Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 přepálených filmových rozpočtů


ikona
TedGeorge
tématržby
U kterých filmů se fakt nepodařilo šetřit? 

Byla noc. Oční víčka odmítala správně fungovat, člověku zase jednou dala práce pořádně přes pusinku, a tak bylo načase otevřít MovieZone. Jeden z redaktorů s nickem začínajícím na K mi píše: „Hele, tady vyšel drb, že budou mít Avengers 3 a 4 rozpočet miliardu dolarů. Nechceš o tom něco napsat?“ Pro sebe jsem si odpověděl negativně. Bůh ví, že o dobrodružstvích Marvelu toho bylo řečeno už dost a rozebírat na základě jednoho ne zrovna exaktního článku rozpočty filmů, které se ani nezačaly připravovat, mi přijde tak trochu zbytečné. Školník MovieZone mi nicméně vnuknul nápad. Už dobré dva týdny jsem webu, který nás 10 let intenzivně uspokojuje klábosením o filmech, ničím nepřispěl. Což takhle napsat další top jedenáctku?

Ono to povídání o hollywoodských penězích má něco do sebe. Troufnu si tvrdit, že je každý návštěvník MovieZone alespoň trochu filmovým fanouškem. S tímto prokletím a žroutem času zákonitě přichází nějaký zájem o finanční stránku věci. Sami sebe se zeptejte, kolikrát jste už v kině slyšeli jednu z vrchních řad plnou obrýlených existencí hovořit o legendárních problémech při produkci filmu, který se za deset minut objeví na plátně. „Mělo to rozpočet 150 mega, tak jsem zvědavej, co nám Ridley naservíruje“. Když to slyším, tak se vždycky pousměju. Moje stádo sedí za mnou. Jako správný ovčák, snažící se svým ovečkám vnuknout téma k hovoru, jsem se rozhodl sepsat TOP 11 filmů, u kterých se rozpočet tak trochu vymknul z ruky.

Že se téma článku tak trochu kryje s mým předešlým článkem o největších hollywoodských propadácích? Jenom na první pohled. Na závěr úvodu je potřeba říct, že na nějaké pořadí se tu tentokrát moc nehraje. Těžko poměřovat rozpočty filmů z různých ér. Berte to spíš jako výčet, kde film na jedenáctém místě nemusel nutně stát více než jednička v žebříčku. Takže jdeme na to.

6. Superman se vrací (2006)

Rozpočet: 270
Tržby celosvětově: Nuzných 391 milionů
Co sežralo ty prachy: CGI, nekonečné natáčení, bezskrupulózně vystříhané nákladné scény
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Syn se stává otcem a otec se stává synem. Já se na tu retro vlnu naladil bez problému.
Vytáhni v hospodě: Hlava Warner Bros. se při premiéře vyjádřila ve smyslu, že když film překoná v Americe hranici 200 milionů dolarů, bude pokračování. Film tu hranici těsně a po dvou měsících překonal, pokračování přesto nepřišlo. Místo toho jsme si museli počkat osm let na další reboot v režii Zacka Snydera.

Bryan Singer je rozhodně zajímavý režisér. Patřil jsem k zástupu lidí, kteří ho uctívali za fantastickou kriminálku Obvyklí podezřelí, zapomenutého Nadaného žáka a samozřejmě první dvě instance X-Menů. Valkýra mě také docela bavila, jenomže pak přišla hrozně špatná pohádka Jack a obři a všelijaké poslední dobrodružství X-Menů cestující do Vaughnových časů. Superman se vrací je tak někde mezi. Ne že by v tom filmu nebyly fantastické momenty (záchrana komerčního letadla vynášející do vesmíru Space shuttle s novináři vládne i dnes), ale celkově mě tenhle nostalgický a toužebně očekávaný návrat lidstvo milujícího mimozemšťana příliš nepotěšil.

Singer to prostě mohl natočit jinak. Za zády měl velmi štědré studio Warner Bros, v kancelářích stovky dobře placených pracovníků CGI divize a ve štábu třeba geniálního Kevina Spaceyho. Bohužel se rozhodl hrát na nostalgickou notu a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Svět si znuděně povzdechl a studio hlasitě protestovalo. Kéž by tehdy Singer odsouhlasil scénář J.J Abramse, který vám tu teď nebudu dopodrobna přepisovat (google je váš kamarád). V roli generála Zoda by se prý představil Jude Law…

5. Muži v černém 3 (2012)

Rozpočet: 225
Tržby celosvětově: 624
Co sežralo ty prachy: Will Smith a Tommy Lee brali obří prachy a procenta z tržeb, efekty
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Přežil jsem to ve zdraví, ale pravidelně zapomínám, že ten film existuje.
Vytáhni v hospodě: Natáčení filmu Sedm životů bylo plné luxusních karavanů, cvičení syna v karate a flirtování s Tomem Cruisem a scientologií. Což Willla Smithe vyčerpalo natolik, že si vzal na 42 měsíců volno. No a pak vzal špatně placené Muže v černém 3.

Jednička stála 90, dvojka 140, trojka 225 bez procent pro Smithe. Tenhle film chtěli vlastně jenom studiové hlavy pro zisk. Fanoušci mají dodnes rádi jedničku, ale dvojka přinesla jenom luxusního čokla a kraťounkou nudu. No a trojka? Will Smith to vzal jenom pro prachy a věčně veselý Tommy Lee Jones … vlastně taky. Možná proto vznikl vyloženě zapomenutelný film, na který si vlastně nevzpomínám ani já. Obsazení Joshe Brolina a cestování časem sice mohlo přinést vytoužený čerstvý vítr do zatuchlého pokračování, ale místo toho jenom prodloužilo agónii značky, kterou nikdo nemá opravdu rád.

Proto dost dobře nechápu, jak to mohlo po světě vydělat víc než 600 milionů dolarů. Řeknu to natvrdo. Stačí pár videoklipů jednu dobu strašně cool Willa Smithe, parádní černé brýle, na jedno použití stravitelný humor režiséra Barryho Sonnenfelda, a máme tu najednou klasickou trilogii, na kterou nikdo nedá dopustit. Co na tom, že je to mizerný film, který se před kritiky a kritickými diváky honosí brněním s názvem nostalgie. Ani exkrement. Je to špatný blockbuster, který doufám nedostane další pokračování.

4. Sahara (2005)

Rozpočet: 130
Tržby celosvětově: 119
Co sežralo ty prachy: Poušť, ambice režiséra.
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: "Nedělejte Panamu!" Za mě dobrý.
Vytáhni v hospodě: Režisér Breck Eisner musel po tomto propadáku čekat dlouhých deset let na další pořádnou šanci v Hollywoodu. Ta přišla s Vinem Dieselem a Posledním lovcem čarodějnic. První čísla naznačují, že si na jeho další film počkáme tak dvacet let…

Celá rodina má Saharu moc ráda. Čert vem obří rozpočet a mizerné tržby, Sahara je zábavný blockbuster, který přišel ve špatnou dobu a se špatným obsazením. McConaughey byl zafixován v rolích z ranku vedlejšího sympatického svalnatého herce, Penelope Cruz se pořád ještě učila anglicky a pouštní dobrodružství prostě propadlo. Člověku to přijde až úsměvné, když dnes vidí renesanci Matthewa plnou True Detectivů, Interstellarů, výborných Obhájců a dalších.

Rozpočet měl být původně poloviční, ale průšvihy s natáčením v exotické lokaci a stavbou kulis vyhnaly budget až na neskutečných 130 milionů dolarů. Že je to číslo pořád neuvěřitelné? V roce 2007 unikla účetní zpráva filmu. Čtvrt milionů dolarů sežrala exkluzivní kadeřnice pro Penelope Cruz, podpláceli se úředníci v Maroku, 4 miliony dolarů si při soudní při vymohli scenáristé prokletého filmu a další peníze sežralo vyrovnání se soudem řešícím porušení pracovních podmínek marockých komparzistů pracujících na filmu. Tak co myslíte, budou se s režisérem Eisnerem soudit čarodějnice, které se vyskytují v jeho nejnovějším opusu a inkognito pracující vedle vás v kanclu?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace