Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejslavnějších oscarových příběhů


ikona
TedGeorge
adrien brodyaudrey hepburnben affleckjames cameronla la landmarlon brandomartin scorsesematt damonmoonlightoscarytéma
Nečekané, srdceryvné, patetické? Ty nejznámější oscarové příběhy. 

Oscary jsou za dveřmi. Už za dva týdny to ve slavném Dolby Theatre (dříve známém jako Kodak Theatre) všechno propukne a my pomalu můžeme spekulovat, jestli většinu cen pobere monstrum z dílny Guillerma del Tora, tvrdohlavá matka bydlící za Ebbingem nebo poslední (za všechny doufám, že si ten odchod do hereckého důchodu ještě rozmyslí) majstrštyk s Danielem Day-Lewisem. Nebo se snad konečně dočká Christopher Nolan? Nechme spekulace na speciální článek a pojďme si připomenout skoro tucet příběhů, které nám Oscary v průběhu posledních desetiletí přinesly.

4. Scorsese se dočkal

Co si budeme povídat, Marty to tehdy dostal za zásluhy. Ne že by snad Skrytá identita z roku 2006 byl nějaký podprůměrný thriller. Jenom prostě patří ke slabším kouskům v bohaté filmografii mistra, který měl Oscara za nejlepší režii získat alespoň za ty Mafiány (V.I.M. bude na MovieZone přesně za půl roku). Akademie prostě má takový zlozvyk, že ceny uděluje se zpožděním a za zásluhy. Anebo pro jistotu vůbec. Nejvíc na tom poté tratí spolu-nominovaní chudáci, kteří už předem vědí, že jsou v sále jenom do počtu a za chvíli budou muset ve stoje tleskat oceněné legendě.

Už v okamžiku, kdy se na vyhlášení režisérské kategorie objevili Scorseseho kamarádi a režisérské legendy Francis Ford Coppola, Steven Spielberg a George Lucas, bylo vše jasné. Když už nic, tak jsme se alespoň dočkali půvabného režírovaní kolegů na pódiu ze strany Spielberga, ovací ve stoje od fakticky každé hvězdy, na kterou si teď můžete vzpomenout, a čištění kalhot Clinta Eastwooda jeho nespokojenou ženou (je to tam!). Co dodat? Deset let po Skryté identitě si pro Oscara došel i ten Leo. Tentokrát to ale bylo přece jenom zaslouženější a trochu méně vychtěné, než v případě Martyho. Snad Paul Greengrass dostane ještě nějakou šanci v budoucnu. Za nezapomenutelný Let číslo 93 si toho plešouna rozhodně zasloužil.

 

3. James Cameron je král světa!

Když se u příležitosti premiéry Titanicu 3D novináři Camerona ptali, jak si vybavuje oscarový ceremoniál z roku 1998, tak odpověděl, že jenom matně. Prý to pro něj byl neskutečně surreálný okamžik a já si osobně myslím, že potom i trochu pil. Fakta však hovoří jasně. Titanic byl ve své době nejdražším filmem všech dob. Po produkčních nesnázích, kdy božský Jim vyhrožoval zoufalým producentům, že pokud ho budou chtít vyhodit, budou ho muset zároveň i zabít, vznikl výborný film. Ten až do příchodu Avataru držel fakticky všechny tržební rekordy. A jen tak mimochodem vyhrál 11 Oscarů.

Ve své době to byla rekordní porce, a tak se není co divit, že nadšený Cameron popustil uzdu svým emocím a všem v sálu (a doma u obrazovek) připomněl, kdo je teď tím pravým hollywoodským králem. Nezlobme se na něj. Měl pravdu. Jenom po tom úspěchu mohl zařadit přeci jenom větší pracovní tempo. Považuji za malou tragédii, že kvůli všem možným expedicím a jiným zájmům tento borec čekal dalších 12 let, než lidem naservíroval další film. A když tak koukám na pomalé přípravy sequelů Avatara, tak se trochu bojím, že to bude další tucet let, než se dočkáme pokračování dobrodružství z nádherné Pandory.

 

2. Halle Berry dostala hubana

Plno lidí si dnes myslí, že onen slavný polibek proběhl při předávání ceny za Ples příšer. Bylo z toho tenkrát velké haló, protože "Haly Bery" vyhrála jako první černošská herečka cenu za hlavní ženskou roli. Vášnivou pusu však dostala od Adriena Brodyho až když mu předávala plešouna za jeho roli v Pianistovi. Tento herec, který prý vůbec nemá smysl pro humor (a je schopný šikanovat Setha MacFarlanea za to, že si z něj dělá legraci v Griffinových), prostě přiběhl na jeviště, chytnul šokovanou herečku za pas a před miliony diváků si s ní vyměnil tělesné tekutiny.

Ke cti (očividně šokované) herečky je třeba říct, že to ustála a místo facky věnovala smějícím se divákům jenom všeříkající úsměv. Ne, tohle vážně nebylo plánované a já bych si ten okamžik asi opravdu užil víc, kdybych nepokládal Brodyho za jednoho z nejvíc přeceňovaných herců všech dob. A Pianista je nuda.

 

1. La La Land... Ne, Moonlight!

Pomyslný vítěz mého žebříčku snad ani nepotřebuje nějaký delší komentář. Všichni si na to dotyčné pondělní ráno jistě dobře pamatujete. Cival tenkrát ponocoval a vděčným MovieZone návštěvníkům nabídnul exkluzivní on-line komentář. Ten někdy kolem 6-7 ráno vyústil v očekávanou a nudnou volbu. Cenu za nejlepší film vyhrál La La Land a na pódium už se pomalu sunul i ten nejzapadlejší producent povedeného muzikálu. Jenomže v tom se něco stalo. Řeč tvůrců je utnuta a šokovaným divákům je oznámeno, že se stala chyba. Vítězem za nejlepší film roku se totiž ve skutečnosti stal artový Moonlight a vy (pokud jste masochisté) už jistě pouštíte níže svítící video.

No a to je všechno. Zapomněl jsem na nějakou velkou událost? Máte v kapse oblíbený oscarový moment, který si zaslouží zmínku? Diskuze je otevřená, tak se neupejpejte. Už za dva týdny to propukne a já za všechny doufám, že se dočkáme alespoň nějakého překvapení. Bez nich je to totiž strašná nuda. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace