Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmový průvodce rokem 2014


ikona
KarelR
tématop 10top 5top10
Nejlepší akčňáky, dramata, komedie, romance a sci-fi hezky na jednom místě. 

Filmový rok 2014 se pomalu chýlí ke konci a je čas rekapitulovat. Brzy samozřejmě dojde na klasické redakční výběry toho nej, ještě předtím si ale můžete projet 25 letošních filmů, které rozhodně stojí za pozornost. Nutně se nejedná o výběr toho úplně nejlepšího, na co jste letos mohli narazit. Spíš jde o malého žánrového rádce, který rekapituluje akčňáky, dramata, komedie, romance a sci-fi, se kterými tak úplně nešlápnete vedle a jdou vstříc různým filmovým náladám. V každé sekci se nachází pět kousků, jež vždy komentuje verdikt z místní recenze. Takže... jo, z těch pěti stránek textu si poctiví čtenáři odnesou jen tenhle odstavec.

AKČŇÁKY - DRAMATA A THRILLERY - KOMEDIE - ROMANCE A DRAMEDIE - SCI-FI

Mezi náhrobními kameny

Příkladně syrový detektivní noir, který si vystačí s oldschoolovým sbíráním informací a pár dobře prodanými výstřely. Někdo možná bude chtít víc, Neeson je ale opět naprosto přesný (hlavně když zase začne telefonovat!) a hodně potěšil i David Harbour, který si dokáže urvat pozornost snad v každé roli. Kéž by se podobné žánrovky objevovaly na plátně častěji. (7/10) (KarelR)

 

Nejhledanější muž

Nejhledanější muž není tak bezchybným dílem jako Američan, na to se zaobírá mnohem vážnějším a realističtějším tématem, což Corbijn mnohdy nezvládá úplně ukočírovat. Občas zabředne do zbytečných artových fines a zádumčivých pohledů je až zbytečně moc. Pořád tu však máme filmovou událost podzimu, která svými nároky na diváky mnohé z nich rozladí, ale mnohé určitě nadchne. (8/10) (woody)

 

NON-STOP

Uzavřené letadlo, spousta podezřelých pasažérů a 20 minut do první vraždy, jíž musí zabránit nabroušený Liam Neeson. Non-Stop rozhodně nepatří mezi nejrealističtější thrillery posledních let, důrazně to ale kompenzuje napětím, nečekanými dějovými zákrutami a především mistrem Neesonem přesně v té poloze, kterou od něj chceme vidět. Alfred Hitchcock by z toho měl dozajista radost. (8/10) (KarelR)

 

Úsvit planety opic

Nový filmový dílek do odkazu francouzského spisovatele Pierra Boulleho, který v šedesátých letech vymyslel planetu, na níž dávají opice na kokos lidem, dál důstojně rozšiřuje odkaz klasiky. Zrestartovaná série se dočkala hutnějšího druhého dílu, jenž navádí pečlivě gradované drama až k dechberoucímu válečnému střetu, jenž umí být sugestivní, drsný i vyloženě cool. Výborná a vyvážená podívaná s postavami, jež budete chtít potkat znovu. A brzy. (8/10) (Cival)

 

Zmizelá

Zmizelá je stylově čistou a perfektně zkonstruovanou žánrovkou, v níž je i ten Ben Affleck naprosto akurátní, páč hraje neohrabaného mameluka, jenž je obvykle tím nejmíň důvtipným člověkem v místnosti. Rosamund Pike si pak zaslouží být zasypána vyloženě superlativy, protože i bez velkých gest zvládla „úžasnou Amy“ ztvárnit v celé její znepokojivé podobě. Za mistra ale samozřejmě musí být prohlášen hlavně David Fincher, protože si do filmografie přidal další budoucí klasiku bez zjevných kazů. (9/10) (Cival)

 

AKČŇÁKY - DRAMATA A THRILLERY - KOMEDIE - ROMANCE A DRAMEDIE - SCI-FI

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace