Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 hollywoodských risků, které se vyplatily


ikona
TedGeorge
dunkerkleonardo dicapriomad max: fury roadtématom hardytop 11
Hollywoodští mogulové si občas dopřejí happy ending... 

Vítejte u další TOP 11. Dnes se zaměříme na necelý tucet filmů, jejichž odsouhlasení muselo u dotyčných studií a producentů znamenat nespočet bezesných nocí. Narvat desítky milionů dolarů do filmu chce občas koule a mně osobně udělá vždycky radost, když to vyjde. V Hollywoodu se totiž riskuje čím dál méně a po několik měsíců starém propadáku desetiletí jménem Král Artuš bude ještě hůř. Tentokrát jsem se až na jednu výjimku zaměřil na filmy startující v kinech po roce 2000. Zapomeňte tedy na zmínky o Občanu Kaneovi. Těch se vám dostane v připravovaném článku KarlaR. MovieZone doyen ho už měl hotový, ale pár dní před plánovaným vydáním mu za podezřelých okolností shořel počítač. Pohodlně se tedy usaďte, k pití si otevřete Zweigeltrebe – Výběr z hroznů 2015 ze Znovína Znojmo a pojďte si spolu se mnou zavzpomínat.

 

8. Světová válka Z (2013)

Rozpočet: 190
Tržby v USA: 202,4
Tržby ve světě: 337,6
Tržby celkem: 540
Vytáhni v hospodě: Je veřejným tajemstvím, že mezi režisérem Marcem Fosterem a Bradem Pittem to během natáčení skřípalo. Dokonce se objevily zprávy o tom, že Pitt s ním ke konci odmítal mluvit a režisérovi pokyny se k němu dostávaly přes prostředníka. To Foster dodnes popírá.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajnová zombie epika a mrzí mě, že jsem ještě pořád nedal eRkovou verzi.

 

Už si nevybavuji, kolik článků o problémové produkci katastrofického zombie filmu tenkrát na MovieZone vyšlo, ale zkazkami o přetáčení závěrečného aktu tenkrát žil skoro celý filmově pozitivní svět. Vzhledem k šílenému rozpočtu jsme čekali propadák desetiletí a ten nepřišel. Pitt se musel vyloženě smát pod vousy, když se k němu dostaly zprávy, že jeho blockbuster překonal hranici půl miliardy dolarů v tržbách a míří do ziskových vod.

 

Pořád tomu úspěchu moc nerozumím. V kině jsem se tenkrát docela bavil, ale film rozhodně není žádný zázrak, o kterém by se mělo mluvit ještě roky po premiéře. Dnes mi na něm přijde nejzajímavější fakt, že studio a Pittova producentská filiálka utopili desítky milionů dolarů v obří válečné scéně odehrávající se v Rusku a při editaci se prostě a jednoduše rozhodli draze pořízený materiál hodit do koše (vážně to není k dispozici na žádném Blu-rayi?). Místo toho film zakončili chaotickým pobíháním v laboratoři. A ještě menší smysl mi dává, že do kin šel snímek s ratingem PG 13, což naštěstí napravuje rozšířená verze.

 

7. Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Rozpočet: 150
Tržby v USA: 154,1
Tržby ve světě: 224,8
Tržby celkem: 378,9
Vytáhni v hospodě: Charlize Theron prý dodnes nesnáší Toma Hardyho. Ten byl během natáčení docela „napřesdržku“ a všichni si jistě vzpomínáte, jak se v Cannes rejžovi omlouval za své chování. Jen tak mimochodem, během natáčení se prý stala nehoda, při které Charlize loktem rozbila Tomovi nos. Tomu se přátelé říká „damage control“.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jeden z nejlepších filmů 21. století!

 

George Miller byl v novém tisíciletí tak trochu v řiti. Legendární režisér zodpovědný za původní Maxovskou trilogii s nepřekonatelným Melem Gibsonem, se totiž (a bohužel) etabloval ve studiu Warner Bros. jako schopný kormidelník mizerných animáků a figuruje jako režisér u Happy Feet 1 a Happy Feet 2. Viděl jsem jedničku a zpívající tučňáky bych po té zkušenosti nejraději viděl na seznamu přemnožených škůdců, kteří se odchytávají za účelem krmení ohrožených žraloků. „Šťastné tlapky“ však možná nějaký smysl měly. Warneři možná díky nim povolili a Miller odjel s velkým rozpočtem do Namibie, aby natočil pokračování (remake?) svého milovaného Maxe.

 

Vážně si nedovedu představit, že by takto drahý a riskantní film vznikl jinde než u Warnerů. Hlavně Charlize Theron není na slovo skoupá a z jejích četných vyjádření lze jasně vyčíst, že celý štáb neměl během nekončícího natáčení tušení, co to ten Miller vyvádí. A teď si představte, jak museli bláznit producenti pravidelně posílající poštovní holuby do svého ústředí v Los Angeles. Natáčelo se v druhé půlce roku 2012. Nestačilo to a celý štáb se musel vracet na místo činu i následující rok na dotáčky. Premiéry se film dočkal až v roce 2015 a všichni si museli pořádně oddechnout a poslat nějaký ten sporťák šikovným střihačům trailerů. Trvám na tom, že po skončení svojí pouti v kinech film ještě nebyl v plusu, ale v roce 2020 by mělo vzniknout pokračování (prequel), tak snad Warneři vědí, co dělají.

 

6. Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)

Rozpočet: 150
Tržby v USA: 127,5
Tržby ve světě: 206,4
Tržby celkem: 333,9
Vytáhni v hospodě: Jenom v krátkosti – v roce 1998 měl film režírovat Ron Howard a hlavní roli si měl zahrát nestárnoucí John Travolta. To mohl být zajímavý film, co říkáte?
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Typicky vypiplaná fincherovka, která ale v rámci jeho tvorby není úplnou špičkou.

 

Nepokládám Buttona za nějaký majstrštyk, ale musím uznale pokývat hlavou nad tím, že se v Hollywoodu našlo 150 milionů dolarů pro Davida Finchera a vznikl originální film podle povídky F. Scott Fitzgeralda. Dnes už by se tak nestalo. Kde hledat příčiny toho úspěchu? Tak předně – ať se vám to líbí nebo ne – Brad Pitt je pořád velká hvězda, na kterou diváci po celém světě slyší. Dalším faktorem úspěchu je jistě vhodně zvolené datum premiéry.

 

V blockbustery narvaném létě by Fincher a studio Paramount jistě splakali nad výdělkem, ale po premiéře 25 prosince se stalo to, co již jistě tušíte. Snímek začal sklízet jednu filmovou cenu za druhou a vše vyvrcholilo hned 13 nominacemi na Oscara. À propos – Oscary. Dodnes mě baví otvírák Hugh Jackmana, ve kterém se mu ten film podařilo docela vtipně shrnout. Klikejte a dejte si na chvíli od článku pohov.

 

5. REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)

Rozpočet: 135
Tržby v USA: 183,6
Tržby ve světě: 349,3
Tržby celkem: 532,9
Vytáhni v hospodě: Původně odsouhlasený rozpočet byl 60 milionů babek. V průběhu natáčení narostl na 90 mega a když tvůrcům roztál v Kanadě sníh a byli nuceni stěhovat celý štáb do Argentiny, zastavila se konečná cifra na 135 melounech.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Průměrné utahané dramíčko, ale toho Oscara si Leo vydřel.

 

Na papíře dával ze začátku Revenant smysl. Rozpočet 60 milionů babek, Leonardo DiCaprio, zajímavé téma… Docela by mě zajímalo, jak dlouho tento optimismus hollywoodským penězodárcům vydržel. Podle zdrojů z britského deníku Telegraph to během natáčení dobrovolně zabalila (nebo byla nedobrovolně vyhozena) větší než malá část štábu. Včetně producenta Jima Skotchdopoleho, kterého Alejandro Gonzáles vinil z mizerně naplánované produkce. Kdo ví, možná naléhal na režiséra, aby využil zázraku jménem green screen.

 

Tomu se režisér bránil jako hraboš poštolce. Budu ho citovat: „Kdybychom všichni seděli v teplíčku v nějaké místnosti a vše dodělávali green screenem, tak by jistě studio bylo spokojené, ale na filmu by to bylo poznat a vyklubala by se z něho sra_ka.“ Všechno špatné je k něčemu dobré. Před premiérou se podle mě studio rozhodlo použít tyto historky z natáčení pro propagaci a všichni najednou předem věděli, jak Leonardo DiCaprio mrznul v mínus 40 a Tom Hardy zase jednou fuckoval/fackoval všechny přítomné. Bylo z toho více než půl miliardy dolarů jenom z kin, 12 nominací na Oskara a Leo bude mít co vyprávět svým vnučkám vzpomínajícím na poslední zbytky sněhu na naší planetě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace