Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejzásadnější filmové otázky roku 2018


ikona
TedGeorge
amazonhan soloharvey weinsteinjames bondlinsgatenetflixpan prstenuparamounttématržby
Disney koupil Foxy za víc než 50 miliard dolarů. Trumfne ho v roce 2018 někdo? 

Další téma, další TOP jedenáctka. Dnes vytáhnu křišťálovou kouli a pokusím se nahlédnout do budoucnosti. Když se podívám na začátek roku 2017, tak (skoro) nikdo tenkrát neměl nejmenší tušení, že se chystá fúze desetiletí, která naprosto přepíše hollywoodský status quo. Nicméně stalo se, Disney koupil Foxy a čtenářům by z toho měla být jasná jedna věc: Nic není nemožné. Jenom musíte mít dostatek peněz. V návaznosti na vánoční transakci, na kterou si posvítil (a ještě posvítí) imf, se začaly objevovat další spekulace a my si je (a nejen je) v následujících třech kapitolách rozebereme. Ke čtení si otevřete Stribog 2011 z mnou ověřeného Vinařství Veverka a jdeme na to.

8. Skončí síťová neutralita?

Nechte mě hádat, o problému síťové neutrality v zámoří jste se poprvé dozvěděli až díky Johnu Oliverovi a jeho show na HBO. Klid, já také. Ale to už je více než tři a půl roku nazpět a poslední dobou se věci začaly znovu hýbat. Bohužel tím nesprávným směrem a samozřejmě záleží na tom, na jaké straně barikády jste. Dne 14. prosince totiž Federální komise pro komunikaci zrušila těsným poměrem 3:2 do té doby platnou (a nejenom prezidentem Obamou podporovanou) ochranu svobody internetového připojení. Zkráceně a jednoduše – síťová neutralita je v Americe už tři týdny passé. Tento krok sice ještě může zrušit americký kongres nebo soud, ale všem je jasné, na kterou stranu se vychýlilo kyvadlo tohoto věčného boje.

Jedním z hlavních kritiků je Netflix. Pro něj totiž vůbec není těžké představit si internetové poskytovatele, kteří budou preferovat jim spřízněné video-on-demand služby a nejpopulárnější video půjčovnu by mohli omezovat. Až donedávna to byla věc nepředstavitelná a nezákonná. Pokud se však nezatáhne za záchranou brzdu, budou největší internetový provideři řídit podle svého "nejlepšího svědomí" toky dat přes své sítě, a to většinu uživatelů právem děsí. Celý problém je samozřejmě mnohem složitější a současná hysterie kloudnému vyřešení problému s exponenciálně rostoucím přenosem dat na internetu zrovna nepřispívá, ale stejně jsou ty potenciální scénáře pořádně černé. Uvidíme, jestli se situace v roce 2018 uklidní, nebo nás opravdu bude čekat velká internetová revoluce.


7. Bude Han Solo průšvih?

Něco tu opravdu smrdí. Zbývá jenom nějakých 5 měsíců a kampaň na Sola se zatím sestává jenom z několika selfíček, které se štábem pořídil režisér Ron Howard. Když jsem před pár měsíci psal TOP 11 zaobírající se možnými miliardovými hity roku 2018, sólovka s nejpopulárnějším meziplanetárním pašerákem tam byla vedena jako jedna z miliardových jistot. Pod dojmem ne zrovna zázračných tržeb Posledního z Jediů a prosakujících zpráv o produkčních problémech si to pomalu přestávám myslet. Nicméně…

…je to Disney, což je marketingový mistr. Nebylo by to poprvé ani naposledy, kdy do kin poslal film, který nás zklamal svými (ne)kvalitami, ale stejně vydělal velké peníze. Pokud bych si měl na něco vsadit, tak to bude nářezový trailer, který profesionální střihači již uvařili a Myšák ho v pátek konečně vyšle ven. A ne, ta možnost, že by Disney zařadil na poslední chvíli zpátečku, nechal spálit všechny již vytisklé plakáty s datem premiéry 25. května a film odložil, už tu není. To datum premiéry nedávalo a vůbec nedává smysl, ale takhle na poslední chvíli už s tím nikdo nic neudělá. Co si myslíte vy? Čekáte s vyřknutím ortelu na trailer? Diskuze je otevřená.


6. Další velký VOD hráč na cestě?

Není žádným velkým tajemstvím, že jedním z hlavních důvodů koupě Foxů byla snaha Disneyho rozšířit už tak obří filmovou knihovnu a co nejdříve spustit svoji vlastní odpověď na Netflix. Naznačuje tomu pomalé stahování většiny svých filmů z Netflixácké nabídky související s koncem smlouvy mezi těmito giganty. Myšák jasně vidí, že počet diváků v zámořských kinech každý rok klesá, zatímco množství předplatitelů Netflixu a Amazonu každým měsícem přibývá. Zároveň nic nenaznačuje tomu, že by se trend měl obrátit. Ne, nezapomínám na Hulu a další menší služby. Jejich procentuální zastoupení je však vzhledem ke dvěma gigantům zanedbatelné.

Z pohledu Disneyho je to logická cesta a já se jenom divím, že start své vlastní „půjčovny filmů“ odkládal tak dlouho. Byť budou počáteční náklady astronomické, do budoucna mu to zaručí obří zisky. Zároveň se s plnou nahotou ukazuje, že právě zde leží náhrada za pomalu umírající DVDčka. Já vím, že se vám to nebude poslouchat zrovna hezky, ale zapomeňte na Blu-raye. Pokles tržeb z nejmodernějšího hi-def nosiče bude pokračovat i v roce 2018 a trochu se bojím, že za pár let bude médium schopné pojmout 50 gigabajtů (a víc) dat odsouzeno do role takového exkluzivního vinylu pro filmy. Tedy okrajové legrace pro nadšence a sběratele.


5. Dočkáme se prvního miliardového filmu z Číny?

Toť otázka. Minulý rok všem vyrazil dech 870-milionový Wolf Warrior 2 a Hollywood se musel sám sebe zeptat, kde tohle skončí. To já osobně nevím, ale mohu vám tu napsat, jak to bude dost možná pokračovat. Minulý rok si čínská kina připsala růst o 13-30 % (různá hodnotící kritéria, neptejte se) a díky celkovým 8,6 miliardám babek za uplynulou kalendářní jednotku pomalu dýchají na záda kdysi nedostižné Americe. Domácí filmový konglomerát Wanda navíc s velkou pompou otevřel největší filmová studia světa, která skromně pojmenoval Qingdao Movie Metropolis. Kromě produkce nespočtu domácích filmů zde zároveň nabízí tzv. „vratné peníze“ pro Hollywood. V závislosti na tom, kolik tam zahraniční investoři nechají peněz, mohou získat až 40 % zelených papírků nazpět. Kam se hrabe Barrandov.

Podle posledních zpráv po takové nabídce skočila už v průběhu minulého roku druhá Godzilla plus Pacific Rim 2 a já si dovedu představit, že se správcům zavedených hollywoodských studií při pomyšlení na budoucnost otevírá rybička v kapse. Co se možné nadvlády Wanda Group v Hollywoodu týká, tak tady to nebude tak horké. Je nepsaným tajemstvím, že "čínské politbyro" minulý rok sezvalo největší domácí byznysmany a, ehm, doporučilo jim, aby se soustředili na investice doma a neutráceli tolik v zahraničí (samozřejmě hodně zjednodušuji). Následně se šéf Wandy nechal slyšet, že po investici do Legendary není koupě velkého hollywoodského studia na pořadu dne. Nemluvě o tom, že se v návaznosti na soudružský pohlavek spekuluje o prodeji jimi vlastněného podílu v obří americké kino-síti AMC.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace