Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kdo z Avengers je vlastně nejsilnější?


ikona
imf
ant-manavengersavengers 4avengers: infinity warblack pantherdoctor strangehulkiron mankapitan amerikaspider-manstrazci galaxiethor
Aneb odpověď na tradiční otázku: Kdo by vyhrál hospodskou bitku? 

Možná se vám zdá, že už nevíme, co bychom roupama o marvelovkách napsali. Oťukáváme je z filmové, komiksové, finanční i sociologické stránky. Jenže tenhle článek je jiný. Tohle není další ždímání aktuálně nejpopulárnějšího tématu, nejde o rvačku o kliky, jde o úplně jinou rvačku. V redakci jsem se tedy musel poprat jenom s Karlem, ale předem vám říkám, že tohle je pro autora článek za odměnu, protože se může geekovsky přehrabovat filmy i komiksy a fantazírovat o tom, coby kdyby… a jakkoliv podepře svoje volby argumenty, stejně je to úplně jedno, protože tyhle texty jsou většinou jen výkopem k epickým diskuzím.

Ano, jak už jste z nadpisu pochopili, naším cílem je rozřadit jednotlivé avengery do kategorií podle síly a výkonu, což se snadno napíše, ale už mnohem hůř udělá. Parametrů jsou desítky, postavy nejen v komiksech, ale i v MCU poslušně levelují podle potřeby, a roli hrají i nejrůznější zbraně, krystaly/kameny a především fištrón nejen postav, ale i týmů. Oficiální stanovisko ze strany Kevina Feigeho nebo jednotlivých tvůrců neexistuje, ačkoliv si možná vzpomenete na scénu z Ragnaroku, kdy se Thor marně dobýval do kosmické lodi s heslem “Thor, nejsilnější avenger”, přičemž právě bůh hromu a Hulk spolu měli nejednu diskuzi na téma, kdo by vyhrál rvačku. Jejich pošťuchování probíhá od prvních Avengers a samozřejmě vede i k vzájemnému trumfování, ne nepodobnému přestřelkám mezi Gimlim a Legolasem. Čelo žebříčku tedy máme relativně jasné, ale k tomu se dostaneme až úplně nakonec, protože začínáme odspoda.

Ještě nějaká ta pravidla na úvod? Ne, žádná pravidla neexistují, protože jak z komiksů, tak z MCU je často vidět, že si je autoři cucají z prstu. V komiksech už došlo k tolika retroaktivním úpravám superschopností, že se z toho zamotává hlava i těm největším kronikářům (než se ozvou DC fandové, tam to probíhá úplně stejně a třeba u Supermana by se o jednotlivých érách daly napsat celé knihy). I proto se budeme věnovat výhradně MCU, tedy filmovému vesmíru a do komiksových vod maximálně zběhneme pro nějaké to porovnání, resp. komentář k tomu, co si scenáristé vypůjčili a co naopak bohorovně ignorují.

Vision

A tady máme největší oříšek. Komiksový Vision je totiž tak silný, že se mu někdy přezdívá “marvelácký Superman”. Když se prvně objevil, měl s ním hodně práce i celý tým Avengers. Většinou ho dokázal jen zastavit či zpomalit, ale nikoliv zcela porazit. Podobně jako Silver Surfer byl přeposilovaným poskokem jiných postav. V MCU se jeho origin podstatně změnil, ale v Ultronovi rozhodně nevypadal, že by poztrácel své superschopnosti - libovolná změna hustoty od totálního rozplynutí ve váhu olova a odolnost diamantu, superrychlost, supersíla a navíc ještě kámen nekonečna v čele, ze kterého lze vysílat čirou energii. Kámen, který by měl Visionovi teoreticky propůjčit ještě mnohem větší sílu. Jenže zatímco v Ultronovi na úvod zametl s většinou avengerů a zvednul Thorovo kladivo, v Občanské válce byl už jen za velmi silného a užitečného pomocníka a v Infinity War jeho degradace pokračuje. Veškeré parametry a kousky, které dříve předváděl, ho posílají v žebříčku hodně vysoko, ale aniž bych spoileroval, v Infinity War ho scenáristé neuvěřitelně podlevelovali, do té míry že to nedává smysl a funguje to pouze coby oslí můstek pro samotný děj. Je to škoda, protože Vision zafungoval jen jako jednorázový MacGuffin a po finále Ultrona nikdy nedostal prostor zazářit. Ale třeba ještě bude mít šanci. Nikdy neříkej nikdy.

Doctor Strange

Čaroděj dobroděj nám v Infinity War od své sólovky hodně posílil, což je dáno hlavně studiem posvátných knih a tím i šprtáním zaklínadel. Ve fyzickém boji sice pořád ještě zaostává, ale jakmile mu necháte ruce volné, umí s prstenem i svým kamenem nekonečna hodně nebezpečné věci. Ostatně když jde do tuhého, má ho plné zuby i samotný Thanos. Je vidět, že MCU bude chtít z Benedicta Cumberbatche do budoucna udělat nepostradatelného člena týmu, ostatně jeho role v Infinity War se nese přesně v tomto duchu. Zapomínat nesmíme ani na jeho kápi, která je sama o sobě platným pomocníkem. Odolnost vůči bolesti a mučení taky není k zahození a můžete vzít jed na to, že v dalších marvelovkách bude Strange jen a jen sílit.

Scarlet Witch

Jako fakt? Fakt. Ačkoliv má filmová verze nesrovnatelně slabší superschopnosti než komiksová předloha, jenž může díky x-menovskému rodokmenu a čarodějnické minulosti doslova vymazávat celé rasy lusknutím prstu (co mi to jen připomíná?), Wanda nám pozvolna ukazuje, zač je toho loket. Je velká chyba scenáristů, že její často brutální schopnosti použijí jednou a pak je zahodí (viz mind control v Ultronovi nebo házení obřími věcmi v Občanské válce), ale jak začíná v Infinity War nenápadně, končí vyloženě epicky, což jen potvrzuje, že když chce, umí Scarlet Witch sáhnout do svých sil opravdu hodně hluboko. A z komiksové předlohy se dá brát ještě hodně dlouho, takže ačkoliv nám Feige s příchodem Captain Marvel naznačuje představení zatím nejsilnějšího avengera, nemusí dlouho trvat, než se tento trůn začne znovu otřásat. Slabinou může být samotná limitace fyzické schránky. Pokud někdo nenechá Wandu, aby se na svoje kouzlení soustředila, může jí velmi snadno vyřadit z boje. Proto je dobré ji nechat v zadní linii, tak jako každého správného čaroděje v libovolné fantasy strategii.

Thor

Začínal jako namachrovaný chlapeček, co nedá bez kladiva ani ránu, a skončil… no však se běžte podívat do kina. Způsob, jakým Marvel v posledních dvou filmech Thora dokázal otočit a udělat z něj miláčka publika, se opravdu jen tak nevidí. A nemá to ani nic společného s jeho schopnostmi, spíš s přijetím postavy jako takové. Thor konečně našel svoje místo a navíc už nemá holé ruce. Jeho postava do značné míry potvrzuje, že superschopnosti nemusí vyplývat jen z toho, co máte v DNA, ale také jakou zbraní vládnete. Thor je polobůh, nebo chcete-li bůh s malým b. Pokud je správně naštvaný a má nabito, padají před ním i o třídu silnější protivníci. A se správnou zbraní je schopen překvapit i toho, kdo by s ním jinak vytřel podlahu. V komiksových Avengers vždycky patřil k těm zdaleka nejsilnějším, takže scenáristé museli hledat důvod, proč při souboji se slabšími záporáky není k dispozici. Vzhledem k jeho povinnostem v Asgardu a ostatních světech není překvapivé, že má často obsazeno. Jeho zkušenosti z mnoha galaktických bitek mu ale postupem času dodaly rozvahu i moudrost. Proto ho víc překvapí dobře chutnající ležák v Brooklynu a nikoliv devítiocasá Godzilla z předaleké galaxie.

Hulk

A končíme zelenou energií. Mnoho lidí překvapilo, že nemá Hulk v Infinity War zas tak moc prostoru. A taky že si to v Ultronovi namířil do vesmíru (v komiksu ho tam vystřelil Tony úmyslně). Inu, ačkoliv Thor Hulka na stránkách potištěných miliony barev několikrát porazil, sám přiznal, že to bylo spíš štěstí. Základní fintou je Hulka vyřídit pokud možno rychle a ze zálohy. Jakmile ho jenom naštvete, koledujete si o pořádný průšvih. I Stan Lee ostatně naznačil, že Thor může Hulka porazit jen v případě, že to s ním rychle skoncuje. To znamená - hodit mrakodrap, udeřit do něj milionem blesků, pak to celé i s knokautovaným Hulkem vrazit do bublající sopky a znovu to zkratovat, pokud možno z orbitu planety. Když to nevyjde, vyplatí se vzít nohy na ramena, protože Hulkova síla je neomezená. Jakmile se naštve, zesílí ještě víc. A čím déle s ním bojujete, tím déle ho štvete. Na rozdíl od ostatních nemá Hulkova síla strop, což zjistila celá řada papírově zdatnějších protivníků. Po hodince mlácení se buď unavili, nebo zjistili, že je zelené monstrum najednou ještě větší a svalnatější...

Komiksový Hulk v několika případech dokázal rozmetat extrémně silné protivníky, ale i kompletní týmy Avengers. A pokud v těch týmech nebyl vyložený silák jako Thor nebo Sentry, bylo to více než přesvědčivé jednostranné vítězství. V MCU s Hulkem zacházejí jako se šafránem, vždycky si najdou nějakou tu výmluvu, proč nelze Bannera použít. A je to asi dobře, protože kdykoliv zelený obr rozdává rány na sto procent, jedná se o tzv. konečné řešení.

Teď vás určitě zajímá, jak do toho všeho zapadne Captain Marvel nebo Wasp. Sami nevíme, což znamená, že tenhle článek určitě budu do roka a do dne přepisovat. Podobné geekaření ale opravdu patří k těm nejpříjemnějším redakčním povinnostem. Takže teď hurá do komentářů, kde se můžeme přestřelovat argumenty, podle nichž je půlka textu úplně mimo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace