Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Lítám v tom: Recenze

příspěvky 21 - 40 Napsat příspěvek
A ešte: V UitA je GENIÁLNY ten kontrast medzi tým, ako je podaný Clooneyho pôvodná "filozofia", a to poznanie, ku ktorému dospeje. Zatiaľ čo ten jeho život s batohom je zabalený práve do tých vysústružených dialógov, tak tá "pravda" je hrozne jednoduchá. Keď tam McBrideovi v kríze vysype, prečo by si mal na svatbu vykašľať (čo je ukážka papierového, vybrúseného monológu) a potom dodá:"Alebo tam choď, pretože každý z nás niekoho potrebuje." - a nič viac, pri tom som chrochtal blahom, pretože to vďaka tomu funguje a my vieme, že tá jedna veta má niečo do seba a chápeme McBrida, že ide a vezme si ju. Akokoľvek je tá scéna klišé, je podané tak, že ide možno o najlepšiu scénu minulého roka.

Ale pokojne si ďalej užívaj dokonalosť konektorov vo vlasoch! :D;)
159843
A ešte: V UitA je GENIÁLNY ten kontrast medzi tým, ako je podaný Clooneyho pôvodná "filozofia", a to poznanie, ku ktorému dospeje. Zatiaľ čo ten jeho život s batohom je zabalený práve do tých vysústružených dialógov, tak tá "pravda" je hrozne jednoduchá. Keď tam McBrideovi v kríze vysype, prečo by si mal na svatbu vykašľať (čo je ukážka papierového, vybrúseného monológu) a potom dodá:"Alebo tam choď, pretože každý z nás niekoho potrebuje." - a nič viac, pri tom som chrochtal blahom, pretože to vďaka tomu funguje a my vieme, že tá jedna veta má niečo do seba a chápeme McBrida, že ide a vezme si ju. Akokoľvek je tá scéna klišé, je podané tak, že ide možno o najlepšiu scénu minulého roka. Ale pokojne si ďalej užívaj dokonalosť konektorov vo vlasoch! *:D**;)*
0 0
reagovat
Ja ti ohľadom tej "papierovosti" dialógov rozumiem. Tiež mi vadí, keď repliky šuštia scenárom. Podobné dialógy sú v Sherlockovi. Alebo Tarantinove dialógy - ako kedysi pôsobili dojmom "takto hovoria ľudia", dnes už je z toho len "tarantinovská vykonštruovanosť". Lenže - mne to v istých filmoch vyhovuje. Je to štylizácia. Tak, ako je vizuálny štýl (noir, Bayove filtre, modrá Odplata atd.), tak môže byť štylizovaná i "textová zložka filmu". Niekde sa to hodí (vyfič by to pomohlo), niekde nie (Hurt Locker to nepotrebuje - tam len treba lepšie napísané dialógy). Napríklad v Sherlockovi je to nutnosť. A v reitmanovkách to tiež patrí k veci a maximálne mi to tam vyhovuje. Že to nie je "ako keď sa ľudia rozprávajú naozaj"? Práve o to ide.
159842
Ja ti ohľadom tej "papierovosti" dialógov rozumiem. Tiež mi vadí, keď repliky šuštia scenárom. Podobné dialógy sú v Sherlockovi. Alebo Tarantinove dialógy - ako kedysi pôsobili dojmom "takto hovoria ľudia", dnes už je z toho len "tarantinovská vykonštruovanosť". Lenže - mne to v istých filmoch vyhovuje. Je to štylizácia. Tak, ako je vizuálny štýl (noir, Bayove filtre, modrá Odplata atd.), tak môže byť štylizovaná i "textová zložka filmu". Niekde sa to hodí (vyfič by to pomohlo), niekde nie (Hurt Locker to nepotrebuje - tam len treba lepšie napísané dialógy). Napríklad v Sherlockovi je to nutnosť. A v reitmanovkách to tiež patrí k veci a maximálne mi to tam vyhovuje. Že to nie je "ako keď sa ľudia rozprávajú naozaj"? Práve o to ide.
0 0
reagovat
ten film je tak krásnej a zároven i smutnej těch 9* si zaslouží naprosto s přehledem.
159841
ten film je tak krásnej a zároven i smutnej těch 9* si zaslouží naprosto s přehledem.
0 0
reagovat
duro: No me prave ta dialogova dokonalost spis rusi - protoze takhle nikdo nemluvi. V Hurt Locker mas perfektne vyrysovanou postavu a zachyceny ten pocit a nepotrebujes k jeho vysvetlovani balast literatnich rozhovoru. Prave v tom je sila filmu min uzvanenejch filmu typu Hurt Locker. Prave v LItam v tom me to misty hrozne rusi, jak z toho trci ten text a jak to sebe dokonale zapadava, kazda dialogova pointa, kazdy motiv, kazde moudro, kazda hodnota je uhledne zabalena a v ten-pravy-cas naservirovana (nastesti ne pokazde tak doslovne jako na konci). Proto me ten film misty nudil. A to tomu herci a jejich vedeni ukazkove ubiraj na "papirovosti" a dychaj za postavy.

Vyfič má v sobě takovou upřímnost a svobodomyslnost, holčičí rebelství, který se slovy těžko postihuje. O Avataru vyprávět nemusím, ale myslím si, žei on je scenáristicky hodně promakanej - i když ne na úrovni celkový dramatický konstrukce, tak ale realizací jednotlivejch scén a linií (třeba vývoj vztahu Quritch - Jake, ale i detaily jako jsou konkrétní průběh jejich finálního souboje apod.),proto jsou v daným audiovizuál v mých očích nakonec působivější. Co tím chci říct? Že lesk dialogů z Lítám v tom nepotřbují a je nefér ho tak nějak obecně vyžadovat. To patří do knih.
159838
duro: No me prave ta dialogova dokonalost spis rusi - protoze takhle nikdo nemluvi. V Hurt Locker mas perfektne vyrysovanou postavu a zachyceny ten pocit a nepotrebujes k jeho vysvetlovani balast literatnich rozhovoru. Prave v tom je sila filmu min uzvanenejch filmu typu Hurt Locker. Prave v LItam v tom me to misty hrozne rusi, jak z toho trci ten text a jak to sebe dokonale zapadava, kazda dialogova pointa, kazdy motiv, kazde moudro, kazda hodnota je uhledne zabalena a v ten-pravy-cas naservirovana (nastesti ne pokazde tak doslovne jako na konci). Proto me ten film misty nudil. A to tomu herci a jejich vedeni ukazkove ubiraj na "papirovosti" a dychaj za postavy. Vyfič má v sobě takovou upřímnost a svobodomyslnost, holčičí rebelství, který se slovy těžko postihuje. O Avataru vyprávět nemusím, ale myslím si, žei on je scenáristicky hodně promakanej - i když ne na úrovni celkový dramatický konstrukce, tak ale realizací jednotlivejch scén a linií (třeba vývoj vztahu Quritch - Jake, ale i detaily jako jsou konkrétní průběh jejich finálního souboje apod.),proto jsou v daným audiovizuál v mých očích nakonec působivější. Co tím chci říct? Že lesk dialogů z Lítám v tom nepotřbují a je nefér ho tak nějak obecně vyžadovat. To patří do knih.
0 0
reagovat
Cival: Mne predsa nevadí klišé a predvídateľnosť. Božeuchovaj! :D Avatar, Vyfič i Lietam v tom SÚ predvídateľné filmy s väčšou (Vyfič) či menšou (UitA) dávkou klišé. Ja podľa toho kvalitu scenára asi neposudzujem. Rozdiel medzi Lietam v tom a tými inými filmami vidím v tom, že má uveriteľnejšie a zaujímavejšie postavy. Mne ten Clooney príde fakt vrstevnatejší ako Jake Sully alebo to zúfalo plytké a nudné dievča, ktoré hrá Ellen Page. Jeho vývoj je taktiež klišé ako v Avatar a Vyfič, ALE! - sú tu tie vybrúsené dialógy. Keby Avatar a Vyfič mali aspoň náznak namakaných dialógov a fungujúcich vzťahov z UitA, boli by to svinsky dokonalé filmy.

To už je ale o osobnom pohľade, tam sa nedá hľadať nejaký objektívny konsenzus. Aj Hurt Locker je výborne natočený film, ale dobré dialógy a zaujímavé postavy mu teda chýbajú. Ten hlavný je cool týpek, ale to je asi tak všetko. Je vrstevnatý asi ako Wolverine.
159835
Cival: Mne predsa nevadí klišé a predvídateľnosť. Božeuchovaj! *:D* Avatar, Vyfič i Lietam v tom SÚ predvídateľné filmy s väčšou (Vyfič) či menšou (UitA) dávkou klišé. Ja podľa toho kvalitu scenára asi neposudzujem. Rozdiel medzi Lietam v tom a tými inými filmami vidím v tom, že má uveriteľnejšie a zaujímavejšie postavy. Mne ten Clooney príde fakt vrstevnatejší ako Jake Sully alebo to zúfalo plytké a nudné dievča, ktoré hrá Ellen Page. Jeho vývoj je taktiež klišé ako v Avatar a Vyfič, ALE! - sú tu tie vybrúsené dialógy. Keby Avatar a Vyfič mali aspoň náznak namakaných dialógov a fungujúcich vzťahov z UitA, boli by to svinsky dokonalé filmy. To už je ale o osobnom pohľade, tam sa nedá hľadať nejaký objektívny konsenzus. Aj Hurt Locker je výborne natočený film, ale dobré dialógy a zaujímavé postavy mu teda chýbajú. Ten hlavný je cool týpek, ale to je asi tak všetko. Je vrstevnatý asi ako Wolverine.
0 0
reagovat
Ne ne, to bylo "naposledy" vyvolavani flameu, ktery tu uz byl za sezonu v ruznych obmanach asi stokrat, tak jsem se lehce omlouval 8) Jinak me samozrejme zrovna tvuj pohled zajima, pac ho z perspektivy tvych odsudku Vyfic a Avatara a adorace reitmanovek vubec nechapu.
159820
Ne ne, to bylo "naposledy" vyvolavani flameu, ktery tu uz byl za sezonu v ruznych obmanach asi stokrat, tak jsem se lehce omlouval *8)* Jinak me samozrejme zrovna tvuj pohled zajima, pac ho z perspektivy tvych odsudku Vyfic a Avatara a adorace reitmanovek vubec nechapu.
0 0
reagovat
Takže si to akože uzavrel a definitívne si to rozhodol? :D
159819
Takže si to akože uzavrel a definitívne si to rozhodol? *:D*
0 0
reagovat
Tak naposledy :D Ja chapu, ze se nekdo strefuje do Avatara kvuli predvidatelnosti a kvuli tomu, ze v ramci pribehovy konstrukce jen v podstate variuje Tanec s vlky a Pocahontas. Ale naprosto nechapu, ze takovy davy velebi zrovna scenar Litam v tom, kterej je predvidatelnej o nic min. Prozreni hlavniho hrdiny v posledni pulhodine, (SPOILERY) to ze mu to dojde behem proslovu, "sokujici" odhaleni - to vsechno jsou neuveritelne vyvareny klise, ktery Reitman vydestiloval a elegantne povaril. Kdyz k tomu pripoctu to mudrovani, to, ze Reitman tradicne "simuluje" inteligenci svych filmu pojmenovanim drobnosti a detailu (Thank You for smoking alespon neco neotreleho rikalo, Litam v tom vypravi otrepane pravdy, jen v neotrelych kulisach), to, ze dialogy jsou nelidsky dokonale vybrousene a zaver, kde postavy na kameru reknou, ze rodina a laska jsou fakt nejvic, pak me osobne z toho vychazi prave scenar jako dost problematicka polozka. Paradoxně.

Rezie je samozrejme precizni, herci tahnou a nalada druhy pulky okouzlujici, ale mam trochu pocit, ze Reitman zabil nezavislej film jako skatulku, kdyz z nej ve svejch filmech vzal vsechno dulezity a prevaril to v dokonale cistej mainstream.
159814
Tak naposledy *:D* Ja chapu, ze se nekdo strefuje do Avatara kvuli predvidatelnosti a kvuli tomu, ze v ramci pribehovy konstrukce jen v podstate variuje Tanec s vlky a Pocahontas. Ale naprosto nechapu, ze takovy davy velebi zrovna scenar Litam v tom, kterej je predvidatelnej o nic min. Prozreni hlavniho hrdiny v posledni pulhodine, (SPOILERY) to ze mu to dojde behem proslovu, "sokujici" odhaleni - to vsechno jsou neuveritelne vyvareny klise, ktery Reitman vydestiloval a elegantne povaril. Kdyz k tomu pripoctu to mudrovani, to, ze Reitman tradicne "simuluje" inteligenci svych filmu pojmenovanim drobnosti a detailu (Thank You for smoking alespon neco neotreleho rikalo, Litam v tom vypravi otrepane pravdy, jen v neotrelych kulisach), to, ze dialogy jsou nelidsky dokonale vybrousene a zaver, kde postavy na kameru reknou, ze rodina a laska jsou fakt nejvic, pak me osobne z toho vychazi prave scenar jako dost problematicka polozka. Paradoxně. Rezie je samozrejme precizni, herci tahnou a nalada druhy pulky okouzlujici, ale mam trochu pocit, ze Reitman zabil nezavislej film jako skatulku, kdyz z nej ve svejch filmech vzal vsechno dulezity a prevaril to v dokonale cistej mainstream.
0 0
reagovat
český název je na tom filmu to nejlepší, Disketo.
159385
český název je na tom filmu to nejlepší, Disketo.
0 0
reagovat
Slabinou filmů Jasona Reitmana je, že hlavní hrdina je vždy perfektně prokreslen, ale ostatní postavy jsou jednorozměrné figurky, které hlavnímu hrdinovi jen sekundují. Platí to i o Reitmanově nejnovějším snímku Up in the Air (český název není příliš šťastný). Jsou jen dvě věci, které lze bez výhrad pochválit: skvělý soundtrack a zcela božího Geroge Clooneyho, který hraje ostošest. Scénář je sice fajn, ale o žádné veledílo nejde. Konec ovšem potěšil. Jason Reitman má na víc. 6,5/10
159371
Slabinou filmů Jasona Reitmana je, že hlavní hrdina je vždy perfektně prokreslen, ale ostatní postavy jsou jednorozměrné figurky, které hlavnímu hrdinovi jen sekundují. Platí to i o Reitmanově nejnovějším snímku Up in the Air (český název není příliš šťastný). Jsou jen dvě věci, které lze bez výhrad pochválit: skvělý soundtrack a zcela božího Geroge Clooneyho, který hraje ostošest. Scénář je sice fajn, ale o žádné veledílo nejde. Konec ovšem potěšil. Jason Reitman má na víc. 6,5/10
0 0
reagovat
:D Potrebujete ešte ďalší dôkaz, že je to výborný film?
158846
*:D* Potrebujete ešte ďalší dôkaz, že je to výborný film?
0 0
reagovat
ty v-o-l-e !-!-! nuda k podělaní. 2/10 a to jenom za Clooneyho, kterej bude h-o-t aji v petaosmdesati. Jinak je tto predvidatelna sed. Doufam, ze na Oscarech film pohori. Tohle rozhodne neni oscarovej material. Planeta 51 byla lepsi. :-:-:-
158802
ty v-o-l-e !-!-! nuda k podělaní. 2/10 a to jenom za Clooneyho, kterej bude h-o-t aji v petaosmdesati. Jinak je tto predvidatelna sed. Doufam, ze na Oscarech film pohori. Tohle rozhodne neni oscarovej material. Planeta 51 byla lepsi. *:-**:-**:-*
0 0
reagovat
Přidávám se ke spokojené, ne však nadšené menšině. Up in the air není úplně povrchní, nejde ale ani moc do hloubky což je v tomto případě pro mě myslím i docela dobře, protože já jsem právě ten člověk, který se s hodnotami, které se tu Reitman snaží prodat, zrovna neztotožňuji... a právě proto jsem rád za skvěle napsanou postavu Ryana, jehož pohnutky prostě docela chápu a chápu i jeho pochybnosti ohledně vztahu k Alex.
Ve srovnání s Juno a Thank you for smoking... první jmenované je u mě výš, právě pro tu hravost a mírně cynický humor, druhé ale u mě mírně ztrácí ne na zábavnosti, ale právě na tom že po Thank you for smoking ve mě moc nezůstalo. U Uita jsem alespoň "přemýšlel", když už ne "cítil".
8/10
158058
Přidávám se ke spokojené, ne však nadšené menšině. Up in the air není úplně povrchní, nejde ale ani moc do hloubky což je v tomto případě pro mě myslím i docela dobře, protože já jsem právě ten člověk, který se s hodnotami, které se tu Reitman snaží prodat, zrovna neztotožňuji... a právě proto jsem rád za skvěle napsanou postavu Ryana, jehož pohnutky prostě docela chápu a chápu i jeho pochybnosti ohledně vztahu k Alex. Ve srovnání s Juno a Thank you for smoking... první jmenované je u mě výš, právě pro tu hravost a mírně cynický humor, druhé ale u mě mírně ztrácí ne na zábavnosti, ale právě na tom že po Thank you for smoking ve mě moc nezůstalo. U Uita jsem alespoň "přemýšlel", když už ne "cítil". 8/10
0 0
reagovat
Po vaší diskuzi jsem se začal se na ten film nehorázně těšit :)
158025
Po vaší diskuzi jsem se začal se na ten film nehorázně těšit :)
0 0
reagovat

Charlotte

No já ti rozumím a rozumím i Durovi, vidím tam to, co vy, souhlasím s vaší interpretací do puntíku, ale prostě jsem z kina odcházel s pocitem, že mi Reitman celou dobu rval do hlavy něco, co už dávno vím a nepotřebuju hodinu a půl trávit v kině jen kvůli tomu, aby mi to opakoval. A že nic jinýho už prostě nabídnout nemohl.

Ale začínáme se točit v kruhu.
158024
No já ti rozumím a rozumím i Durovi, vidím tam to, co vy, souhlasím s vaší interpretací do puntíku, ale prostě jsem z kina odcházel s pocitem, že mi Reitman celou dobu rval do hlavy něco, co už dávno vím a nepotřebuju hodinu a půl trávit v kině jen kvůli tomu, aby mi to opakoval. A že nic jinýho už prostě nabídnout nemohl. Ale začínáme se točit v kruhu.
Charlotte
0 0
reagovat
(pardon, rezii mit asi bude... myslel jsem proste ciste audiovizualni kvality parametry navadejici k velikasske podivane pro kina jako stvorene)
158023
(pardon, rezii mit asi bude... myslel jsem proste ciste audiovizualni kvality parametry navadejici k velikasske podivane pro kina jako stvorene)
0 0
reagovat
duro: Jenze to se ptas zbytecne, pac si odpovidas sam ve svym komentari: 3D, vizualni opulence a perfektni rezie. Reitman nic z toho mit asi nebude, ze jo... (jinak se tu bavim ciste o modrascich, ne ze bych Up in the Air predem hateoval)

Avatar neni hloupy. Mozna vnitrne pomerne jednoduchy a prehledny, ale hloupy ani v nejmensim. Koneckoncu i pres jeho "intelektualni pristupnost" nedokazou urciti lide premyslet o vhledu do jineho spolecenstvi, zijici podobne jako nektere primitivni kultury (co se nabozenstvi tyce a hodnot), jinak nez jako o zelene agitce.
158022
duro: Jenze to se ptas zbytecne, pac si odpovidas sam ve svym komentari: 3D, vizualni opulence a perfektni rezie. Reitman nic z toho mit asi nebude, ze jo... (jinak se tu bavim ciste o modrascich, ne ze bych Up in the Air predem hateoval) Avatar neni hloupy. Mozna vnitrne pomerne jednoduchy a prehledny, ale hloupy ani v nejmensim. Koneckoncu i pres jeho "intelektualni pristupnost" nedokazou urciti lide premyslet o vhledu do jineho spolecenstvi, zijici podobne jako nektere primitivni kultury (co se nabozenstvi tyce a hodnot), jinak nez jako o zelene agitce.
0 0
reagovat

Duro

To je něco úplně jinýho :)
158021
To je něco úplně jinýho :)
Duro
0 0
reagovat
Hlad: Napísal si, že komu sa nebude páčiť, je podľa teba hovado. :D
158020
Hlad: Napísal si, že komu sa nebude páčiť, je podľa teba hovado. *:D*
0 0
reagovat
Možné spoilery:)

Tak my se nehádáme, my debatujeme:-) Poslední upřesnění: naopak, přesně jak jsem říkala, že pro mě nebyla důležitá destinace, tak vyústění beru taky úplně jinak a závěrečná minuta je pro mě spíš jakési Reitmanovo prozření, že rodinné hodnoty jsou sice nejlepší, koneckonců on to říká celou dobu prostřednictvím jiných postav- ale ne pro každého, George Clooney aka Ryan rodinu mít nebude a zůstane po něm pojmenované to letadélko. A já osobně, i když jsem na Reitmanově straně, to vidím jako stejně platnou volbu a vzhledem k tomu, že mu to psal na tělo, snad ani jiný konec možný nebyl. Howgh :)
158019
Možné spoilery:) Tak my se nehádáme, my debatujeme:-) Poslední upřesnění: naopak, přesně jak jsem říkala, že pro mě nebyla důležitá destinace, tak vyústění beru taky úplně jinak a závěrečná minuta je pro mě spíš jakési Reitmanovo prozření, že rodinné hodnoty jsou sice nejlepší, koneckonců on to říká celou dobu prostřednictvím jiných postav- ale ne pro každého, George Clooney aka Ryan rodinu mít nebude a zůstane po něm pojmenované to letadélko. A já osobně, i když jsem na Reitmanově straně, to vidím jako stejně platnou volbu a vzhledem k tomu, že mu to psal na tělo, snad ani jiný konec možný nebyl. Howgh :)
0 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se