Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2017? (1/2)


ikona
TedGeorge
disneyhollywoodtématržby
Souboj titánů - vyhraje v roce 2017 Disney, Universal nebo někdo jiný? 

Vítejte u první části tématu, které si posvítí na vyhlídky hollywoodských studií v roce 2017. Analytici se shodují, že právě probíhající rok v kinech má náběh na to být rekordní. Když se člověk podívá na seznam očekávaných premiér, nedá se než souhlasit. Bude to opravdu velké. Zatímco rok 2015 pro sebe urvalo, z popela znovuzrozené, studio Universal, loňskou kalendářní jednotku si pro sebe uzmul naprosto bezskrupulózně vládnoucí Disney. Zatím to vypadá, že v roce 2017 si to na férovku rozdají právě tato dvě studia, ale nesmíme zapomínat na hladové šelmy v pozadí.

Mám na mysli spolehlivé lišáky od Foxů a trochu se trápící Warnery. Že zapomínám na Sony, Paramount a Lionsgate? Tady bych velké šance na první místo neviděl, ale člověk nikdy neví. Pojďme si na studia posvítit jednotlivě. Bude toho hodně, takže článek po vzoru minulého roku rozděluji na dvě části. Co zbývá? Popřát vám kvalitní, ničím nerušenou, četbu a doporučení červeného vína k pití. Tentokrát padla volba na Cabernet Sauvignon Doc Aquileia ročník 2012.

Dodatek: Článek je psán ve čtvrtek 16.2, odpoledne. Právě k tomuto datu jsou aktuální všechna čísla použitá ve článku.

První část našeho tématu zakončíme pomyslnou rozpravou (občas rozpolceného) autora článku o tom třetím studiu vzadu. Foxové jsou lišky podšité a na vrcholu se drží občas docela nenápadně. Studio už sedmým rokem marně čeká na pokračování Avatara a musí se spokojit hlavně s čím dál méně rentabilní značkou X-Men. Minulý rok dostali tolik potřebnou adrenalinovou injekci díky Deadpoolovi, ale jinak to byl spíše podprůměrný rok.

Jejich animovaná divize Blue Sky Studios totiž do kin poslala další pokračování Doby ledové a divákům (hlavně v Americe) konečně došla trpělivost. Bylo z toho zklamání, ne-li propadák. Nemluvě o, ve všech ohledech pokaženém, návratu Dne nezávislosti. Když už jsme u těch propadáků - vzpomene si dnes někdo na Assasin´s Creed? Letos mají karty rozdané přece jenom lépe. Všechno totiž načalo…


Jaro

Životopisný snímek Skrytá čísla odstartoval kvůli Oscarům v několika kinech už v prosinci minulého roku, ale většinu zisků sbírají chytré černošky pracující pro NASA až letos. Mluvím v přítomném čase, protože film Hidden Figures si připisuje milionové zisky v kinech dodnes. V současnosti mohou šťastní účetní Foxů přepočítávat už více než 133 milionů dolarů jenom z Ameriky. A to jsou matematičky v kinech už prosím pěkně osm týdnů! Obrovský úspěch může ještě o píď dál popostrčit nějaký ten Oscar. Spolu s Rozpolceným je to rozhodně největší tržební úspěch jara v kinech.

Co mají Foxové na skladu dál? Už tento (opovažte se znovu pousmát nad časovým paradoxem, za který může člověk zodpovědný za vydávání článků - KarelR) víkend jde do kin nový horor Lék na život od v kinech pár let absentujícího Gorea Verbinskiho. Jistě jste četli úvod, a tak vám bude dávat smysl můj tip na tržby za úvodní víkend. Otvírák 8 mega a velký, nicméně studiem dlouho očekávaný, průšvih. Rozpočet je oficiálně 40 mega, ale zákulisní zdroje hovoří o mnohem větším číslu. Foxům však tenhle propadák nemusí příliš vadit. Už 28. února se totiž vytasí s hitem jara.

Ne, nemám k dispozici imfovu věšteckou kouli, ale Logan s loučícím se Hugh Jackmanem bude velký úspěch. Dnes již podruhé jmenovaní pánové z pro.boxoffice tipují parádní americký otvírák 81 mega a více než 200 kousků celkově. Dává mi to smysl. Wolverine je milovaná jistota a první stylové trailery se setkaly s nadšením po celém světě.

Úspěch je na cestě a dělá mi to radost hlavně kvůli Jackmanovi. Ten si se svou ikonickou postavou zaslouží rozhodně lepší rozlučku, než zmatečnou X-Men: Apokalypsu. Aby bylo jaro kompletní, tak musím jmenovat ještě Mimi šéfa. To je nevábně vypadající animák startující v amerických kinech 31. března. V hlavních rolích hlasy Aleca Baldwina a Stevea Buscemiho.

 

Léto

V dubnu si budou Foxové dávat pohov a až 12. května odstartují letní sezónu Dámskou jízdou. V trailerech snímek vypadá naprosto tragicky, ale hraje v něm Amy Schumer, na kterou američtí diváci docela slyší. Se soudy počkám až po premiéře, na kterou si už dnes rezervuje místo Rimsy. Hned o týden později se o pozornost přihlásí další pokračování nekonečně série Deník malého poseroutky a já nedokážu uvěřit tomu, že o tom vůbec píšu.

Na tomto místě musím poděkovat čtenáři MovieZone jménem max452. Tato dobrá duše mě upozornila na to, že jsem zapomněl na premiéru dlouho očekávaného pokračování Vetřelce. Právě 19. května zamíří do kin Covenant a naše obří očekávání mírně zchladil první trailer. Ten snad až příliš připomíná Promethea a ne vymodlený návrat Xenomorfa asimilujícího nebohé pozemšťany a androidy. Ridley Scott je naštěstí pořád bůh. Proto jsem optimista a očekávám fantastický návrat milovaného Aliena, který se v kinech bez problémů zaplatí. K tomu by mohlo stačit 400-500 miliónů celosvětových tržeb.

Druhý červnový den načnou u lišek animákem Captain Underpants. Píše Juddem Apatowem odkojený scenárista a režisér Nick Stoller a název filmu je teda slušné peklíčko. Další premiéra nás čeká až v červenci, ale stojí za to. Matt Reeves, dnes nejvíce zmiňovaný v souvislosti s volnou režisérskou seslí u sólovky Batmana, se připomene Válkou o planetu opic. Předchozí díly si v kinech přišly na zajímavé peníze a není důvod předpokládat, že by trojka měla být výjimkou. Jak vám zní 600 mega celosvětově v kinech? Moc? Léto je tímto pro Foxy pasé. Zamotá se situací na hollywoodské šachovnici podzim?


Podzim

Říjen odpálí hollywoodské lišky se vší parádou. Hned šestého nás totiž čeká premiéra druhého dílu Kingsmanů. Zapomeňme prosím na chvíli, že jim bude konkurovat pro mnohé nejočekávanější film letošního roku. Pokračování Blade Runnera totiž produkují Warneři a v zájmu zachování časoprostorové kontinuity budu návrat Harrisona Forda do ikonické role ještě týden ignorovat. Agenti jejího veličenstva a režiséra Matthew Vaughna nás před dvěma roky všechny překvapili. Jednak kvalitou, jednak 400 milionovými tržbami. Na pokračování se těší každý kvalitní fanoušek akčního žánru a těžko si teď představit tržby menší půl miliardy. Rád bych se nemýlil.

Už 20. října budou Foxové pokračovat dramatem The Mountain Between Us. Půjde o survival drama zalidněné Idrisem Elbou a Kate Winslet. Ti dva přežijí havárii letadla hluboko v horách a budou se muset spolehnout jenom sami na sebe. Na papíře mi to zní naprosto fantasticky a velmi se těším na první trailer.

Celý listopad řadím do podzimní kolonky, a tak musím zmínit thriller Francise Lawrence Red Sparrow. Premiéra je naplánovaná na 10. listopadu. O přízeň diváků bude ve špionážním thrilleru usilovat Jennifer Lawrence a Joel Edgerton. Už jenom to značí, že ambice nebudou malé a dost možná nás čeká jeden z překvapivých hitů podzimu v kinech. Nechme se překvapit.

Foxové však tímhle na podzim nekončí. Poslední týden v listopadu se dočkáme premiéry Vraždy v Orient Expressu. Legendární román Agathy Christie se už jedné, hvězdami nabité, adaptace v minulosti dočkal. Foxové si hodně věří, protože režíruje Kenneth Branagh a obsazení čítá třeba Johnnyho Deppa, Daisy Ridley, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer, Willema Dafoea, Judy Dench, Andyho Garcíu a další. Málem bych zapomněl – samotného Herculea Poirotea si vystřihne režisér. Bude z toho velký hit? Divil bych se, ale do kina se těším.


Zima

Jsme v prosinci. Lišky nám však nedávají dobrou noc, protože 12. posílají do kin Ferdinanda. To je animák Blue Sky Studios. Režisér Carlos Saldanha, zodpovědný za čím dál méně cool veverku a lenochoda Sida, by po neúspěchu poslední Doby ledové v kinech potřeboval pořádný hit. Zvládne to Ferdinand? Synopse informující o býkovi, který nerad bojuje a rád čichá ke kytičkám, moc důvodů k optimismu neskýtá.

Pár dní před koncem roku (konkrétně 27. prosince) se znovu připomene Foxům věrný Hugh Jackman. Právě teď se natáčí film The Greatest Showman on Earth. Hugh si v něm vystřihne roli jakéhosi P.T. Barnuma. Nejste sami, také to jméno slyším poprvé. Jedná se o šéfa (prý legendárního) cirkusu Ringling Bros. and Barnum and Bailey Circus. Počkejme si na první trailery. Do šapitó by mě normálně nikdo nedostal ani párem volů, ale moje ikonka vám napoví, že pro Jackmana mám velkou slabost.

No a to je všechno. Ani Foxové premiérami v roce 2017 zrovna neplýtvají, ale zajímavých filmů mají připravenou slušnou řádku. Bude to stačit na první místo mezi studii v roce 2017? Můj názor je, že na 90% ne. Dost možná budou o penetraci mezi TOP 3 studií usilovat spíše Warner Bros. Ale o nich až příště.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace