Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Epický rozbor Avengers: Infinity War


ikona
KarelR
avengersavengers: infinity warblack pantherdoctor strangemz skalpelspider-manstrazci galaxie
Konečně máme dost avengeřího materiálu na pořádný MZ skalpel. Pohodlně se usaďte, letmo si proběhneme kostru celého filmu. 

Třetí Avengers jsme doteď neřešili zrovna málo - imf sepsal všechno, co o filmu potřebujete vědět, a já jsem pak přihodil sedmero drobných postřehů. Jeden z nejočekávanějších bijáků roku se ale pořád nechlubil "velkým" trailerem, který by mělo (společně s jeho předchůdci) smysl rozpitvat do posledního záběru. Museli jsme si tak vystačit jen s kupou náznaků, z nichž moc nešlo vyluštit, co přesně nás v kině čeká.

Jak správně tušíte, situace se konečně změnila. Marvel vypustil šest týdnů před premiérou epickou upoutávku, která doplňuje mnoho děr a dává vcelku ucelený obraz celého filmu. Že ho vážně nepotřebujete znát? V tom případě rychle utíkejte pryč. Na dalších řádcích totiž budeme slepovat, spekulovat a vůbec pečlivě rozebírat všechno, co by se v Infinity War mohlo a mělo stát.

NÁSLEDUJE SPOUSTA POTENCIÁLNÍCH SPOILERŮ!

Ještě pořád jste tady? OK. V tom případě si připomeňte potitulkovou scénu třetího Thora, která v podstatě nakopává Infinity War, a můžeme se vrhnout na tři dějové linie třetích Avengers.

2) Doctor Strange, Iron Man a Spider-Man

Z Thorovy linie toho v trailerech očividně dost chybí. Vcelku sdílná je ale kupodivu ta "newyorská", která začne přistáním Bruce Bannera v Sanctum Sanctorum, magickém sídle Doctora Strange.

Strange a Wong si hned zkraje vyslechnou varování, že se blíží Thanos (ano, Banner putuje z lodi s Asgarďany), což Strange tak úplně nepřekvapí. Poslední dva roky totiž strávil mapováním vesmírných hrozeb a jako jeden z mála lidí ví, kde se nachází většina kamenů nekonečna.

Koho Strange zavolá na pomoc? Samozřejmě Tonyho Starka, který se s Bannerem naposledy viděl ve dvojce Avengers. Tihle dva rozhodně mají co dohánět. Jak už to ale v akčních blockbusterech bývá, moc velkou debatu nestihnou.

Nad New Yorkem se totiž objeví tzv. Q-Ship, Thanosova průzkumná loď, v níž by si měli Ebony Maw a Cull Obsidian přiletět pro další kámen nekonečna.

Pro který? Správně jste uhodli, že pro Time Stone, jenž má na krku Doctor Strange. Russovi divákům určitě nějak vysvětlí, že tenhle kámen slouží k manipulaci s časem. Ne všichni totiž viděli Strangeovu sólovku, v níž se používal hlavně k nezapomenutelnému vyjednávání.

Stark si na setkání s Bannerem přinese telefon, který mu na konci Občanské války poslal Steve Rogers. Na debaty s (bývalým) Kapitánem Amerikou ale nebude čas, jelikož půlka Černého řádu začne devastovat New York.

Strange, Stark, Wong a Banner tedy vyrazí do ulic a dají si klasický moment zděšeného rozhození.

Velmi rychle však pochopí, že by se neměli moc zdržovat, a začnou Thanosově úderné jednotce dávat co proto.

Kdo se pokusí zlikvidovat samotnou Q-Ship? Tenhle úkol na sebe vezme Peter Parker, který se chystal na zcela obyčejný školní den.

Q-Ship ale k jeho překvapení zamíří zpátky do vesmíru (Peter miluje vejšky!), Spider-Man tak začne mít lehčí problémy s kyslíkem, které se pokusí vyřešit... sundáním masky?!

Peterův pavoučí oblek má naštěstí výstražné detektory, které na brilantně promyšlené hrdinství upozorní Tonyho Starka. A ačkoliv není jasné, v jaké kapse Iron Man nosí Spider-Manův pavoučí oblek, očividně mu ho doveze, aby se tihle dva mohli vydat na menší výlet.

Kam s nimi poletíme? Q-Ship skončí na Titanu, domovské planetě samotného Thanose. Sám Josh Brolin potvrdil, že se zničení Titanu váže k Thanosově originu. Počítejte tedy s nějakým vysvětlením, jak se jeho povrch změnil v obrovské oranžové trosky.

Na Titan za Iron Manem a Spider-Manem rychle dorazí i Doctor Strange, s nímž se Peter konečně nadšeně seznámí.

O něco zásadnější ale bude setkání pozemských hrdinů se Strážci Galaxie, kteří se sem dostanou z Knowhere a ihned začnou Starkovi lézt na nervy.

Star-Lorda nebude Stark brát moc vážně a s Draxem to asi bude podobné. O dost víc ho však zaujme Gamora, která konečně vysvětlí nejen svoji historii s Thanosem, ale také celý jeho plán - samozřejmě i s odkazem na lusknutí, jímž v comicsu vyhladil půlku vesmíru

Jak jste si určitě všimli, Gamořino vyprávění bude zahrnovat flashback z její rodné planety. Thanos tam dorazil jako ultimátní dobyvatel a rozhodl se vyhladit celou rasu Zen-Whoberis. Tedy s výjimkou malé Gamory, kterou si adoptoval jako dceru a postupně ji proměnil v dokonalý stroj na zabíjení.

Co přesně ho k tomu dovedlo? A jak vlastně Gamoru přinutil, aby se vzdala svojí rodiny a šla s ním? Ať už Russovi vymysleli cokoliv, nebude to nic veselého. Logika přitom velí, že nepůjde o jediný flashback (Thanos má opravdu dostat co nejlepší péči), a že se podíváme i na Gamořino vyrůstání po boku její mladší "sestry" Nebuly.

Po líčení Thanosovy minulosti se pochopitelně vrhneme do akce. Thanos totiž dorazí na Titan, kam ho Stark a spol. chytře (nebo naopak dost bláhově) nalákají na Time Stone.

Tady je nutné upozornit na trailerové kouzlení, které zřejmě schovává kameny nekonečna. Thanos by totiž mohl mít i červený Reality Stone od Sběratele, upoutávky ale zatím potvrzují jen Power Stone ze Xandaru a Space Stone od Lokiho.

Teorie, že Thanos v tomhle záběru řeže Pepper Potts v obleku Rescue, přestává s novým trailerem dávat smysl. Opravdu asi půjde o Starka, který místo uhýbání jen bezmocně zvedá ruce.

Naštěstí ale nemusí Thanosovi čelit sám. Na fialového titána si totiž vyšlápnou i Doctor Strange a Star-Lord, jejichž spolupráce vůbec nevypadá marně.

Jak dlouho Strange vydrží v boji? Tyhle dva záběry (pokud tedy patří k sobě...) naznačují, že ho dost potrápí Ebony "Voldemort" Maw, který mu podobně zatopil i v comicsu. Strange tam vyzradil umístění všech kamenů nekonečna a navíc se stal Thanosovým dvojitým agentem. A přestože to druhé ve filmu asi nehrozí, to první je docela reálné a navíc na to nebude zrovna hezký pohled.

S odstaveným Strangem (a nejspíš i Star-Lordem, Gamorou, Draxem a Mantis) se Thanos rozhodne pro velké finále - svržení blízkého měsíce na Iron Mana a Spider-Mana.

Tuhle scénu si "užije" hlavně Spidey, kterého čeká kličkování mezi padajícími meteority.

A jako by to nestačilo, hned na to přijde i nakládačka od samotného Thanose.

Posledním, kdo bude Thanosovi na Titanu čelit, by tak měl být Iron Man.

A i když leckdo věří, že to pro Starka bude konečná (minimálně do chvíle, než se začne pracovat s Time Stonem?), pořád je tu finální trumf - Thanosova druhá adoptivní dcera Nebula! Mladší sestra Gamory se ve Strážcích Galaxie 2 zapřísáhla, že tatínka najde a zlikviduje ho. A pokud jste četli comicsovou předlohu, dobře víte, že není tak úplně bez šance - což potvrzuje i jediný krátký záběr, v němž se Nebula očividně zapojuje do dění na Titanu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace