Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se rodil Titanic aneb Cameron je bůh


ikona
TedGeorge
Železný Jim nám před necelými dvaceti lety naservíroval nezapomenutelný film 

To nám to utíká. Už je to více než 3 měsíce, co se na MovieZone objevila moje TOP 11 rozebírající zajímavé historky z natáčení hollywoodských filmů. Sliboval jsem pokračování, místo toho jste se dva týdny poté dočkali hororového spin-offu. Řekl jsem si dost a pokračování opravdu rozepsal. Budu k vám naprosto upřímný. Bod číslo 11 měla být historka o lapáliích Jamese Camerona při natáčení Titanicu. Víno dalo víno, hodina dala hodinu a já jsem zjistil, že jsem pomalu u hranice 2000 slov a pořád píšu první bod z jedenácti. Padlo tedy exekutivní rozhodnutí a vy před sebou nemáte plnohodnotné pokračování TOP 11 historek z Hollywoodu, ale článek o produkci Titanicu. Chtěl jsem si to ospravedlnit tak, že už brzy to bude 20 let od premiéry tohoto velkého filmu, ale pak jsem zjistil, že je to výročí až příští rok. Takže ticho tam a raději si ke čtení otevřete Cabernet Sauvignon z vinařství Rajhrad.


Historka číslo 1

Vzpomínáte si na scénu, kdy Leo kreslí nahou Kate na gauči? Pomiňme fakt, že DiCaprio býval mlíčnák, který stejně v době natáčení Titanicu osouložil víc žen, než polovina mužských uživatelů MovieZone před třicítkou dohromady (děkuji všem za jejich smysl pro nadsázku). Leo se před devatenáctiletou Kate prostě styděl. Nic nepomohlo, že mu Kate bez varování ukázala prsa na jednom z prvních společných setkání. Vzpomínáte si na scénu, kdy herec té kočce říká: “Lehni si na postel… teda na gauč“. Tahle věta vůbec nebyla ve scénáří a ono zakoktání, které nakonec opravdu skončilo ve filmu, jde na vrub právě nervóznímu Leovi. Samotné kreslení aktu pak obstaral režisér a na plátně vidíte jeho ruce. Chudák DiCaprio byl asi hodně otřesený tou nádhernou nahotou.


Historka číslo 2

Pracovně jsem ji pojmenoval „flusání do moře“. Ta scéna měla ve filmu smysl. Rose alias Kate ve filmu opustila sál plný k nevydržení snobské smetánky a zamířila na palubu, kde už na ní čekal její milovaný Ir. Dva (brzy)milenci si povídají o životě a idol ženských fantazií začne idol mužských poklopců učit, jak se správně plive. Ta scéna je improvizovaná. To není vše. Když se Titanic začne potápět, tak můžete sledovat scénu, ve které Rose popadne její snoubenec Cal a nechce jí pustit. Ve scénáři mohlo být napsáno cokoliv, ale vícero zdrojů uvádí, že tam rozhodně nebyl plivanec do obličeje opravdu hodně šokovaného Billyho Zanea.


Historka číslo 3

Jistě si vzpomínáte, že Cameron kdysi osobně v médiích vyvrátil existenci reálného Jacka Dawsona. Byla to prostě scenáristická licence a žádný předobraz DiCapria balící nastávající krutého boháče ve skutečnosti neexistoval. Tedy až donedávna. Lidé mají plno času a neví co s ním. Fanoušci Titanicu zjistili, že na palubě lodi kdysi opravdu cestoval jakýsi J. Dawson, který byl navíc mladým Irem pracujícím ve strojovně nepotopitelné lodi. Dokonce našli i jeho hrob v Halifaxu. Netřeba říkat, že ten hřbitov se stal poutním místem a každý rok jsou k hrobu pokládány desítky květin.


Máme za sebou historky a pojďme si proklepnout přijetí filmu. Foxové jsou prostě lišky prohnané. Celou produkci toto studio trpělo a počítalo možné ztráty, až někoho chytrého ve studiu napadlo, že ze slabosti udělají přednost. Reklamní kampaň byla založená na tom, že diváky v kinech čeká velkofilm všech velkofilmů a každá malá holka tenkrát věděla, že snímek startující v kinech na Vánoce roku 1997 má rozpočet 200 milionů dolarů. Film otevřel za necelých 28 mega a začaly se dít věci. Už po 12 dnech padlo v Americe 100 milionů dolarů a kina nejenom v USA začala žebrat o vzácné distribuční kopie tohoto (v této chvíli už bonifikovaného) hitu.

Jak vám jenom přiblížit ten „shitstorm“, který se kdysi v kinech odehrál? Už vím. Kina byla vyprodaná na dlouhou dobu dopředu a na úkor titulů, které si dovolily startovat stejné Vánoce jako tento velkofilm, přidávala extra projekce. To se nedělo jeden nebo dva týdny. To se dělo dlouhé měsíce a díky tomu brzy Titanic dokázal jako první film v historii překonat bájnou hranici miliardy dolarů v kino-tržbách.

Jenomže to nebylo všechno. Cesta k 1,8 miliardám dolarů tržeb za 2D verzi filmu byla ještě hodně dlouhá. Na trh po devíti měsících mířily první VHS (DVD pořádně odstartovalo až dva roky poté s Matrixem a Hvězdnými válkami). Jenomže lidé pořád chodili do kin! Objevují se informace, že mnohá kina hrála Titanic více než rok v kuse (!) a dokonce musela prosit studio o extra kopie, protože ta jejich původní, skoro rok stará, byla už natolik opotřebovaná, že diváci nadávali.

Nezmínil jsem 11 Oscarů, dnes už opravdu hodně otravný song Celine DionMy Heart Will Go On“ a mnoho dalších bodů. Má to několik důvodů. Jednak je mi jasné, že mnoho čtenářů vidělo bonusy na DVD (nebo lépe na blu-ray), jednak tohle ještě není oficiální článek slavící 20 let od premiéry Titanicu. Toho se na MovieZone jistě dočkáte příští rok kolem Vánoc. Do té doby si musíte vystačit s tímto nostalgickým tématem a zapomenutým článkem o železném Jimovi z pera Civala. Mějte se dobře a Titanic si zase někdy pusťte. Pořád má co nabídnout.

Vytáhni se v hospodě: Máte špatný pocit kvůli tomu, že se Cameron vzdal tolika peněz za Titanic? Zbavím vás toho břímě. Deadline kdysi vypočítalo, že za Avatara dostal režisér celkem 350 milionů dolarů.

Vytáhni se v hospodě č.2: Vzpomínáte si, jak se oficiální rozpočet Avataru uváděl 230 milionů dolarů? Podle článku New York Times je to ve skutečnosti 500 mega. Wow.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace