Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2016


ikona
TedGeorge
Disney vládne všem a čtyři miliardové hity z minulého roku to jenom potvrzují. 

S menším zpožděním, ale článek rozebírající ty největší filmové finanční trefy minulého roku je tady. Byl to zajímavý rok, který dokázal v kinech nejednou překvapit (ne-li šokovat) a napsal mnoho tržebních příběhů stojících za zmínku. Do svého článku vybírám 11 nejúspěšnějších filmů právě skončeného roku a mnozí čtenáři jistě nebudou souhlasit. Necelý tucet pozic totiž zákonitě nemůže postihnout všechny úspěšné a super-výdělečné filmy za uplynulou kalendářní jednotku. To se nedá nic dělat. Jaká byla kritéria mého výběru?

Zase a znovu nehraju hru na procentuální výpočty výdělečnosti filmu. Tím hlavním rozdílovým faktorem, který určuje konečné pořadí hrstky vyvolených, je překvapení. Díky rekordnímu a nejbohatšímu studiu Disney jsme se dočkali tří (respektive čtyř) miliardových filmů a mnohé jistě překvapí, že (zatím) nejvýdělečnější film minulého roku Captain America: Občanská válka, není na prvním místě. Dokonce to nebylo ani na top trojku. Probudil jsem ve vás zvědavost? To jsem rád. Dejte si na čtvrt hodinky pohov, začtěte se do článku a otevřete si k tomu červené víno Kanonkop Kadette Pinotage. Jdeme na to.

11. Fantastická zvířata a kde je najít

Rozpočet: 180 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 227, 4 (stav k 7.1.2017 – platí pro všechna čísla v článku).
Tržby ve světě: 551,4
Tržby v kinech celkem: 778,7
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Čekal jsem fail, ale naštěstí je to další krásná fantasy.
Vytáhni v hospodě: Eddie Redmayne se v roce 2001 neúspěšně zúčastnil konkurzu na roli mladého Lorda Voldemorta alias Toma Rojvola Raddlea. Na konkurz pro Fantastická zvířata už nemusel. Byl totiž jedinou volbou na roli. Díky bohu, že ji dostal. Uvažovalo se o něm totiž pro roli Kylo Rena a produkční rozvrh Zvířat mu neumožnil tuto příležitost sebrat Adamu Driverovi.

Jedenácté místo bylo bojem mezi Fantastickými zvířaty a Doctorem Strangem (omlouvám se za spoiler). Nakonec to těsně vyhrál návrat do potterovského světa a já vám na následujících řádcích vysvětlím proč. Strange se sice může pyšnit velmi pěknými tržbami (v současnosti více než 650 milionů babek, což je pro další z řady marvelovských originů skvělá vizitka), ale všichni jsme to dlouho dopředu čekali. Právě sequel, respektive prequel Potterovky, všechny překvapil ještě o kousek víc. Reklamní kampaň totiž nepůsobila dvakrát sebejistým dojmem a ve vzduchu bylo jasně cítit, že i Warneři se docela bojí. Proč by jinak před premiérou cíleně propálili přítomnost Johnnyho Deppa ve filmu?

Americký otvírák o velikosti 85 milionů dolarů a následné minimální poklesy u příležitosti Dne díkuvzdání však zahnaly všechny chmury. Nová potterovka bez Harryho Pottera je jednoznačně úspěch a Warneři mohou naplno odpálit další sérii vysokorozpočtových blockbusterů ze světa černokněžníků. Po hubenějšíchch letech, kdy se naplno nemohli spolehnout na Pottera, Nolanova Batmana ani filmy ze světa Pána prstenů, to moje nejoblíbenější studio velmi potřebovalo. Reakce diváků jsou vesměs také spokojené, takže nezbývá než po delší době zatleskat režiséru Davidu Yatesovi a opatrně se těšit na pokračování. Sázky by po prvním dílu měly být docela vysoko.

 

10. Matky na tahu

Rozpočet: 20
Tržby v USA: 113,3
Tržby ve světě: 66,1
Tržby v kinech celkem: 179,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vnutila mi to přítelkyně a kupodivu je to dobrý!
Vytáhni v hospodě: Mila Kunis v minulosti několikrát navštívila Late Late Show Craiga Fergusona. Při natáčení se ti dva spřátelili a před pár lety s ním Mila dokonce na několik dní odjela natáčet Late Late Show do jeho rodného Skotska. Ano, odkážu vás na můj článek na TVZone.

Mila Kunis, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett-Smith a jeden z největších finančních úspěchů roku je na světě. Po úspěchu podařených Žen sobě vzniklo v krátké době hned několik naklonovaných komedií sázejících na chlastající a bordel dělající ženy. Právě Matky na tahu jsou asi nejúspěšnější a já se divím. Ta premisa i trailery působí strašně nudně, vyšeptale a nuceně. Hlavně americké hospodyňky však na film slyšely a neúnavně chodily do kin v houfech. Nijak zázračný otevírací víkend za 23 milionů dolarů se tak podařilo znásobit hned pětkrát a relativně neznámé studio STX si připsalo svůj prozatím největší hit.

Není divu, že se intenzivně pracuje na sequelu. Do kin půjde už na podzim tohoto roku, a to není vše. Už v létě se v kinech dočkáme spin-offu s originálním názvem Bad Dads. Z finančního hlediska to samozřejmě dává smysl, ale jako potenciální divák, který nepřispěl do pokladničky tvůrců ani dolarem, musím říct, že mě tenhle úspěch prostě a jednoduše mrzí. Matky šly po vyšlapané cestičce a pokud jim na tomto místě musím připsat jednu zásluhu, tak je to hlavně připomínka toho, že mužská populace prostě občas nerozumí ženskému vkusu. Nechápu, proč tato první volba dámských kino-jízd vydělala osminásobek svého rozpočtu. Uff, mám to za sebou. Dva odstavce k filmu, který jsem neviděl a vyloženě mě odpuzuje. Škrtám si.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace