Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 přepálených filmových rozpočtů


ikona
TedGeorge
tématržby
U kterých filmů se fakt nepodařilo šetřit? 

Byla noc. Oční víčka odmítala správně fungovat, člověku zase jednou dala práce pořádně přes pusinku, a tak bylo načase otevřít MovieZone. Jeden z redaktorů s nickem začínajícím na K mi píše: „Hele, tady vyšel drb, že budou mít Avengers 3 a 4 rozpočet miliardu dolarů. Nechceš o tom něco napsat?“ Pro sebe jsem si odpověděl negativně. Bůh ví, že o dobrodružstvích Marvelu toho bylo řečeno už dost a rozebírat na základě jednoho ne zrovna exaktního článku rozpočty filmů, které se ani nezačaly připravovat, mi přijde tak trochu zbytečné. Školník MovieZone mi nicméně vnuknul nápad. Už dobré dva týdny jsem webu, který nás 10 let intenzivně uspokojuje klábosením o filmech, ničím nepřispěl. Což takhle napsat další top jedenáctku?

Ono to povídání o hollywoodských penězích má něco do sebe. Troufnu si tvrdit, že je každý návštěvník MovieZone alespoň trochu filmovým fanouškem. S tímto prokletím a žroutem času zákonitě přichází nějaký zájem o finanční stránku věci. Sami sebe se zeptejte, kolikrát jste už v kině slyšeli jednu z vrchních řad plnou obrýlených existencí hovořit o legendárních problémech při produkci filmu, který se za deset minut objeví na plátně. „Mělo to rozpočet 150 mega, tak jsem zvědavej, co nám Ridley naservíruje“. Když to slyším, tak se vždycky pousměju. Moje stádo sedí za mnou. Jako správný ovčák, snažící se svým ovečkám vnuknout téma k hovoru, jsem se rozhodl sepsat TOP 11 filmů, u kterých se rozpočet tak trochu vymknul z ruky.

Že se téma článku tak trochu kryje s mým předešlým článkem o největších hollywoodských propadácích? Jenom na první pohled. Na závěr úvodu je potřeba říct, že na nějaké pořadí se tu tentokrát moc nehraje. Těžko poměřovat rozpočty filmů z různých ér. Berte to spíš jako výčet, kde film na jedenáctém místě nemusel nutně stát více než jednička v žebříčku. Takže jdeme na to.

9. Na vlásku (2010)

Rozpočet: 260
Tržby celosvětově: 591
Co sežralo ty prachy: Vývoj technologie a neschopní šéfové
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pánev je nejvíc!
Vytáhni v hospodě: Konkurzu na hlas Rapunzel se zúčastnila Natalie Portman. Jako každý správný filmový fanda nemám rád (až na výjimky) dabing, a tak jsem se právě zasnil. Protože nám princeznu namluvila tuctová Mandy Moore.

Stejně je zajímavé, jakého opovržení se některým animákům dostane, a jiným ne. Animovaný film Na vlásku má rád snad každý člověk, kterého znám. Těžko říct, jestli za to může povedená animace, akcí nabitý příběh nebo skvělá hudba. Já si myslím, že za to může Maximus. Podbízet se dětem je vlastně docela jednoduché, utáhnout na vařenou nudli dospělého diváka ale zas taková sranda není. Koník chovající se jako ten nejlibovější pes to přesto dokázal, Maxík je prostě super. Ať už honí hlavního zloděje po celém království, nebo se s ním díky neodolatelně naanimované princezně zkouší přátelit, jeho řehotání a slabost pro kvalitní jablka prostě vládne. Studio Disney se ale i přesto strachovalo.

Přechozí disneyovka Prinezna a žabák tak tak splatila stomilionový rozpočet a jednorázový nárůst na astronomických 260 milionů (vyvíjela se technologie pro Ledové království) zanechala vrásky na nejednom obočí zodpovědného producenta. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Stejně jako v pohádkách si hlavní hrdina (konglomerát Disney, ticho tam) prošel peklem, jenom aby se dočkal splacení obřích nákladů a následně miliardového klystýru v podobě již zmíněného Ledové království. Na vlásku se svým rozpočtem 260 milionovým rozpočtem přesto navždy zůstane zapsáno v hollywoodských „co to do pr…“ produkčních análech.

8. King Kong (2005)

Rozpočet: 250 čistých
Tržby celosvětově: 550 milionů
Co sežralo ty prachy: Jackson
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Mám King Konga hodně rád a nestydím se za to. Dokonce mě bavila i videohra!
Vytáhni v hospodě: Peter Jackson zhubnul při natáčení 30 kilo.

Po premiéře Návratu Krále si mohl Jackson ukázat na jakýkoliv projekt a nepřekvapivě si vybral přerostlou opici, kterou Hollywood v minulosti už polechtal. Původní rozpočet 150 milionů začal po začátku rychle bobtnat. Perfekcionista Peter začal rvát desítky extra milionů do speciálních efektů a studio Universal se začalo potit jako chlupatý a hloupý bernardýn, který se sám dokázal zavřít v sauně. V době premiéry se rozpočet uváděl ve výši 207 milionů dolarů, my už dnes víme, že je to číslo ještě o 43 milionů horší. Naštěstí pro v dnešní době vládnoucí Universal se tržby celosvětově vyšplhaly na 550 milionů dolarů a po započtení zisků z domácích nosičů a předprodejů práv do televizí a Netflixů je Universal minimálně na svých. A ne, nezapomínám na dalších 100 milionů utracených za reklamu.

Prohrou je tak film především pro samotného Jacksona. Režisér s aurou zázračného hitmakera, co dokázal zadaptovat „nenatočitelného“ Tolkiena, přivolával při natáčení jeden průšvih za druhým. Počínaje výměnou skladatele (a kamaráda) Howarda Shorea za Jamese Newtona Howarda, konče totálním znechucením producentů. Jeden nejmenovaný se pár měsíců po premiéře vyjádřil ve smyslu, že spolupráce s Jacksonem byla noční můra a už nikdy s tím šílencem nechce spolupracovat. Když si člověk vzpomene na DVD bonusy u Pánů Prstenů, tak se tomu nechce věřit. To natáčení muselo být opravdu zajímavé dobrodružství. Jo, a casting je strašnej fail. Vážně tam hrají Jack Black a Adrien Brody?!

7. Ben Hur (1925)

Rozpočet: 3,9 milionů dolarů (ani se nesnažte převádět na dnešní peníze)
Tržby celosvětově: Těžko říct. Známé jsou akorát americké tržby, které se po několika letech (!) promítání v kinech vyšplhaly na 12,5 milionů dolarů.
Co sežralo ty prachy: Závod a komparzisti
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem.
Vytáhni v hospodě: Producentům se zdál legendární závod spřežení příliš suchý. Vypsali proto odměnu 100 dolarů (zase a znovu, neptejte se) pro vítěze natáčeného závodů. Mnoho lidí se zranilo.

Že se nedá zajímavě povídat o tržbách u černobílého filmu z roku 1925? To se mýlíte. Studio MGM se rozhodlo natočit ten největší film všech dob a svojí patologickou megalomanii zrealizovalo ve velkém stylu. Jenom v roce 1925 mohlo při natáčení projít zapálení lodi plné lidí (studio dodnes popírá reportovaná úmrtí). Jenom v roce 1925 mohlo studio lidem jako Gary Cooper, Clark Gable, Mary Pickford, Douglas Fairbanks přikázat, aby se mihli v pozadí a – ehm - nic neřekli. Jenom v roce 1925 mohlo na filmu pracovat 125 (a teď se zhluboka nadechněte) tisíc lidí.

Jak se tak koukám na předchozí odstavce článku, jeho tématem jsou problémy při natáčení. Ben Hur si jich připsal nespočet. Obří rozpočet, který málem zbankrotoval největší hollywoodské studio, se podařilo plně splatit až plných 6 let po premiéře v kinech. Vyloženě mi láme srdce, že vám v jednom odstavci nemohu vyjevit všechny ty legendární historky, které natáčení provázelo. Musí vám stačit ta úplně poslední. V Itálii se postavily nákladné kulisy. Producentům se nelíbily a nechali je během prvních týdnů natáčení zbořit a postavili nové v Kalifornii. Nicméně… Francis Scott Fitzgerald se svou ženou Zeldou pracoval na dokončení své knihy Velký Gatsby právě v Itálii a zrovna v době, kdy se tam začínal Ben Hur natáčet. Existují nepotvrzené zprávy, že se spřátelil se štábem a během té krátké doby vychlastali Řím až do dna.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace