Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Nejpekelnější hollywoodská natáčení


ikona
TedGeorge
Zajímavá vás, který režisér má v Hollywoodu nejhorší pověst? 

Vítejte u dalšího tematického článku. Budeme pokračovat v hollywoodských historkách z natáčení a posvítíme si na TOP 11 filmů, jejichž natáčení bylo nefalšovanou noční můrou. V mých předchozích článcích jsem se tohoto tématu už trochu dotknul, takže se v následujících kapitolách nebudu znovu rozepisovat o Vodním světě Kevina Costnera a dalších. Načneme si prostě novou jedenáctku a já doufám, že vám bude chutnat. Zachumlejte se tedy pod přikrývku, objednejte si pizzu a k pití si otevřete třeba Chardonnay z Vinařství Mutěnice. Připraveni? Tak jdeme na to.

3. Dogville (2003)

Dobrá, tahle kapitola bude spíš o režisérovi, než o samotném filmu. Lars Von Trier je podle historek z natáčení neskutečný tyran, který dost možná trpí nějakou duševní chorobou. Než se dostanu k Dogville, musím zmínit filmy Prolomit vlny a Tanec v temnotách. V prvním jmenovaném snímku režisér šikanoval (a cíleně doháněl k šílenství) výbornou herečku Emily Watson. Do filmu Tanec v temnotách obsadil Bjork a mnoho lidí mělo díky tomu problém film dokoukat. Bjork ve filmu brečí, trpí a nedává citově vydíranému divákovi vydechnout. Tušíte správně, Bjork není tak dobrá herečka. Von Trier ji během natáčení dohnal až na práh zhroucení. V jednu chvíli zoufalá žena natáčení opustila a celé dny nebyla k zastižení. Sama zpěvačka o nezapomenutelné zkušenosti řekla, že to bylo jako kdyby jí někdo ukradnul duši.

Zpátky k Dogville. Prvním pánem na holení je Paul Bettany. Ten natáčení popsal následovně: „Bylo to 8 týdnů v tom nejdepresivnějším prostředí, jaké jsem kdy zažil. Lars je manipulativní šílenec. Když jsem zjistil, že můj hotelový pokoj sousedí s tím jeho, pokusil jsem se alespoň odsunout postel na druhý konec místnosti. Nesnesl jsem pomyšlení, že pár stop ode mne spí právě on. Ta postel byla bohužel napevno připevněná k zemi.“

Co se Nicole Kidman týče, tak na tu byl prý režisér během natáčení chvílemi neskutečně milý. Jenom aby jí druhý den začal šikanovat. Známá je historka, kdy ti dva opustili na tři hodiny natáčení a z dálky se na štáb ozýval řev. Nicole se přesto zúčastnila tiskové konference v Cannes a slíbila na ní, že s režisérem natočí i dvě plánovaná pokračování Dogville. K režisérovi tam řekla: „Lars je génius a jeho způsob práce s herci je výjimečný. Plno lidí si myslí, že jsem masochista, ale pro práci s ním musíte být trochu šílení. Musíte být schopní přijít o kus svého já, když to poslouží jeho vizi.“

Nicole nakonec v pokračování nehrála. Oficálně se jednalo o konflikt v rozvrhu herečky. Prostě se měla upsat jiným filmům. Trier tak musel najít další oběť pro produkci pokračování známého jako Manderlay. Tou obětí byla Bryce Dallas Howard a tato milá osoba vychovaná prý nejhodnějším režisérem současného Hollywoodu (Ronem Howardem) při natáčení utrpěla šok. Už jenom kvůli scéně zabíjení osla. Na plac přivolaný veterinář ho měl jenom uspat, ale přehnal to a chudák osel se už neprobudil. John C. Reilly kvůli tomu opustil plac.


2. Transformers: Pomsta poražených (2009)

Michael Bay je kapitola sama pro sebe. Způsob jeho natáčení si nic nezadá s Jamesem Cameronem a mnoho lidí ho kvůli tomu nemůže vystát. V čem je ten problém? Ne že by snad po vzoru Camerona odmítal pouštět lidi na záchod, ale během natáčení se musí jet na 120% od rána do večera. Režisér, který se holedbá tím, že nikdy nepřekročí stanovený rozpočet a naplánovaný počet natáčecích dnů, prostě nemá čas na „hollywood bullshit“. Rvačka se Shiou LaBeoufem kvůli hudbě běžící v přestávkách natáčení Transformerů nakonec byla spíše katarzí, která pomohla dvěma alfa samcům vyčistit vzduch. Shia ostatně Baye dodnes chválí všude, kam přijde. Problémem byla Megan Fox.

V interview s britským magazínem Wonderland se jí novinář na režiséra zeptal. Megan řekla: „Bože, kéž bych mohla mluvit otevřeně. Michael je jako Napoleon, který cíleně buduje svojí reputaci drsného a šíleného režiséra. Při natáčení chce být jako Hitler a daří se mu to. Práce s ním je noční můra. Faktem je, že když nejsme na place, tak se chová jako trapný a nejistý muž, který neumí komunikovat s lidmi. Vlastně je křehký a zranitelný. Pak se vrátíme na natáčení a on je znovu tyran.“

Už naposledy ve článku použiju slovíčko „shitstorm“. Po přečtení interview se na internetu objevil anonymní (a dnes už smazaný) dopis štábu určený pro Megan. Co v něm stálo? Herečka je prý netalentovaný, nevděčný odpad, který Bayovi vděčí za vše. Raději by měla hrát v pornu, protože kromě svého těla nemá čím přispět. V dopise se mimo jiné píše o tom, že je Megan pitomá, vůbec neumí hrát, ke každému se chová jako k nevolníkovi a nikdo s ní už nikdy nechce pracovat. Málem bych zapomněl, že štáb nezapomněl zmínit, že podle něj „ta husa“ ani neví, kdo to byl Hitler.

Zajímavé je, že Megan Fox původně měla hrát i ve trojce. Bay na její filipiku odpověděl překvapivě smířlivě. Řekl, že to patří k jejímu kouzlu a že s ní stejně pracuje rád. Shia už tak hodný nebyl a Megan sepsul za to, že veřejně pomlouvá jejich „kapitána“, což se prostě nedělá. Konec jejímu účinkování v Transformerech učinil až producent Steven Spielberg, který se přes přirovnání režiséra k Hitlerovi prostě nedokázal přenést a nařídil herečku vyhodit. Michael Bay je každopádně gentleman a borec, protože Megan z producentské pozice zachránil od naprostého zapomnění a k překvapení všech jí nabídnul roli v hrané adaptaci Želv Ninja. Já být na jeho místě, tak se na ní vy...


1. Ptáci (1963)

S Hitchockem musela být na place také slušná legrace. Režisér se o hercích kdysi vyjádřil ve smyslu, že by se k nim režiséři měly chovat jako k dobytku. To nezabránilo Cary Grantovi, Jamesi Stewartovi, Ingrid Bergman nebo Grace Kelly k opakování spolupráce s jedním z nejlepších režisérů všech dob. Hitch narazil až u hvězdy svého filmu Ptáci, Tippi Hedren. Ale pěkně popořádku. V preprodukci bylo utraceno 200 000 dolarů za mechanické modely ptáků. Bohužel se ukázalo, že modely ptáků nevypadají věrohodně a bylo učiněno rozhodnutí, které herečku Tippi Hedren pronásledovalo celý život: Použili se reální opeřenci.

Alfred byl neúprosný. V desítkách záběrů přikázal štábu, aby na herečku vrhaly zmatené ptáky a kamera až fetišisticky sledovala, jako se to Tippi nelíbí. Natáčení trvalo šest měsíců a říká se, že Hitch dal herečce volno pouze jedno jediné odpoledne, kdy chudák slečna nutně potřebovala jít k zubaři. Když však začnete studovat dobový tisk, tak zjistíte, že herečka oproti všem předpokladům režiséra chválila. Objevují se slova o výjimečnosti, jasné vizi, profesionalitě a obrovské zkušenosti pro neznámou herečku.

Historie a pozdější interview ukázaly, že Tippi Hedren po Ptácích už nikdy nechtěla pracovat s náročným režisérem. Její kontrakt se studiem bohužel hovořil jinak. Hitchcock ji měl v hrsti a donutil ji natočit zapomenutý snímek Marnie. Když mu poté zoufalá herečka nabídla, že se ze smlouvy vykoupí, režisér odmítnul a raději jí celé dva roky platil za to, že nebude hrát s jiným hollywoodským kormidelníkem a bude doma sedět na zadku. To jí svým způsobem zničilo kariéru, protože právě po Ptácích o ní byl největší zájem.

Dovolíte na závěr jeden vtipnější odstavec? Během natáčení prý „krotitelům ptáků“ uniklo více než 50 vran. Zalíbilo se jim na pozemcích studia Universal a někteří ptáci prý osídlili i strom stojící před domem samotného Hitchcocka. Tam mu několik dní (s prominutím) sr_li na auto. Režisérovi došla trpělivost a přikázal štábu, aby se nezvaných návštěvníků zbavil. Štáb se o to opravdu snažil. Nepomohlo střílení, otrávený zob ani modlitby adresované neúnavným ptákům. Zoufalému režisérovi nakonec nezbylo nic jiného, než pokácet (mezi ptactvem tolik populární) strom na jeho dvorku.

No a to je všechno. Doufám, že se vám článek líbil a napíšete něco smysluplného do diskuze. U dalšího tématu se uvidíme brzy. Už dnes vám můžu říct, že to bude o Star Wars.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace