na ty, kteří skončili s Mijazakim právě u té Princezny a Cesty do fantazie. Dejte ještě šanci Zámku v oblacích. Tahle pohádka z roku 2004 totiž uspokojí i vás a je úplně jedno, že animáky jinak vůbec nevyhledáváte.

Howlův dům, respektive zámek, je speciální. Má totiž muří nohy a díky tomu chodí. Jednoho dne se do baráku náhodou dostane mladá Sophie, která rychle zjistí, že v této ubikaci vládne magie a čeká ji nejedno překvapení. Ta synopse zní docela obyčejně a zaměnitelně, co? Jenomže legendární kreslící Japonec si vás po chvíli začne vodit tak, jak se mu to zlíbí, a vy budete necelé dvě hodiny jenom zírat, kam je možné zajít s představivostí. Slovo na závěr? Ať se jdou všechny Pixarovky vycpat, lepší animaci jsem v životě neviděl. Každý druhý záběr by z fleku mohl zamířit na plochu vašeho počítače. Nádhera, kam se podíváš.


6. Láska a jiné závislosti (2010)

Hned zkraje bych mohl zmínit, že je v Lásce a jiných závislostech hned několikrát obnažená Anne Hathaway. Nahota prezentovaná pěknou slečnou je samozřejmě bonus pro každého heterosexuálního čtenáře a homosexuální čtenářku MovieZone, ale já nepíšu článek o nejlepších erotických scénách v mainstreamových hollywoodských filmech. Píšu o pohodových filmech a do této kolonky Láska a jiné závislosti většinu času rozhodně spadá.

V režii Edwarda Zwicka (ano, toho Edwarda Zwicka) vznikla romantická komedie o tom, jak je Anne Hathaway nemocná a v totálně v háji. Potká Jakea Gyllenhaala, toho času samolibého playboye prodávajícího ve velkém léky lékařům, a dá mu přičichnout k… Zasvětí ho do svých problémů. Jake se díky tomu změní. Zjistí totiž, že tady něco smrdí a pacientky trpící Parkinsonem nemají pokaždé dostatek peněz na jím propagovaný lék. Ve dvou odstavcích jsem možná neodvedl tu nejlepší doporučovací práci, ale on už se o zbytek v diskuzi postará uživatel Axis, který mi ten film doporučuje už dobře čtyři roky. Konečně to dopadlo a já jsem velmi spokojený.


5. Cheyennský klub (1970)

Znáte herce Jamese Stewarta? Ne? To je ale velká chyba. Tenhle štramák starých černobílých hollywoodských časů se ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století vyskytnul v takových peckách jako Obchod za rohem, Pan Smith přichází, Příběhu z Filadelfie a desítkách dalších. V padesátých a následujících letech zkušeně uznal, že na milovníka už to asi nebude a plynule přešel do westernů, které byly na vrcholu popularity a nemohl za to jenom John Wayne. Právě Cheyennský klub z roku 1970 je také western (byť ne klasický) a byla to (skoro)labutí píseň hollywoodské legendy.

Konečně jsme se dostali k filmu, který na stránkách MovieZone zná maximálně pět lidí. Jedním z nich jistě bude i uživatel duro, který mi (posilněný borovičkou) tenhle „pohodový western“ nedávno doporučil. A já mu za to děkuji, protože jsem se skvěle bavil. O čem to vlastně je? John O Hanlana (Stewart) zdědí klub. Se svým věčně vožralým parťákem na život a na smrt Harly Sullivanem (Henry Fonda) zanedlouho zjistí, že to není jen tak ledajaký klub. Je to bordel okupovaný slečnami, jejichž lascivní pohledy tohoto gentlemana uvádějí do rozpaků. Rozhodne se z klubu udělat počestné místo a vy už jistě tušíte, že to nebude jen tak. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace