Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2017: Černí koně


ikona
Mr. Hlad
alienbaby driverdunkerkléto 2017luc bessonridley scotttom cruise
Naštvaní opičáci, velkolepé sci-fi příběhy, artušovská fantasy, Tom Cruise proti Mumii a válka pohledem Christophera Nolana.  

Minule jsme se podívali na filmy, které by mohly v létě zbourat pokladny kin. Teď je čas na další várku potenciálních letních nářezů. Máme tu zavedené značky, ambiciózní výpravné podívané i filmy, kterým bychom úspěch spíš přáli, než že bychom v něj stoprocentně věřili. Ne každý z téhle desítky bude moci po letní sezóně slavit, pár dobrých filmů by z tohohle seznamu vzejít mohlo.

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2017: TUTOVKY A MEGAHITY

 

Valerian a město tisíce planet (CZ premiéra: 20. července 2017 :: US premiéra: 21. července 2017)
Svět si Luca Bessona výrazněji všimnul před dvaceti lety, když svoje teenagerské fantazie přetavil coby úspěšný producent v mainstreamovou sci-fi Pátý element s Brucem Willisem a Millou Jovovich. Teď zkouší znovu vstoupit do stejné řeky s adaptací sci-fi komiksu Valerian. Nespoléhá přitom tentokrát na obsazení (Dane DeHaan a Cara Delevigne jsou spíše neokoukaní), ale čistě na svou fantazii, což by mohl být při rozpočtu 220 milionů EUR celkem průšvih. Tohle je prostě velká francouzská ruleta. 

 

Děj se odehrává v 28. století a jeho hrdiny jsou Valerian a Laureline, dva speciální agenti, kteří mají držet v lati humanoidy v obřím městě, které sestává z tisíců planet (viz název) a stovek různých ras. Na město se však chystají zaútočit temné síly a bla bla bla... je to barevné, hýbe se to, a když zrovna není ve scéně příliš mnoho CGI, působí to celkem nářezově. Musíme doufat, že v Bessonovi zůstala špetka hravosti a vizionářství a nebude to jako když se Lucas vracel ke Star Wars. Ve finanční triumf nevěříme vůbec, v ten tvůrčí tak nějak napůl. (Imf)

Index natěšenosti: 6/10

Dunkerk (CZ premiéra: 20. července 2017 :: US premiéra: 21. července 2017)
Christopher Nolan opět za kamerou a znovu za velkoformátovou pětašedesátkou! To se bude prodávat jako blázen, řekli si Warneři, a dali Nolanovi dvacet milionů a navrch ještě 20%, což je nejlepší deal od dob Jacksonova King Konga. Nolanovi jde ale hlavně o tvůrčí svobodu, a tak si vybral neválečné téma ve válečném žánru. Nestíháte? Dunkerk sice pojednává o nechvalně proslulé plážové evakuace zkraje války, ale nečekejte nic srovnatelného s úvodními scénami ze Zachraňte vojína Ryana. Tady půjde hlavně o drama, které na nás zaútočí hned z několika stran. Nolan totiž láká nejen na spektákl, ale především na několik vrstev vyprávění. Od člověka, který natočil Memento a Inception to nejsou jen plané sliby. 

 

Hvězdně obsazený Dunkerk tak nabídne triptych příběhů - ze souše, ze vzduchu a z moře. Jiný úhel pohledu mají přece jednotky na lodích, vojáci uvěznění na osudné pláži a piloti, kteří se na ně střemhlav vrhají. Válečné filmy s více perspektivami už tu byly několikrát (Tora! Tora! Tora! nebo diptych Vlajky našich otců / Dopisy z Iwo Jimy), ale tenhle nadhled rozhodně neomrzí, zvlášť když moc dobře víme, jak umí Nolan s různými úhly pracovat. Natáčelo se přímo v Dunkerku, na filmový materiál a s tisícovkami komparsistů i dobovou vojenskou technikou. Prostě Nolan - je na něj spoleh a přitom všichni doufáme, že nás překvapí. (Imf)

Index natěšenosti: 9/10

Baby Driver (CZ premiéra: 27. července 2017 :: US premiéra: 28. června 2017)
Edgar Wright umí kombinovat akci s humorem a i když mu nevyšla štace u Marvelu, jeho Baby Driver vypadá jako film, který by v létě mohl vyniknout. Na rozdíl od spousty sequelu, remaků a adaptací se totiž nebojí jít svou vlastní cestou a i když z toho nejspíš nebudou miliardové tržby, dobrý film bychom v kinech dostat mohli. Ansel Elgort si tu zahraje řidiče, který pomáhá bankovním lupičům zmizet z místa činu dřív, než je chytí policajti. Teď chce skončit, z podobné práce se ale neodchází snadno a z bývalých parťáků jsou najednou nepřátelé. 

 

Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jon Hamm nebo Jon Bernthal jsou herci, se kterými rádi v kině strávíme dvě hodiny, Baby Driver ale působí hlavně jako svěží akční jízda, u které se Wright pořádně vyblbnul. Kombinace efektních adrenalinových honiček s hereckou elitou a režisérovým prověřeným smyslem pro humor se navíc prvním divákům dost líbí, takže věříme, že nezklame ani nás. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10 

Temná věž (CZ premiéra: 3. srpna 2017 :: US premiéra: 4. srpna 2017)
O adaptaci Temné věže se dlouho zajímal třeba J. J. Abrams, takže docela zamrzí, že se z ní klube učebnicový blockbusterový fail. Slavná fantasy série Stephena Kinga se měla proměnit v lákavou tutovku, tým kolem schopného Nikolaje Arcela (Královská aféra) ale pořád nevytasil jediný trumf. Já osobně se na Rolandovo putování k titulní věži těším a doufám, že to přeci jen vyjde. Pokud se ale člověk rozhlédne po internetu, moc důvodů k radosti nenajde.

 

Temnou věž potkalo (podobně jako třeba Ritchieho Artuše) několik odsunů premiéry a pořád jsme neviděli ani první trailer. Fandové tak mohli řešit hlavně obsazení, které bohužel zahrálo kontrovezní notu (chudák Elba si dal po Heimdallovi další kolečko), a střípky informací, jež moc nenaznačují adaptaci první knihy. Spíš to bude nějaký mix motivů s větším měřítkem (jednička je přitom v podstatě komorní western), rozhodně je tak zaděláno na další hejt a odrazení zbytku nakloněných diváků. Určitě vás nepřekvapí, že Temná věž patří Sony, kde zabili třeba kampaně nových Krotitelů duchů, Pasažérů nebo Inferna. Kingova klasika je tak ve vážném ohrožení, jež mohou odvrátit až první spokojené recenze. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10  

Tak na co se těšíte?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace