Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 13: Nikdy nenatočené hity


ikona
xxmartinxx
téma
Ani velcí režiséři někdy nezvládnou natočit to, co chtějí. Jaké filmy se vinou osudu či producentů nikdy nedostaly do kin?  

"Coby kdyby" rozhodně není radno provozovat, a rozhodně ne v případě tohohle seznamu. Jenom vás naštve. Vážně. Lepší ho nečíst, přejít a ignorovat, protože jde o seznam nešťastných třinácti vynikajících filmů, které změnily historii kinematografie, jsou hojně citované a napodobované a dodnes se na ně nemůžeme vynadívat... ale bohužel v nějakém jiném vesmíru. V tom našem totiž nevznikly. Ale bylo to sakra blízko! Ach jo...

6) The Idiot, Andrej Tarkovskij

O co šlo: Pověstný Dostojevského Idiot v rukou jednoho z nejuznávanějších surrealistů, to by byl rozhodně film, co by stál za pozornost. Tarkovskij byl Dostojevským ovlivněn tak i tak a jeho motivy jsou v dílech Tarkovského běžné, podle jeho dcery byla ale jeho snem plnohodnotná adaptace, o niž velmi usiloval po většinu své kariéry, nejvíc v sedmdesátých letech.

 

Proč to nevyšlo: Není snadné určit, jak daleko se Tarkovský dostal, přece jen Hollywood Reporter do Sovětského svazu tolik neviděl. Jeho dcera tvrdila, že mu stát neustále sliboval, že „už brzo to bude“, a trvalo to tak po celou dobu, dokud svojí snahu Tarkovský nevzdal. A tím není myšleno jen s Idiotem, ale s celým Sovětským svazem. Bohužel tři roky po svojí emigraci, kdy už by svůj záměr spíš naplnil, zemřel. Zajímavé je, že krátce před útěkem do Evropy už měl podepsanou smlouvu na scénář, jestli ale nešlo o poslední pokus soudruhů udržet Tarkovského v zemi, aniž by ji mysleli vážně, je nejasné.

5) Kaleidoscope, Alfred Hitchcock

O co šlo: V době, kdy začal Hitchcock plánovat svůj nejznámější nedokončený projekt, byl v poměrně nepříjemné situaci. Jeho poslední filmy Marnie a Roztržená opona skončily neúspěchem a studia začala maličko pochybovat o tom, jestli nemá nejlepší za sebou. Tento nízkorozpočtový thriller o nekrofilním sériovém vrahovi měl být oživením v jeho kariéře a zároveň odkazem na její vrchol, mělo jít o pomyslný prequel k populárnímu Ani stín podezření.

 

Proč to nevyšlo: Bylo to moc silné. Dokonce i Hitchcockův přítel a obdivovatel Francois Truffaut považoval scénář za až příliš násilný a přeplněný sexem. Studio nakonec zařadilo stopku, i když byl Hitchcock ochotný finančně film zajistit takřka ze svého. Později natočil snímek Frenzy, v němž využil určité motivy, ale z Kaleidoscope nám dodnes zůstalo jen několik preprodukčních fotografií.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace