Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 hollywoodských risků, které se vyplatily


ikona
TedGeorge
dunkerkleonardo dicapriomad max: fury roadtématom hardytop 11
Hollywoodští mogulové si občas dopřejí happy ending... 

Vítejte u další TOP 11. Dnes se zaměříme na necelý tucet filmů, jejichž odsouhlasení muselo u dotyčných studií a producentů znamenat nespočet bezesných nocí. Narvat desítky milionů dolarů do filmu chce občas koule a mně osobně udělá vždycky radost, když to vyjde. V Hollywoodu se totiž riskuje čím dál méně a po několik měsíců starém propadáku desetiletí jménem Král Artuš bude ještě hůř. Tentokrát jsem se až na jednu výjimku zaměřil na filmy startující v kinech po roce 2000. Zapomeňte tedy na zmínky o Občanu Kaneovi. Těch se vám dostane v připravovaném článku KarlaR. MovieZone doyen ho už měl hotový, ale pár dní před plánovaným vydáním mu za podezřelých okolností shořel počítač. Pohodlně se tedy usaďte, k pití si otevřete Zweigeltrebe – Výběr z hroznů 2015 ze Znovína Znojmo a pojďte si spolu se mnou zavzpomínat.

 

11. Rocky Balboa (2006)

Rozpočet: 24 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 70,3
Tržby ve světě: 85,4
Tržby celkem: 155,7
Vytáhni v hospodě: Stallone měl problém s rezervací vhodné haly na závěrečný boxerský souboj s o dvě generace mladším boxerem. Nakonec mu pomohla až HBO, která živě vysílala souboj Bernarda Hopkinse a Jermaina Taylora v lasvegaském Mandalay Resort. Sylvester tam při té příležitosti propašoval štáb a natáčel před a po HBO přenosu. V okamžiku, kdy vidíte celou halu skandovat „Rocky, Rocky“, tak to nejsou komparzisté, ale reální diváci, kteří jsou prostě nadšení z toho, že se Stallone neplánovaně objevil v ringu.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu:
Není konec, dokud není konec. Po mizerné pětce nečekaná pecka vycpaná životními moudry!

 

Když před jedenácti lety otevřela ve středu v amerických kinech šestka Rockyho za 6 milionů dolarů, Sylvester Stallone se nechal slyšet, že díky fanouškům si „starý lev ještě jednou hrdě zařval“. No, muselo se mu pořádně ulevit. Nízký rozpočet sice na první pohled neznačí nějaký velký risk pro produkující studio MGM a producentsky zainteresovaného Slye, ale je potřeba si uvědomit následující: Rocky Balboa šel do kin celých 16 let po universálně nenáviděně pětce. Startoval ve více než 3000 kinech a náklady na reklamu jistě nebyly nezanedbatelné. Tohle klidně mohlo dopadnout vyloženě škaredě.

 

Naštěstí se tak nestalo. Více než 150 mega jenom z kin po celém světě je parádní comeback nejznámějšího fiktivního boxera všech dob. Všechno pak před dvěma roky podtrhnul Creed, ve kterém si Stallone dokonce vysloužil nominaci na Oscara a diváci nechali v amerických pokladnách více než 100 milionů dolarů. Pohádky pořád není konec, protože Creed se (pravděpodobně) dočká pokračování a Slyovo loučení se svojí nejoblíbenější postavou se tak znovu odkládá.

 

10. Iron Man (2008)

Rozpočet: 140
Tržby v USA: 318,4
Tržby ve světě: 266,8
Tržby celkem: 585,2
Vytáhni v hospodě: Paul Bettany prý film nikdy neviděl a dodnes si pochvaluje, jak dobře ho producenti zaplatili. Jak by také ne. Jeho J.A.R.V.I.S mu prý zabral jenom dvě hodiny času a hned poté odjel se svou ženou Jennifer Connelly na dovču.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dodnes možná nejvíc cool superhrdinský biják. AC/DC jsou holt top.

 

No není to vtipné, že Marvelovku zařazuji na seznam riskantních projektů? Z dnešního pohledu je neuvěřitelné, že před devíti lety se studio Paramount klepalo jako čivava na Sibiři a ambiciózní plány Kevina Feigeho mohly velmi rychle skončit na případném neúspěchu filmu v kinech. Režisér Jon Favreau totiž rozhodně nebyl nějakou velkou režisérskou persónou a všichni si ťukali na čelo při obsazení problémového, abstinujícího a naposledy levného Roberta Downey Jr. do hlavní role. Navíc ten velký rozpočet…

 

Dopadlo to samozřejmě dobře. Už po otvíráku atakujícím magické americké kilo bylo jasné, že Iron Man se minimálně zaplatí a díky nízkým poklesům následující týdny se Marvel dostal do respektuhodného plusu, který jim pomohl zaplácnout ztráty z Neuvěřitelného Hulka se stávkujícím Edwardem Nortonem. Nesmíme také zapomínat na fakt, že komiksovka se dočkala obřích prodejů na DVD (připomínám, že jsme v roce 2008) a něco mi říká, že televizní stanice dodnes platí slušné peníze za reprízy prvního dobrodružství Tonyho Starka.

 

9. Americký Gangster (2007)

Rozpočet: 100
Tržby v USA: 130,2
Tržby ve světě: 136,3
Tržby celkem: 266,5
Vytáhni v hospodě: Reální Frank Lucas a Richie Roberts pracovali jako konzultanti na filmu a oba se po skončení natáčení vyjádřili v tom smyslu, že je v něm jenom velmi málo reálných událostí. Většina jsou prý scenáristické výmysly přidané do filmu za účelem dramatizace událostí.
Bonusové Vytáhni v hospodě: Věřte tomu nebo ne, ale Frank a Richie jsou v reálu opravdu dobří přátelé. Po skončení své kariéry u policie byl Richie Roberts Frankův právník a dokonce je to kmotr jeho syna.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jeden z posledních výborných Scottů, na největší gansterské klasiky se to ale nechytá.

 

Ridley Scott je pracant, který za posledních 12 let natočil deset filmů, z nichž většina byly velké a náročné produkce. Na tomto místě připomínám Jamese Camerona, který za posledních 20 let poslal do kin 2 filmy. Ale to jsem odbočil. Scottovi to ne pokaždé vyjde. Nabízí se třeba vzpomínka na Exodus, který si s rozpočtem 150 mega došel pro desítky milionů do mínusu. Americký Gangster je však rozhodně úspěch na všech frontách. A já tomu při premiéře vůbec nevěřil.

 

Jenomže diváci slyšeli na fantastický trailer a vzpomněli si na „Starpower“ Denzela Washingtona a Russela Crowea. Film o černém mafiánovi, který musel kdysi strašně štvát italskou Cosa Nostru, tak dokázal vydělat více než čtvrt miliardy dolarů jenom v kinech a jistě pak díky svojí nesporné kvalitě žil svým profitabilním životem na nosičích a v televizi. Už skoro 80letý Scott to podle mě v sobě ještě pořád má a už na Vánoce nám to jistě znovu ukáže v dramatu All the Money in the World. Jenom by už mohl dát vale tomu Vetřelcovi a vesmíru vůbec.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace