Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 trikově přelomových filmů, které změnily tvář kinematografie


ikona
xxmartinxx
avatarjurassic parkking kongmetropolisstanley kubrickstar warstématop 10
Od Cesty na Měsíc až po Avatara. Které vizuální efekty přepisovaly filmovou historii? 

Dostal jsem za úkol sestavit seznam deseti trikově nejvíc přelomových filmů. Což je trochu nevděčné, protože jde bez výjimky o notoricky známé věci, ale z toho se nedá vylhat. Filmy, co změnily kinematografii jednak technologicky, jednak v samotném uvažování o tom, jak se dají triky užívat, většinou nezapadnou. Stávají se popkulturními stálicemi, k nimž se jejich následovníci rádi odkazují. Jde i o případ následující desítky:

5) Star Wars

Čím byly přelomové: Star Wars jsou fascinující střet archaické naivity a nevídané inovace. Příběhově i vizuálně jde o vyplenění světového kánonu i oblíbeného Lucasova braku, produkčně o kombinaci tradičních postupů s těmi tehdy nejnovějšími, kdy se předvedly i rané počítačové triky. Největší zemětřesení pak Star Wars přinesly pro distribuci a uvažování o marketingu. Kubrick dokázal, že sci-fi mohou být vrcholným uměním, Lucas z nich udělal vrcholnou komerci.

Jak to dělali před tím: S počítačovou animací experimentovalo už třeba několik crichtonovských sci-fi jako Westworld a Futureworld – Lucasova bitva o Hvězdu smrti ale nabrala díky digitálním trikům doposud nevídanou podobu. Dravost a uvěřitelnost digitální akce zcela převálcovala dosavadní postupy. 

Kam to vedlo: Star Wars změnily vše od toho, jak se filmy natáčí, až po to, jak se distribuují. Někdo nad tím pláče, někdo je s tím plně spokojený. Exploze následovníků i těch, kteří se od podobné filmařiny naopak promptně distancovali, byla nevídaná. Jen málo moderních filmů ale mělo takový vliv na celé prostředí. V dobrém i zlém. 

6) Jurský park

Čím byl přelomový: Pro netrénované divácké oko šlo jistě o něco neuvěřitelného. Dinosaury znali diváci jako loutky trhavě se pohybující v černobílých klasikách – najednou tu stáli monumentální tvorové z masa a kostí, nebo se to tak alespoň na pohled zdálo. Návštěvníky kin možná už od té doby nepotkal podobný šok a údiv. 

Jak to dělali před tím: Dřív by byla k oživování dinosaurů a dalším srovnatelným námětů. používaná stop motion animace v kombinaci s animatronikou. Pro potřeby Jurského parku byly mechanické modely doplněny prací procesorů. Se stop motion animací se původně počítalo taky, ale po porovnání testovacích záběrů bylo jasné, že téhle technologii odzvonilo. 

Kam to vedlo: Jurský park v podstatě ukončil éru „realistické“ stop motion animace. Přineslo to spoustu skvělých zážitků, stejně jako narychlo spíchnutých parazitů. Lidé se vlastně dodnes často ptají, jak je možné, že Spielbergův T-Rex vypadá ještě po čtvrt století přesvědčivěji než většina digitálních živočichů v těch nejdražších současných blockbusterech. Za to vděčíme hlavně hustému dešti, tmě a mlze – zkrátka tomu, že si Spielberg uvědomoval hranice svých triků a věděl, jak se jim přizpůsobit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace