Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmový průvodce rokem 2014


ikona
KarelR
tématop 10top 5top10
Nejlepší akčňáky, dramata, komedie, romance a sci-fi hezky na jednom místě. 

Filmový rok 2014 se pomalu chýlí ke konci a je čas rekapitulovat. Brzy samozřejmě dojde na klasické redakční výběry toho nej, ještě předtím si ale můžete projet 25 letošních filmů, které rozhodně stojí za pozornost. Nutně se nejedná o výběr toho úplně nejlepšího, na co jste letos mohli narazit. Spíš jde o malého žánrového rádce, který rekapituluje akčňáky, dramata, komedie, romance a sci-fi, se kterými tak úplně nešlápnete vedle a jdou vstříc různým filmovým náladám. V každé sekci se nachází pět kousků, jež vždy komentuje verdikt z místní recenze. Takže... jo, z těch pěti stránek textu si poctiví čtenáři odnesou jen tenhle odstavec.

AKČŇÁKY - DRAMATA A THRILLERY - KOMEDIE - ROMANCE A DRAMEDIE - SCI-FI

Interstellar

Lidstvo hladoví, civilizace se hroutí, NASA neexistuje. Přesto se dají věci do pohybu a vstříc hvězdám vyráží plavidlo, které má zmapovat nové světy, vhodné ke kolonizaci. Matthew McConaughey táhne opulentní výpravu, v níž Christopher Nolan dost možná stvořil novou sci-fi klasiku – velkolepou i komorní, dokonale propočítanou pro monstrplátna IMAXů i pro emoce diváků. Nolanův tradiční adept na film roku. (10/10) (Cival)

Na hraně zítřka

Tom Cruise potvrzuje, že si už čtvrtou dekádu zvládá vybírat projekty tak jako žádná jiná velká hollywoodská star. Tentokrát se řítí ve sci-fi nářezu, v němž opakovaně bojuje proti emzácké invazi - a ani na sekundu přitom neztratí odhodlání, zápal a válečné schopnosti, stejně jako humor a vychytralost. Režisér Doug Liman ve své vrcholné chvíli přináší našlapanou podívanou, která je nejlepší esencí letní filmové zábavy pro multiplexy. (9/10) (Cival)

 

Predestination

Téměř neviditelná sci-fi, u níž si rozhodně neřeknete, že se její tvůrci flákali. Bratři Spierigovi stvořili malý žánrový klenot, vedle kterého vypadají ostatní filmy o cestování v čase jako přímočaré hrátky pro děti. Sice je tu jen Ethan Hawke s kufříkem a oslnivá debutantka Sarah Snook, takže se musíte rychle naladit na tu správnou notu. Pokud to ale zvládnete, odměnou vám bude dokonalý důkaz toho, že můžete i z malého rozpočtu vykřesat interesantní a originální počin. Jen pozor na jednu věc - pokud možno si o Predestination nikde nic nečtěte. Spoilery občas číhají i v synopsích! (8/10) (KarelR)

 

Strážci Galaxie

Matnějšího záporáka a standardní děj tentokrát přemáhá spousta nadhledu a především obří porce rychlopalného humoru. Strážci Galaxie okamžitě putují mezi nejzábavnější comicsové hrdiny, jimž chybí akorát mohutnější výzva a o něco podvratnější odbočky. I tak ale jedou celé dvě hodiny na maximum a není velkých pochyb o tom, že Marvel znovu boduje. Jen holt ne tak triumfálně, jak jste možná doufali. (8/10) (KarelR)

 

X-Men: Budoucí minulost

Za deset let budou mutanti minulostí. Vražední Sentinelové je do jednoho zlikvidují, pořád ale existuje naděje. Wolverine přenese své vědomí do sedmdesátých let a pokusí se zabránit jejich stvoření, potřebuje k tomu ale jak Profesora X, tak Magneta. A to nejsou zrovna kamarádi. X-Men: Budoucí minulost kombinuje výtečné akční scény plné nápadů se zajímavými postavami a skvělými herci. To vše balí do příběhu s překvapivě temnými odstíny a strhující atmosférou. Vynikající práce. (8/10) (Mr. Hlad)

 

AKČŇÁKY - DRAMATA A THRILLERY - KOMEDIE - ROMANCE A DRAMEDIE - SCI-FI

 Něco vám v jednotlivých žánrech chybí? Neváhejte a hoďte svoje tipy do diskuze!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace