Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kdo z Avengers je vlastně nejsilnější?


ikona
imf
ant-manavengersavengers 4avengers: infinity warblack pantherdoctor strangehulkiron mankapitan amerikaspider-manstrazci galaxiethor
Aneb odpověď na tradiční otázku: Kdo by vyhrál hospodskou bitku? 

Možná se vám zdá, že už nevíme, co bychom roupama o marvelovkách napsali. Oťukáváme je z filmové, komiksové, finanční i sociologické stránky. Jenže tenhle článek je jiný. Tohle není další ždímání aktuálně nejpopulárnějšího tématu, nejde o rvačku o kliky, jde o úplně jinou rvačku. V redakci jsem se tedy musel poprat jenom s Karlem, ale předem vám říkám, že tohle je pro autora článek za odměnu, protože se může geekovsky přehrabovat filmy i komiksy a fantazírovat o tom, coby kdyby… a jakkoliv podepře svoje volby argumenty, stejně je to úplně jedno, protože tyhle texty jsou většinou jen výkopem k epickým diskuzím.

Ano, jak už jste z nadpisu pochopili, naším cílem je rozřadit jednotlivé avengery do kategorií podle síly a výkonu, což se snadno napíše, ale už mnohem hůř udělá. Parametrů jsou desítky, postavy nejen v komiksech, ale i v MCU poslušně levelují podle potřeby, a roli hrají i nejrůznější zbraně, krystaly/kameny a především fištrón nejen postav, ale i týmů. Oficiální stanovisko ze strany Kevina Feigeho nebo jednotlivých tvůrců neexistuje, ačkoliv si možná vzpomenete na scénu z Ragnaroku, kdy se Thor marně dobýval do kosmické lodi s heslem “Thor, nejsilnější avenger”, přičemž právě bůh hromu a Hulk spolu měli nejednu diskuzi na téma, kdo by vyhrál rvačku. Jejich pošťuchování probíhá od prvních Avengers a samozřejmě vede i k vzájemnému trumfování, ne nepodobnému přestřelkám mezi Gimlim a Legolasem. Čelo žebříčku tedy máme relativně jasné, ale k tomu se dostaneme až úplně nakonec, protože začínáme odspoda.

Ještě nějaká ta pravidla na úvod? Ne, žádná pravidla neexistují, protože jak z komiksů, tak z MCU je často vidět, že si je autoři cucají z prstu. V komiksech už došlo k tolika retroaktivním úpravám superschopností, že se z toho zamotává hlava i těm největším kronikářům (než se ozvou DC fandové, tam to probíhá úplně stejně a třeba u Supermana by se o jednotlivých érách daly napsat celé knihy). I proto se budeme věnovat výhradně MCU, tedy filmovému vesmíru a do komiksových vod maximálně zběhneme pro nějaké to porovnání, resp. komentář k tomu, co si scenáristé vypůjčili a co naopak bohorovně ignorují.

Hawkeye - Black Widow - Falcon - Star-Lord - Rocket Raccoon

Tady máme docela zalidněno, protože až na výjimky jde o kategorii prachsprostých lidí, byť nadaných ostrostřelectvím (Hawkeye), elitním špionským vzděláním (Black Widow), super udělátky armádní výroby (Falcon) a super udělátky vlastní výroby (Rocket). No a pak je tu Star-Lord, který byl sice ve druhém díle za boha s malým b, což by ho posouvalo na úplné čelo žebříčku, ale po epickém finále tohoto filmu degeneroval zpátky do člověka, co za své schopnosti vděčí především vybavení a vyřídilce.

Kdyby se tahle pětice poprala, bylo by to skutečně o tom, kdo má aktuálně nejlepší nádobíčko po ruce. Falcon má velkou výhodu v tom, že se může rozletět a do někoho vší silou drcnout, přičemž má i nějaké ty rakety a smrtonosný dron, ale Black Widow by ho zas vyřídila v boji holýma rukama a Hawkeye by ho mohl ze zálohy trefit přímo mezi oči. Každý má svoje a stejně jako v jakémkoliv filmovém souboji hraje obrovskou roli moment překvapení. Pokud někomu dáte sucker punch, máte samozřejmě navrch. Pokud to ale znamená, že raketou trefíte Hulka, je velmi pravděpodobné, že si váš protivník jen opráší rameno a další vývoj bitky pro vás bude velmi neblahý.

Gamora - Nebula

Galaktické ségry se od sebe nemohou víc lišit. Jedna je víceméně z masa a kostí, druhá z tištěných spojů a železa. Zatímco Nebula je v plné polní celkem nebezpečná a velmi, velmi odolná (ačkoliv nikdy nedostala příležitost pořádně zazářit), Gamora přes všechny kung-fu serepetičky a šavlování trochu zaostává za komiksovou pověstí nejnebezpečnější ženy ve vesmíru. Tohle je superhrdinka, které chtěl Thanos svěřit svůj trůn? Nepodceňuji Gamořinu odvahu, se kterou adoptivnímu tatínkovi hodlá zakroutit krkem, ale její MCU parametry ji rozhodně posílají na chvost žebříčku. Na postavu, která v komiksu zatápí i She-Hulk, je to docela slabota.

Quicksilver

Tos nečekal je Quicksilverovo motto. Ačkoliv ve filmu velmi rychle (ha!) vyklidil pole, v komiksu má mnohem zajímavější kariéru. Nebýt toho průšvihu se sdílenými právy (Marvel/Fox), možná by se jí dočkal i na stříbrném (ha! ha!) plátně. Jeho hlavní zbraní je moment překvapení a hybná síla, protože té svojí zas tak moc nemá - v tomto ohledu je normální pozemšťan. I proto ho tým většinou používá spíš ve chvíli, kdy je potřeba někoho urychleně zachránit, nebo něco nenápadně čmajznout. Nutno dodat, že v posledních dvou x-menovských filmech byly jeho schopnosti prezentovány o dost přesvědčivěji, ale shodneme se na tom, že je prostě zatraceně rychlej. A když s touto dovedností zachází chytře, je i podle hesla “kdo uteče, vyhraje”, vlastně k neporažení.

Captain America - Bucky

Jeden má/měl nezničitelný štít, druhý zas měl/zase má nezničitelnou ruku. Dá se spekulovat, že Kapitán je silnější, protože dušínovství vás automaticky naleveluje. Všichni z čítanek víme, že Steve Rogers dokáže udržet bicepsem na zemi startující helikoptéru, běhat rychleji než Usain Bolt a hlavně je k neutahání. To platí i v hospodě, protože díky zrychlenému metabolismu ho nelze opít. Bucky je v zásadě poháněn stejný superčlověčím sérem, takže je s klidem můžeme poslat do stejné kategorie. Když má Steve Rogers štít, může se úspěšně bránit i mnohem silnějším protivníkům. S útokem je to horší, ale Rogers má na rozdíl od ostatních Avengers dost zkušeností (přece jenom už má pár křížků) a bojový výcvik. Při boji holýma rukama držel krok s Iron Manem, což lze připsat právě taktice (a tvrdohlavosti). Navíc skoro, skoro zvednul Thorovo kladivo. S takovou zbraní by byla jeho síla úplně někde jinde. Tak možná časem.

Drax

Oblíbenec mnoha fanoušků se dost liší od své komiksové předlohy. Kreslený Drax býval neuvěřitelně silný (s jedním z kamenů nekonečna, kamenem síly, dokonce stejně silný jako Hulk), ale také neuvěřitelně hloupý. I proto si občas se svou silou nedokázal poradit. V boji holýma rukama mohl vyzvat na souboj Thanose (bez rukavice a kamenů), ale málokdy ho dokázal porazit, protože nepoužíval hlavu. Až v roce 2006 ho Marvel vrátil do prapůvodní podoby, ve které je podstatně menší, méně silný, ale má svůj vlastní rozum a dokonce umí používat zbraně/předměty. Bautistův Drax je ovšem pořád podstatně slabší než komiksová předloha, ačkoliv by pravděpodobně dokázal zatopit mnoha pozemským avengerům a dokázal by nadělat hodně paseky i se svými sečnými zbraněmi. Jeho hlavní zbraní v MCU ale zatím zůstává humor - na svůj super moment, v němž by předvedl širokou škálu svých dovedností, pořád ještě čeká.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace