Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2017? (1/2)


ikona
TedGeorge
disneyhollywoodtématržby
Souboj titánů - vyhraje v roce 2017 Disney, Universal nebo někdo jiný? 

Vítejte u první části tématu, které si posvítí na vyhlídky hollywoodských studií v roce 2017. Analytici se shodují, že právě probíhající rok v kinech má náběh na to být rekordní. Když se člověk podívá na seznam očekávaných premiér, nedá se než souhlasit. Bude to opravdu velké. Zatímco rok 2015 pro sebe urvalo, z popela znovuzrozené, studio Universal, loňskou kalendářní jednotku si pro sebe uzmul naprosto bezskrupulózně vládnoucí Disney. Zatím to vypadá, že v roce 2017 si to na férovku rozdají právě tato dvě studia, ale nesmíme zapomínat na hladové šelmy v pozadí.

Mám na mysli spolehlivé lišáky od Foxů a trochu se trápící Warnery. Že zapomínám na Sony, Paramount a Lionsgate? Tady bych velké šance na první místo neviděl, ale člověk nikdy neví. Pojďme si na studia posvítit jednotlivě. Bude toho hodně, takže článek po vzoru minulého roku rozděluji na dvě části. Co zbývá? Popřát vám kvalitní, ničím nerušenou, četbu a doporučení červeného vína k pití. Tentokrát padla volba na Cabernet Sauvignon Doc Aquileia ročník 2012.

Dodatek: Článek je psán ve čtvrtek 16.2, odpoledne. Právě k tomuto datu jsou aktuální všechna čísla použitá ve článku.

Začneme v současnosti nejmocnějším studiem. Už nějakou dobu to vypadá, že Disney prostě nemůže šlápnout vedle. Zapomeňme teď chvíli na pokračování Alenky v říši divů a Obra Dobra, Myšák to má posichrované na všech frontách (Marvel, Pixar, vlastní animáky a hrané pohádky) a pokud by náhodou nějaký obvyklý penězovod propadnul, rychle ho nahradí jiný. Netřeba tu znovu po jednom rozebírat sled superúspěšných premiér, kterými nás studio v roce 2016 počastovalo. Vám stačí vědět, že minulý rok potomci Walta trhli všechny tržební rekordy (třeba více než 7 miliard dolarů celosvětové tržby z kin). Oproti minulému článku trochu upravím strukturu a rozebereme si to podle ročních období.


Jaro

Disney začíná na neutrál, ale není žádný důvod k panice. Svoje nejsilnější trumfy si schovávají na později a pořád jsou hlavním favoritem na tržební korunu za rok 2017. Takže co tam máme? V první řadě musíme jmenovat Rogue One. To si dobře polovinu svých celkových zisků připisuje právě tuto kalendářní jednotku a ta čísla se budou samozřejmě započítávat právě do letoška.

Posledním velkým trhem, který si nemohl užívat Vánoce provoněné kradoucími rebely, byla Čína. V zemi s hodně dlouhou zdí se odbyl start až první týden v lednu a možná právě kvůli tomu z toho byl slabý otvírák 32 mega a celkových 70 mega. Disney sice vydal tiskovou zprávu, která vinila smog dusící půlku Číny, ale modří věděli. Star Wars tu prostě moc nefrčí.

Věřte tomu nebo ne, ale co se jara týče, tak je to skoro všechno. Zatímco v kinech vládne Rozpolcený pronásledovaný trvalkou Skrytá čísla a oscarovkou La La Land, Disney mlčí. Je to však jenom ticho před bouří. Na nulu premiér v kinech za první dva měsíce dá zapomenout jedna jediná premiéra, která si podle všeho připíše jackpot. Mluvím samozřejmě o Krásce a zvířeti s vlhkým snem všech ex-puberťáků vyrůstajících na Harry Potterovi, Emmou Watson.

U Krásky z toho prostě bude miliarda celosvětově. Minimálně. Nebudu se s Vámi hádat. Když na podzim debutoval trailer, tak z toho bylo za prvních 24 hodin 127 milionů zhlédnutí upoutávky. Moje oblíbená stránka pro.boxoffice odhaduje americký otvírák na 144 milionů celosvětově a celkových 470 mega jenom z Ameriky.

Jenom pro připomenutí – ti šílenci z výše jmenovaného webu na podzim naprosto suše odhadli otvírák LEGO Batmana na 56 mega. Svět podle mého nejoblíbenějšího filmového publicisty (mě) přidá dalších 600 mega. Miliarda je prostě v kapse. Disney tak jedním jediným filmem pohodlně smaže náskok, který si na jaře vytvoří ostatní studia. Co se prvních 3 měsíců v kinech týče, je to od nich vše.


Léto

Letní část box office sezóny odpálí Myšák druhého května pokračováním Strážců Galaxie. Druhý letošní Disneyho film v kinech opravdu přijde až po prvních čtyřech měsících roku a snad všichni se shodují, že z toho ta miliarda prostě být musí. Není co dodat. Na konci měsíce už to začne být zajímavé. Do kin totiž připluje již pátý díl Pirátů z Karibiku. Mezi tržebními analytiky známými jako „ty smutné existence, které místo randění usínají při pohledu na odhadovaný páteční otvírák nezávislého filmu ve Španělsku“ film budí emoce.

Někteří si myslí, že Disney i svým třetím filmem sezóny překoná miliardu, ale já bych si tak jistý nebyl. Asie (a hlavně Čína) sice pořád roste neskutečným tempem a jistě filmu zajistí desítky milionů dolarů navíc, ale Evropa a hlavně Amerika už není na další dobrodružství bonvivánského Jacka Sparrowa tolik zvědavá. Já říkám, že z toho bude 240 mega v Americe a dalších 700 ze světa. Miliarda tedy těsně nepadne a ano, jsem s tímto názorem v menšině.

Kdo je dalším pánem na holení? Už 13. června do kin přifrčí druhé pokračování (tedy trojka) pixarovských Aut. Vůbec se na film netěším, ale moje mysl operující v nulách a jedničkách mi jasně říká, že Disney dobře ví, co dělá. Děti dobrodružství Bleska McQueena naprosto milují (viz obrovské tržby z domácích nosičů a Video On Demand) a těžko si představit čísla menší než půl miliardy jenom z kin. Pokud by mě však letos nějaký propadák v kinech potěšil, tak to budou právě, pro dospělého diváka značně nezajímavá, Auta.

Při pohledu na 25. července uvidíme, že Disney má zarezervované datum pro svoji adaptaci hrané pohádky. Zajímavé to začne být až ve chvíli, kdy vám řeknu, že o ní nikdo nic neví. Název, obsazení, režisér… Je to hodně netypická situace, protože normálně mají filmu-chtiví fanoušci mnoho informací už rok před premiérou. Bude z toho další Popelka? Sněhurka? Nějaké jiné nápady?

Deadline se nechalo slyšet, že film bude startovat v kinech až v listopadu. Těžko teď odhadovat, kde je pravda a co se z toho nakonec urodí. Doporučuji pravidelně kontrolovat MovieZone. No a to je, co se Disneyovského léta týče, všechno. Za prvních 8 měsíců roku 2017 má Disney naplánovaných pouhých 5 premiér a z toho bude jedna dost pravděpodobně odsunuta. Tomu říkám sebejistota.


Podzim

Oprava. Ono to není za prvních osm měsíců, ono je to za prvních devět kalendářních jednotek! Jistě se teď škrabete na hlavě stejně jako já, ale šestou premiérou roku již skoro tisíc slov řešeného studia by podle všeho měl být až 3. listopadu Thor: Ragnarok. Marvel už před nějakou dobou najel na praxi dvou komiksovek ročně a na třetí díl Thora jsou kladeny velké nároky. Kromě obvyklých podezřelých Thora, Lokiho, Odina a Sif by se měli dostavit i Hulk a Doktor Strange. To vše v režii neznámého Taiky Waititiho. Bude z toho miliarda? Ne, ale 700 mega tohle obsazení rozhodně vydělá.

Na konci listopadu (pro účely mého článku odsouvám začátek zimy až na prosinec a vánoční sezónu v kinech) půjde do kin animovaná pixarovka Coco. Slyšíte o tom filmu poprvé? Nejste sami. Mělo by se jednat o příběh dvanáctiletého chlapce, který odhalí nějaké staré tajemství. To je vše, co víme. Ještě teda to obsazení, ve kterém svítí jména Gael García Bernal a Benjamin Bratt. Odhadnout podle těchto kusých informací tržby je značně ošidné, ale známe marketingovou mašinérii jménem Disney. Cokoliv pod půl miliardy by bylo považováno za zklamání.

 

Zima

Ještě, než se dostaneme k nejvýdělečnějšímu filmu roku 2017 v kinech, musíme jmenovat… Moment… COŽE? Ne, nepřehlídnul jsem se. Kromě jednoho dokumentu na začátku léta posílá Disney za celý rok do kin jenom 8 filmů. Slovy osm. Jenom pro srovnání – Warneři, Sony, Lionsgate – ti všichni poslali do kin v roce 2016 více než 20 filmů. V roce 2015 měli Warneři v kinech dokonce 26 filmů! To jenom pro pořádek a konečně se můžeme věnovat dlouho očekávanému návratu Luka Skywalkera na plátna kin.

Poslední Jedi zaútočí na plátna kin 15. prosince a málokdo pochybuje, že z toho bude tržební trefa roku. Něco mi říká, že otvírák 245 milionů dolarů a více než 900 milionů jenom v Americe z toho tentokrát nebude (na návrat Hana Sola se přece jenom čekalo víc jak 30 let), ale stejně se miliarda v tržbách přespurtuje už do konce roku a moc bych se nedivil, kdyby Disney končil s celkovými tržbami za hranicí 1,5 miliardy babek.

Pojďme tuto kapitolu nějak uzavřít. Všem musí být naprosto jasné, že miliardy budou létat do trezoru strýčka Skrblíka jedna za druhou, ale opravdu extrémně nízký počet premiér značí, že ostatní hladová studia v pozadí mají tento rok šanci. Minulý rok jim Disney nechal jenom ohlodané kosti a hlavně Universal už dostal chuť na pořádně propečený steak. Á propos – Universal. Klikejte na další kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace