Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 13: Nikdy nenatočené hity


ikona
xxmartinxx
téma
Ani velcí režiséři někdy nezvládnou natočit to, co chtějí. Jaké filmy se vinou osudu či producentů nikdy nedostaly do kin?  

"Coby kdyby" rozhodně není radno provozovat, a rozhodně ne v případě tohohle seznamu. Jenom vás naštve. Vážně. Lepší ho nečíst, přejít a ignorovat, protože jde o seznam nešťastných třinácti vynikajících filmů, které změnily historii kinematografie, jsou hojně citované a napodobované a dodnes se na ně nemůžeme vynadívat... ale bohužel v nějakém jiném vesmíru. V tom našem totiž nevznikly. Ale bylo to sakra blízko! Ach jo...

8) The Conquest of Mexico, Werner Herzog

O co šlo: Werner Herzog a příroda... věčné téma. A pokaždé stojí za to. Kultovní německý režisér ale měl v plánu shrnout  nejlepší ze sebe ve filmu o dobývání aztéckých kmenů právě z jejich pohledu. Jeho myšlenku by šlo tedy přirovnat k Apocalyptu Mela Gibsona. Herzog by tím vyloženě neobjevoval Ameriku, ale mohl by rozvést své dvorní motivy o nekonečném střetu člověka a planety Země.

 

Proč to nevyšlo: Peníze, jak jinak. Se scénářem obcházel studia a ta, která by si s ním plácla, mu na rozsáhlé dílo dát zkrátka namohla, a mainstreamoví giganti se tenkráte ještě o Herzoga nezajímaly, ačkoliv to u nich taky zkoušel. A dneska už je na běhání po džungli Werner přece jen trochu starý – podle posledních zpráv se zdá, že nezkrotil ani Nicole Kidman v Královně pouště, natož celý indiánský kmen v exteriérech.

7) Genesis, Robert Bresson

O co šlo: Jeden z nejuznávanějších režisérů vůbec Robert Bresson se kolem náboženských témat motal často. A ne vždy bez kontroverze. Jeho Genesis byl ale především velkolepý projekt, který měl zobrazit události jako stvoření světa nebo babylonské roztříštění národů. Bylo by to epické a velké. A přitom určitě velmi osobní, protože lidský rozměr byl Bressonovým středem zájmu.

 

Proč to nevyšlo: Vlastně je nepředstavitelné, že by něco takového vyjít mohlo. Projekt sice na různé úrovni žil až do roku 1985, ale k natáčení se preprodukce nikdy nepřiblížila. Bresson měl nejdřív problémy sehnat finance, protože jeho pohled na náboženství byl pro jedny vírou přeplněný, pro druhé se na ni soustředil málo, a nakonec se ukázalo, že by bylo těžko proveditelné vycvičit všechna potřebná zvířata (primárně kvůli příběhu Noemovy archy). Biblických velkofilmů jsme si sice před tím i potom užili dost, něco podobně komplexního a rozmáchlého ale nabídlo jen pár největších hollywoodských fláků a Bressonova vize jim určitě chybí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace