Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Míří Vaiana k miliardě? Fantastická zvířata závidí


ikona
TedGeorge
disneyfantastic beasts and where to find thempixar
Prodloužený víkend v amerických kinech znamenal vysoké tržby pro většinu filmů. 

Čtvrtý čtvrtek v listopadu slaví Američané Den díkuvzdání a kina jsou už tradičně nacpaná k prasknutí. Vítejte u víkendového reportu tržeb, který vám zase a znovu připomene, že studio Disney letos prostě vládne a Rogue One o Vánocích pro něj bude vlastně už jenom taková třešnička na dortu. Jdeme si proklepnout těch deset filmů, které si tento víkend došly pro pomyslného zlatého krocana v tržbách.

Kompletní žebříček tržeb za víkend zde

První místo má animák ze stáje Disneyho, který vyprodukovala samostatná (a čím dál tím úspěšnější) divize myšákovských kreslířů. Ti až do roku 2010 závistivě koukali do kuchyně šéfkuchařům z Pixaru, jenom aby se díky výbornému animáku Na vlásku osamostatnili a rozjeli vlastní show. Odvážná Vaiana se dočkala osmičkové recenze Mr. Hlada a spokojených reakcí z celého světa.

Diváci na to slyšeli a do kina jich zavítalo přesně tolik, aby z toho bylo nádherných 81 mega za prodloužený pětidenní víkend. Na rekordní Ledové království (to si na den přesně před třemi roky přišlo na víc než 93 melounů) to sice nestačilo, ale stejně je to další obří sukces nezastavitelného studia a definitivní potvrzení toho, že u Disneyho prostě našli recept na hity.

Vzhledem k nízkým poklesům fakticky všech animáků z toho nakonec bude víc než 300 mega z Ameriky a mnozí čtenáři MovieZone už jistě spekulují, že padne miliarda v celosvětových tržbách. Já si to nemyslím a za ten lákavý nadpis článku se omlouvám. Tenhle úspěch už studiu nikdo neodpáře, ale na miliardu by bylo třeba trochu univerzálnější téma a ne pohádka z nejznámějších amerických ostrovů. Potvrzují to i první čísla z 12 zemí (jsme jedni z vyvolených), kde Vaiana tento víkend startovala.

Těch 16 mega je vzhledem k tomu, že mezi startujícími zeměmi byla i Čína, tak trochu slabých. Rock by musel sakra zabrat, aby z toho bylo víc než 400 mega v tržbách mimo USA. Člověk každopádně nikdy neví. RottenTomatoes totiž hlásí luxusních 98% spokojených recenzí a áčkové Cinemascore jenom potvrzuje spokojenost diváků.

Netočí se vám z těch čísel hlava? Pokud ne, tak to napravíme. Disney k dnešnímu dni drží hned devět příček z deseti v největších otvírácích na Díkuvzdání. Havajský polobůh srandy The Rock si navíc připsal pokles pouhých 3% z pátku na sobotu, což je rekord a také to o lecčems svědčí. Z toho všeho vyplývá následující: Až se Disney rozhoupe k tomu poslat do kin pokračování Ledového království, tak z toho budou dvě miliardy a jeho celkové letošní tržby jen tak někdo nepřekoná. Pokud ano, tak to bude zase jenom myšák vládnoucí Hollywoodu.

Dost už ale o Disneym. Pojďme na druhé místo, které spokojeně okupují Warneři díky Fantastickým zvířatům. Ještě měsíc před premiérou jsem byl přesvědčený o tom, že byla velkohubá prohlášení mého nejoblíbenějšího studia o „nové“ značce a dalších dílech v přípravě trochu předčasná. Při pohledu na víkendová čísla však musím říct, že to je vlastně pěkný úspěch. Po 74 milionovém otvíráku se Mlok Scamander dočkal nádherných poklesů (pokud bereme v potaz jenom ty tři víkendové dny, tak klesáme o parádních 39%) a za celý prodloužený víkend z toho bylo dalších 65 mega. Celkem jsme tedy na 156 melounech za první dva víkendy v Americe.

Dech potom už regulérně vyráží čísla ze světa. To numero má hodnotu 317 milionů a celkově tak Warneři přepočítávají nádherných 473 mega. Vážně bych nevěřil, že bude spin-off Pottera (s pokaždé tak trochu jalovým) Eddiem Redmaynem atakovat klasických a tolikrát opakovaných 850 milionů celosvětových tržeb Harryho. Stalo se a má to jen jedno ale.

Představení čaroděje Grindelwalda vyhrálo jackpot hlavně v Číně. Dát 41 mega za první víkend je hodně fajn… Pokud bychom však z rovnice vyndali onu zemi s dlouhou zdí (v době Pottera to byl pořád jenom rostoucí trh) a velmi silně startující Japonsko (15 mega s jejich legendární výdrží filmů v kinech), tak většina ostatních zemí kouká na potterovská čísla jenom z dálky.

Je na čase najít bronz vyskytující se v přírodě. Třetí místo uzurpoval Doctor Strange, který právě suše překonal hranici 600 milionů dolarů v celosvětových tržbách. Stal se tak už devátým marvelovským filmem, kterému se to podařilo, a mně se na rty dere jazykovědci nenáviděné slovíčko „kudos“. Zpátky k Americe. Tam se na Strange pořád chodí.

Za pětidenní víkend do pokladničky Strýčka Skrblíka aneb Kevina Feigeho připlulo dalších 19 mega a v zámoří tak účetní přepočítávají už více než 205 milionů dolarů. Benedict Cumberbatch má jistě dostatek staminy, aby superhrdinský flák dotáhnul na hranici 700 milionů dolarů a zacementoval tak druhý nejúspěšnější marvelovský origin. Mýval s hlasem Bradleyho Coopera chovající v klíně znovuzrozeného Groota může být v klidu – tržby Strážců Galaxie jsou v bezpečí.

Čtvrté místo asi nakonec urvou Spojenci (počkejme si na konečná čísla) kdysi pokaždé zajímavého režiséra Roberta Zemeckise. Ten do svého nejnovějšího dobového filmu obsadil snovou dvojku Marion Cotillard - Brad Pitt. Svět bohužel zívá. Těch 18 mega za prodloužený víkend není vzhledem k 85 milionovému rozpočtu žádnou výhrou. Znovu se ukazuje, že bulvár může trhat rekordy ve čtenosti, ale diváci chtějí především dobrý a zábavný film.

Otvírák je to menší než u 2x levnějšího Mostu špiónů mistra Spielberga. Pokud svět pořádně nezabere (úvodních 9 milionů ze startujících zemí mimo USA tomu moc nenasvědčuje), tak si Zemeckis po Muži na laně připíše už druhý propadák v řadě. Snad se mu konečně zadaří příště.

Jsme v půlce. Na pátém místě hrdě bojuje sci-fi Příchozí dost možná nejzajímavějšího režiséra současnosti - Denise Villeneuva. Pětidenní víkend lízající 16 milionů dolarů vyhnal tržby chytrého filmu až za hranici 62 milionů dolarů z Ameriky. Svět k tomu dodal další dvacku a rázem je jasné, že film s rozpočtem 47 mega zamíří bez větších problémů za sto milionů babek v celkových tržbách.

Ruce si jistě nejvíce mnou u Paramountu. Studio koupilo práva na premiéru v USA a Číně za 20 milionů dolarů a byť ještě v plusu není (nezapomínejte na náklady na reklamu), tak má nakročeno ke slušným ziskům. Za tu odvahu a rekordní kup silného filmu v Cannes si to jistě zaslouží.

Jistě umíte počítat do deseti a víte, které místo obsadilo tento odstavec. Anebo jste Trollové. Stejnojmenný animák přidal za poslední víkend do pokladničky všech zainteresovaných (Justin Timberlake, Anna Kendrick, studio Fox) dalších 14 mega a chlubí se průběžnými 135 miliony z Ameriky. Ve světě pomalu atakujeme 300 milionů dolarů a byť to není úspěch roku, peníze navíc už animák vesele vydělává.

Právě překračujeme hranici 1000 slov a to znamená jediné – je čas na poslední turbo-odstavec, který jistě "někdo" v postprodukci rozdělí napůl. Sedmičku má černošská komedie Almost Christmas, která se pyšní malým rozpočtem 17 melounů a tím pádem to není propadák. Jinak by 9 mega za víkend a celkových 36 z USA znamenalo vrásky na čelech zodpovědných producentů.

Osmé místo? Santa je pořád úchyl. Právě takový je český distribuční název pokračování filmu Santa je úchyl a kromě účetních Billyho Boba Thorntona to nikoho nezajímá. Důkazem je tragických 8 mega z více než 2900 kin. Au.

Devítku si z hollywoodského smetiště vyzoblo Hacksaw Ridge: Znovuzrození Mela Gibsona. Když jsem před pár týdny viděl otvírák 15 mega, tak jsem se docela lekl. Válečný flák o největším reálném hrdinovi všech dob má naštěstí výdrž a právě překonal 50 mega jenom v Americe.

Zbývá už jenom poslední desáté místo. Zde (ne)vydělává teenagerská komedie Edge of Seventeen v čele s Hailee Steinfeld a pořád nesmírně cool Woodym Harrelsonem. Nezlobte se na mě, ale vydělat 4 mega za prodloužený víkend a celkem být po dvou týdnech v kinech ve dvou tisícovkách kin na 10 melounech, není žádný důvod k výskání. Mrzí to hlavně kvůli tomu, že je film (prý) super.

Není co dodat. Podle analytiků má Hollywood nakročeno k rekordnímu roku v kinech a nic na tom nezmění ani příští víkend, který bude slabší. Proč? Peníze sice znovu vydělá Odvážná Vaiana a Fantastická zvířata, ale jediným širokým otvírákem bude neznámý (a dlouho odkládaný) horor Incarnate. Mějte se dobře a jděte znovu do kina na Příchozí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace