Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se vydělává u Marvelu


ikona
TedGeorge
marvelrobert downey jr.tržby
Kolik vydělává Downey? A jak moc zaostávají další Avengeři? 

Pokud si čtete tyto odstavce, tak pravděpodobně nežijete na Marsu nebo v šumavské maringotce a zaregistrovali jste obří tržby druhých Avengers. Ať už na ta čísla hledíte s nezměrným úžasem nebo s pozdviženým obočím, zase se tu přepisují historické tabulky. Tentokrát se sice neobsadilo nejprestižnější první místo v amerických tržbách za první tři dny, ale to je vlastně úplně jedno. Tržby budou mít jiná (a zajímavější) nej a Marvel si připíše jeden z největších hitů všech dob. Jaká k němu vedla cesta? Na následujících řádcích se pokusím načrtnout odpověď. V první kapitole si budeme povídat o začátcích, Spider-Manovi, prvním Iron Manovi a partnerství se studiem Disney. V té druhé vzdáme hold šéfovi Marvel Studios Kevinu Feigemu a rozebereme si gáže, které pobírají hlavní hvězdy filmů. Spekulace o dějových odbočkách a složitosti universa přenechám povolanějším.

Jak to ten Kevin dělá?

Riskuje. Vím, nezní vám to. V současné době vidíme jeden sequel za druhým a třeba takový Thor 2 byl všechno, jenom ne risk. To se ale nedíváme dostatečně do hloubky. Sestava Iron Man, Thor, Captain America a Hulk přišla v rozmezí několika let s prakticky totožným 150 milionovým rozpočtem. Žádný sequel, žádný remake. Nikde nebylo řečeno, že ambiciózní propojení filmových blockbusterů uspěje a ušlape tak cestičku ke vzniku Avengers. Nesmíme také zapomínat na to, že se partnerství s Disneym upeklo pomalu až v průběhu roku 2009, kdy už byly odsouhlaseny rozpočty a distribuční smlouvy s Paramountem pro Kapitána a Thora. Když se podíváme okolo, tak vidíme neskutečné propadáky. Sourozenci Wachovští prodělali před pár měsíci víc jak 150 milionů dolarů studiu Warner Bros. s Jupiterem, John Carter prodělal Disneyovcům víc jak 200 (!) milionů dolarů a okolo kroužila třeba Bitevní loď, naložená Osamělým jezdcem a Jackem a obry. A to jsme výhradně v současnosti.

 

Celý Marvel a pořádné odstartování filmové fáze číslo jedna stálo na Iron Manovi 2, jež dorazil do kin (překvapivě) v květnu 2010. Jenže se začalo jednat o penězích. Následující info berte trochu s rezervou, ale proč si trochu nezaspekulovat na základě nedůvěryhodných bulvárních zdrojů. Terrence Howard je prý pako. Ale strašné. Kromě odporného chování na place prvního Iron Mana se s ním nedalo rozumně jednat o pokračování. Howard měl mít ze všech zúčastněných nejlepší smlouvu (ano, prý bral víc jak Downey) a u dvojky odmítal jít dolů s penězi.

Když to slyšel pokračování Iron Mana píšící Jon Favreau, tak se zděsil a začal mohutně škrtat roli plukovníka Rhodese. To samozřejmě neuniklo pozornosti Kevina všemocného a Terrence Howarda vyhodil. Na jeho roli nastoupil Don Cheadle a risk se vyplatil. Divákům to bylo buď jedno, nebo si změny ani pořádně nevšimli. A dál? Dál tu máme změnu na pozici režiséra Thora 2 a zkrocení zlé Natálky, vetování skladatele Cartera Burwella také u Thora 2, na MovieZone dlouho propíraný odchod Edgara Wrighta z pozice režiséra Ant-Mana a o dalších věcech jistě nemáme ani tušení. Feige to má prostě pevně v rukou. Ať se vám to líbí nebo ne.

Robert Downey Jr bere víc jak vy

Při skládání mozaiky marvelovského úspěchu se musíme věnovat mzdám. Co se hereckých gáží týče, tak se v Hollywoodu už nějaký ten pátek jede podle nového modelu. Doby, kdy Julia Roberts, Tom Cruise, Johnny Depp, Russell Crowe, Reese Witherspoon nevstali z postele za méně než 20 milionů dolarů, jsou nenávratně pryč. Dnes je to vše o participaci a procentech ze zisků. Ne každému se to líbí, ale zrovna u komiksových adaptací se to ukázalo být rozumnou cestou. Na tomto místě mi dovolte si postěžovat. Informace o platech pro členy Avengers se liší jako den a noc. Na každé nalezené číslo připadá číslo jiné a jediné, co člověk může udělat, je privátní selekce spolehlivosti zdroje.

 

Začneme u v současnosti nejlépe placeného herce Hollywoodu, Roberta Downeyho Jr. Ta cesta na piedestal byla dlouhá. Problémy stíhaný herec získal roli Tonyho Starka po velkém boji s Timothym Olyphantem (vážně!) a obdržel za ni půl milionu dolarů. Už chápete, jako mohl být Terrence Howard lépe placený. Jasně, vidíme tu vizionářství všech zúčastněných. Feige poskytl rozpočet 140 milionů dolarů a v něm by se jistě našlo dost peněz na desetinásobnou mzdu pro hlavní hvězdu. Ale proč to dělat? Downey potřeboval šanci znovu zazářit a peníze byly tentokrát až na druhém místě. Když účetní spočetli, jak obrovské peníze Iron Man vydělal, nastal čas na úpravu kontraktu. Ten sice počítal s návratem Tonyho Starka (na sequel dnes pamatuje snad každá smlouva v Hollywoodu), ale nic se neobejde bez úpravy smlouvy. Downey si vyjednal procenta a po premiéře dvojky mu kombinace peněz na ruku za natáčení a procent z tržeb vynesla něco mezi 12-15 miliony dolarů.

Že jste čekali větší pálku? S těmi procenty to není tak jednoduché. U některých projektů se začnou vyplácet až od určité hranice a právě u druhého Iron Mana ta hranice prý ležela na tržbách jedničky. Ty se povedlo překonat, ale možná ne tak výrazně jak všichni doufali. Stejně je to ale více než dvacetinásobný nárůst mzdy za pouhé dva roky. Nemluvě o tom, že Downey inkasoval miliony od štědrého studia Warner Bros. za taškařici Na doraz se Zachem Galifianakisem. To stejné studio pak mu pak zaplatilo, aby oživil Sherlocka Holmese. No nestálo těch 500 000 dolarů za to?

 

A co ti další vzadu? V roce 2011 se na plátnech představili Chris Evans jako Kapitán Amerika a Chris Hemsworth jako Thor. Jelo se podle stejného mustru. Herci dobře věděli, že si i přes rozpočet sahající někam ke 150 milionů dolarů nemohou příliš vyskakovat. Vzali si proto příklad z Downeyho a podepsali v tichosti smlouvy, které jim zaručily drobné. Překvapivou a skoro až šokující se situace stává při přesunu do roku 2012 k prvním Avengers. Mzda 6-8 milionů pro každého z dua Samuel L. Jackson a Scarlett Johansson ještě zní normálně. Legrace začíná u vracejících se superhrdinů ze sólovek. Evans i Hemsworth podepisovali smlouvy v době, kdy už bylo jasné, že jsou Avengers za rohem a znovu se objevivší Kevin Feige byl zase jednou za pořádného škrta. Chris Evans si za sólovku a Avengers měl přijít na celkové 3 miliony, Hemsworth prý na pouhý milión. Ano, žádná procenta za týmovku.

Tím, kdo se konečně dočkal zaslouženého jackpotu, byl Downey. Jistě jste po premiéře první superhrdinské týmovky neminuli tuctové titulky, které světu oznamovali, že si nejznámější Avenger přišel na 50 milionů dolarů. To samozřejmě není pravda. Je to víc jak 70. Pro Downeyho vyloženě geniálně koncipovaná smlouva mu zaručila procenta nejen z kinotržeb. Čas posunul jeho výplatu až za neuvěřitelnou hranici 70 milionů dolarů, tedy k penězům, kterému mu zaručují pozici nejlépe placené hvězdy Hollywoodu. Když se za rok potřetí a naposledy vrátil se sólovkou Iron Mana, tak vydělal podobné peníze. Vzácný náhled do smlouvy tenkrát poskytla Nikki Finke, která po dvanácti dnech v kinech (a průběžných výdělcích) 680 milionů dolarů informovala, že z toho patří Downeymu průběžných 35 milionů dolarů. Film celkem vydělal 1.2 miliardy dolarů, takže si to spočítejte sami.

 

Buďme ale k Robertovi féroví. Při pohledu na drobné, na které si přišli jeho spolubojovníci, se při vyjednávání o Avengers 2 sekl a požadoval nárůst platů pro všechny živořící. To se nakonec podařilo a nově upravené smlouvy jim konečně zaručují slušnější peníze. Už bylo na čase. Vícero zpráv totiž naznačuje, že za pokračování Thora a Kapitána Ameriky nedostali jejich protagonisté víc než 2 miliony dolarů. Což zní vzhledem k tržbám daleko za 600 miliony dolarů skoro jako špatný vtip.

Takže takhle bych to pojal. Že vám to nestačí a končím na půli cesty? Však není třeba vyplýtvat vše najednou. Chtěli byste si v budoucnu přečíst, jak si jednotlivé Marvelovské filmy vedly v kinech a na domácích nosičích? Případně vás zajímá jiná stránka komiksového byznysu? Ozvěte se v diskuzi. Jsem jedno ucho.

---

Vytáhni v hospodě: Možná jste si všimli, že se u Avengers, Iron Mana 3 a dalších na začátku filmu objeví logo Paramountu. A to přesto, že studio nemělo nejmenší podíl na produkci a distribuci daného filmu. Když Disney kupoval Marvel od Paramountů, tak si kromě více než 4 miliard dolarů zajistil přísun procent ze všech budoucích filmů. Aldo Raines z Hanebných Panchartů by řekl: „Zatraceně dobrej obchod“.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace