Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 přepálených filmových rozpočtů


ikona
TedGeorge
tématržby
U kterých filmů se fakt nepodařilo šetřit? 

Byla noc. Oční víčka odmítala správně fungovat, člověku zase jednou dala práce pořádně přes pusinku, a tak bylo načase otevřít MovieZone. Jeden z redaktorů s nickem začínajícím na K mi píše: „Hele, tady vyšel drb, že budou mít Avengers 3 a 4 rozpočet miliardu dolarů. Nechceš o tom něco napsat?“ Pro sebe jsem si odpověděl negativně. Bůh ví, že o dobrodružstvích Marvelu toho bylo řečeno už dost a rozebírat na základě jednoho ne zrovna exaktního článku rozpočty filmů, které se ani nezačaly připravovat, mi přijde tak trochu zbytečné. Školník MovieZone mi nicméně vnuknul nápad. Už dobré dva týdny jsem webu, který nás 10 let intenzivně uspokojuje klábosením o filmech, ničím nepřispěl. Což takhle napsat další top jedenáctku?

Ono to povídání o hollywoodských penězích má něco do sebe. Troufnu si tvrdit, že je každý návštěvník MovieZone alespoň trochu filmovým fanouškem. S tímto prokletím a žroutem času zákonitě přichází nějaký zájem o finanční stránku věci. Sami sebe se zeptejte, kolikrát jste už v kině slyšeli jednu z vrchních řad plnou obrýlených existencí hovořit o legendárních problémech při produkci filmu, který se za deset minut objeví na plátně. „Mělo to rozpočet 150 mega, tak jsem zvědavej, co nám Ridley naservíruje“. Když to slyším, tak se vždycky pousměju. Moje stádo sedí za mnou. Jako správný ovčák, snažící se svým ovečkám vnuknout téma k hovoru, jsem se rozhodl sepsat TOP 11 filmů, u kterých se rozpočet tak trochu vymknul z ruky.

Že se téma článku tak trochu kryje s mým předešlým článkem o největších hollywoodských propadácích? Jenom na první pohled. Na závěr úvodu je potřeba říct, že na nějaké pořadí se tu tentokrát moc nehraje. Těžko poměřovat rozpočty filmů z různých ér. Berte to spíš jako výčet, kde film na jedenáctém místě nemusel nutně stát více než jednička v žebříčku. Takže jdeme na to.

3. Letopisy Narnie: Prince Kaspian (2008)

Rozpočet: 225
Tržby celosvětově: 420 milionů dolarů
Co sežralo ty prachy: Megalomanství studia, špatní producenti, obří náklady na CGI
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší díl z trilogie a jedna z mála fantasy, která alespoň bitevně sahá po kotníky Pánovi prstenů.
Vytáhni v hospodě: Aslan je turecky lev. Nic zajímavějšího jsem nevyhrabal.

Vzpomínáte si ještě na první Letopisy Narnie, kde po průchodu skříní poskakoval debilní James McAvoy s kožíškem? Já jo, a musím se přiznat, že mě tahle rádoby napodobenina Tolkiena docela i bavila. Ten film vážně není ani vzdáleně dobrý, ale úvod do relativně zajímavého světa, naplněného až po okraj obskurními postavičkami a lvem-bohem s hlasem Liama Neesona, mě dokázal neuspat. Proto jsem se kdysi odhodlal jít do kina na pokračování a v půlce jsem natvrdo usnul. Navzdory pořád stejně protivné a pozoruhodné Lucince.

Moje pocity ze strašlivé nudy sdílel fakticky celý svět a první pokračování Letopisů nenapodobilo docela nečekaný úspěch prvního filmu. Vzhledem k rozpočtu a nákladům na reklamu (jednička si při menším rozpočtu došla pro 745 mega) se jednalo o velké zklamání, které přivodilo nejeden žaludeční vřed strážcům hollywoodské pokladničky. Dlouho to vypadalo, že před sebou máme konec křesťanskými symboly protkané série, ale společnost Walden Media tento projekt nenechala u ledu. Před pár lety vzniklo další pokračování s podtitulem Plavba Jitřního poutníka. Je nutné podotknout, že byl rozpočet zkrouhnut o desítky miliónů dolarů a film se tak tak zaplatil. Třeba už je tomu opravdu konec.

2.  Kleopatra (1963)

Rozpočet: 44
Tržby celosvětově: 58
Co sežralo ty prachy: Elizabeth, kulisy, komparzisti, démoni.
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Matně se pamatuju, že to bylo docela dobrý.
Vytáhni v hospodě: Elizabeth Taylor při natáčení nesnášela Richarda Burtona. Házela po něm nádobí, nadávala mu do č…..ů a prohlásila, že s ním už nikdy nebude pracovat. Po natáčení s ním natočila dalších 11 filmů a s přestávkami spolu milenci vydrželi až do konce života. Ženy…

Nápovědou je slovíčko pompéznost. Jedno za čas prostě Hollywood nezná míru. O nesmyslném megalomanství jsem se vypisoval už u prvního Bena Hura, další historky budu trousit tady. Naprosto monstrózní Kleopatra navrch obydlená legendární partnerskou dvojicí, se ucházela o místo v mém posledním článku o největších propadácích všech dob. Nezbylo na ní ale místo, a tak si ji proklepneme až tady. Já vím, že plýtvám slovíčky popisujícími něco velkého, ale tohle vážně bylo obrovské. Pokud započteme inflaci (nedělám to rád, ale neodolám), byl rozpočet větší než 300 milionů dolarů a pokladny bohužel neměly moc napilno. Počínaje Elizabeth Taylor, která za roli Kleopatry dostala 7 milionů dolarů, a konče tisíci komparzisty fluktuujícimi mezi nově stavěnými a bořící se kulisami, bylo celé natáčení jedním velkým průšvihem, který slovu průšvih vlastně ani nedělá čest.

Tak si to představte. Je rok 2015. Máte rozpočet 250 milionů dolarů a jste režisér. Najmete armádu komparzistů a CGI zásobovače. Vše musíte mít rozplánované na jednotlivé hodiny. Za zády máte nervózní a na prášcích závislé producenty. Vaše hlavní Angelina nechce první ráno vyjít z karavanu. Nelíbí se jí šaty za čtvrt mega. Pošlete tedy štáb domů. Mezitím vybuchne na place mina z druhé světové, která zabije několik komparzistů. Angelina pořád nevychází z obytného vozu, protože ani ty druhé šaty nejsou ok. Uběhne nějaký ten měsíc. Kolabujete, vyhrožuje vám studio, herci, vaše manželka. Film je skoro dokončený. Studiu se nelíbí. Vyhodí vás a film nechají dokončit někoho jiného. Film je puštěný do kin, lidé remcají, vaše kariéra je v kopru. Odpočívejte v pokoji, pane Josephe L. Mankiewitzi.

1. Wild Wild West (1999)

Rozpočet: 170
Tržby celosvětově: 221
Co sežralo ty prachy: Smith, kulisy, přetáčky.
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: "Mám tu vzkaz pro doktora Bezlásku, je od jeho mámy: Neblbni a vrať se domů!" "Takhle se nitroglycerin nevozí!" "To... je lidská... hlava!" I kdyby tam nebyl obří pavouk, je to správnej úlet, kterej si ten hate nezaslouží!
Vytáhni v hospodě: Will Smith mohl hrát hlavní roli v Matrixu, ale vybral si Wild Wild West. George Clooney mohl hrát vedlejší roli ve Wild Wild West, a vybral si to nekomentovat.

Dodnes si vzpomínám, jak tenhle film těsně před letními prázdninami dotáhnul spolužák do školy a dožadoval se u našeho křesťansky smýšlejícího třídního zasunutí VHS. U scény v kádi s vodou a nahou ženou byl film naším nebohým učitelem málem vypnut. Škoda, že to neudělal. Wild Wild West je nudná srágora, na kterou v dobrém nevzpomíná snad nikdo. Will Smith s ostruhami v podobě Fresh Prince, Dne Nezávislosti, Mužů v černém a Mizerů vzal roli, kterou před ním odmítl Mel Gibson i Tom Cruise. Vznikl guláš, který má za následek průjem a zlost u konzumentů dobrovolně platících za tuto otravu.

Rád bych se tu na tomto místě rozepsal o rozepřích vzniklých při natáčení a produkčních průserech, ale studio Warner Bros. po premiéře uvalilo embargo na jakékoliv informace týkající se finanční stránky věci. Známé je akorát následující: Will Smith se pár let poté veřejně za film omluvil a vysypal si popel na hlavu za to, že raději nevzal ten Matrix. Kenneth Branagh někde kolegiálně řekl, že Barry Sonnenfeld je kvalitní režisér. No a na IMDb se můžete dočíst, že se Wild Wild West nákladně přetáčel, protože první verze byla zoufale nevtipná a nikdo s ní nebyl spokojený. Vzhledem k výslednému patvaru se nabízí otázka, jaká moudra tam Will s Kevinem Klinem museli trousit, že má být výsledná verze lepší...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace