Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 trikově přelomových filmů, které změnily tvář kinematografie


ikona
xxmartinxx
avatarjurassic parkking kongmetropolisstanley kubrickstar warstématop 10
Od Cesty na Měsíc až po Avatara. Které vizuální efekty přepisovaly filmovou historii? 

Dostal jsem za úkol sestavit seznam deseti trikově nejvíc přelomových filmů. Což je trochu nevděčné, protože jde bez výjimky o notoricky známé věci, ale z toho se nedá vylhat. Filmy, co změnily kinematografii jednak technologicky, jednak v samotném uvažování o tom, jak se dají triky užívat, většinou nezapadnou. Stávají se popkulturními stálicemi, k nimž se jejich následovníci rádi odkazují. Jde i o případ následující desítky:

7) Forrest Gump

Čím je přelomový: Zemeckisův Forrest Gump zastupuje na tomhle seznamu typ efektů, jichž si divák nemá všimnout a při sledování filmu ho nemá ani napadnout, že nesleduje stoprocentní záznam fyzické reality. Se zdokonalováním CGI a bluescreenu byla jen otázka času, než s jejich pomocí filmaři nejenže se budou předvádět, ale navíc si usnadnit práci. U Forresta Gumpa se často mluví hlavně o vložení Toma Hankse do dobových záběrů, což je maličko ošemetné, protože o této scéně jako o triku divák uvažovat bude. Jde tedy, řekněme, o viditelnou manifestaci potenciálu v trikové neviditelnsoti. 

Jak to dělali před tím: Když bylo potřeba dát dohromady dvě různá prostředí, hodně se stříhalo nůžkama... doslova. Třeba Občan Kane je plný i dnes takřka neviditelných "splitscreenů", které byly potřeba, protože kamery nebyly dost dobré na dokonalé zaostření, o které Orson Welles stál, nezbylo teda nic než natočit pozadí a popředí zvlášť a v postprodukci to slepit dohromady. 

Kam to vedlo: Neviditelné triky už dnes dosáhly v podstatě dokonalosti a samozřejmosti. I v komorním dramatu jakmile se někdo přiblíží k oknu, můžete čuchat bluescreenovou dokreslovačku. Mistr neviditelných triků je David Fincher, v jehož filmech se to CGI jen hemží. Zvažoval jsem vykašlat se na Zemeckise a zařadit sem Zodiaka, jehož všechny exteriéry vznikaly s pomocí zeleného plátna, popřípadě dva Arniee v Social Network. Ale nakonec jsem zůstal u klasiky. 

8) Matrix

Čím je přelomový: Matrix jednak odkryl nové možnosti toho, jak točit akci jeden na jednoho, jednak dokázal svou digitální podstatu chytře propojit s dějem. Pomocí digitálních triků je vyprávěn příběh o dokonalých digitálních tricích, v nichž jsou hrdinové uvězněni. Meta film označující nástup meta popkultury. 

Jak to dělali před tím: Bitky, do jakých se pouštějí Neo a agent Smith, by se dřív odehrát nemohly. Bylo by potřeba najít opravdové chlápky, kteří se umí hýbat, a nacvičit „obyčejnou“ choreografii. Jak legračně vypadaly pokusy o užití triků v soubojích, může připomenout třeba druhý Superman. Z jistého úhlu pohledu je možná nešťastné, že se najednou mohl stát akčním hrdinou s kung-fu nahraným do hlavy za pět minut doslova kdokoliv – i to jde ale vlastně v linii s umělou podstatou Matrixu. 

Kam to vedlo: Ke spoustě vykrádaček a kopií, ke spoustě poct. O pár let později se mohl utkávat v soubojích se světelnými meči i tehdy třísetletý Christopher Lee... to dřív nebývalo. Část filmařů se po čase zklidnila a navrátila k fyzické akci, samotní Wachowští ale v pokračováních Matrixu zašli ještě dál. Současné comicsovky pak hrdě nesou pochodeň digitální akce a rezignace na fyzické výkony. Což je paradoxní, protože si alespoň já nepamatuju jedinou akční scénu z jediného Marvel filmu, zajímají mě tam spíš sympatické postavy. Ale ok...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace