Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se daří hollywoodským studiím – část první


ikona
TedGeorge
Které studio je na tom nejlépe a které se naopak topí ve ztrátách? 

Máme za sebou první tři a půl měsíce roku 2016 a v kinech se dějí věci. Většina studií už má tento rok v multiplexech nějaké své želízko. Pojďme kout železo, dokud je žhavé a podívejme se na současnou situaci hollywoodských studií. Panoptikum tržeb vytváří už nějaký ten rok šestka největších hráčů. Warner Bros., Paramount, Universal, Disney, Sony a Foxové. Po premiéře prvních Hunger Games k nim přibylo studio Lionsgate a svoje si každé Vánoce vydělají bratři Weinsteini

 

Už je to skoro rok, kdy jsem se k největším hollywoodským hráčům obšírně vyjadřoval ve svém tématickém článku a od té doby se stalo mnohé. V článku se pokusím rozebrat současnou situaci velké studiové šestky a těch vzadu. Struktura je jasná. Začnu hodnocením roku 2015 v kinech, budu pokračovat začátkem roku 2016 a povídání ukončím výhledem do konce tohoto kalendářního roku. Protože toho mám na srdci opravdu hodně, bude článek rozdělený na dvě půlky. Tu první si právě čtete. Rozeberu zde první 3 studia, příští týden se dočkáte zbytku. Pokud vás snad při čtení článku přepadne žízeň, doporučuji otevřít pozdní sběr Frankovky z vinařství pana Tetura.

Do třetice si dáme Lišáky. Foxové jsou zajímavé studio, které si nezaslouží jednoduché soudy. Mnoho lidí v nich vidí hlavně tatínky všech X-Menů, ale pánové toho mají rozjetého mnohem víc. Šéfové stabilního studia by si jistě přáli, aby do jejich portfolia patřil každý rok nějaký film z planety Pandora, ale s pokračovánín Avatara je to takové… zabržděné. Všichni víme, koho vinit. Číslem jedna tedy musí být další Doba Ledová. Už za pár měsíců tu máme další pokračování nekonečné série, a pokud mají lišky někde urvat pořádný lup, bude to tenhle kurník. Nebo se snad zadaří díky Rolandu Emmerichovi? To už bych ale přeskakoval.

Jaký měli rok 2015?
Skoro bych řekl, že průměrný. Až na ten závěr. Nejúspěšnějším filmem roku pro ně byla parádní sci-fi Marťan Ridleyho Scotta. Nezdolný režisér se uskromnil a robinzonádu na Marsu pořídil za 100 milionů dolarů. Tržby se zastavily na 630 milionech dolarů a Marťana tak poslaly na čtvrté místo v mém článku o nejúspěšnějších filmech roku 2015.

Dál tu máme nenápadný animák Home, který si přišel na bratru pěkných 386 milionů dolarů. Na něco jsem zapomněl. Vydržte, půjde se pomodlit do kostela. Kostel… vidíte, Kingsmani. Můj oblíbený režisér Matthew Vaughn odmítnul nabídku domovského studia na režii pokračování X-Menů a místo toho udělal radost každému filmovému fandovi.

Colin Firth a jeho učeň Taron Egerton si při vzácném rozpočtu 80 milionů dolarů došli pro parádních 400 mega a celému světu ukázali, že originální akční film může vydělat peníze i dnes. Výčet by nemohl být kompletní bez třetího dílu Taken, ve kterém se Liam Neeson probil až k hranici 330 milionů dolarů. Většinu sice přisypal méně rentabilní svět, ale koho by to při rozpočtu 50 milionů dolarů zajímalo.

Posledním úspěšným projektem za minulý rok je pro foxovskou noru první pokračování Labyrintu alias Maze Runnera. Znovu jsme za 300 míči. Propadáky? Zklamali Alvin a Chipmunkové, velké peníze pak prodělala Fantastická čtyřka, která efektivně pohřbívá kariéru po Kronice nadějného režiséra Joshe Tranka. A to se chvíli uvažovalo i o tom, že by si zrežíroval nějaké Star Wars.

Začátek roku 2016
Ten mají Foxové jako víno. O Vánocích si odbyl premiéru RevenantLeův zálesák se dočkal potlesku od kritiků, několika Oscarů a více než půl miliardových tržeb. Vzhledem k problémům, které tento projekt provázely, je to skoro až zázrak. S touhle půl miliardou nepočítal snad nikdo a studiu to muselo v lednu pořádně rozzářit úsměv na tváři. Ta pravá bomba však měla teprve přijít. Deadpool rozbil bank a šokoval celý svět.

Vymodlený projekt Ryana Reynoldse má k dnešnímu dni na kontě 360 milionů dolarů z Ameriky a více než tři čtvrtě miliardy celkově ze světa. Hollywoodský byznys se na chvíli zastavil a nechápal. Jak se to mohlo stát? Je to jednoduché. Diváci jsou občas nevypočitatelní a kombinace parádní kampaně se spokojenými dojmy prvních návštěvníků kin zapříčinila, že před sebou máme jeden z největších filmových úspěchů všech dob. Co by za takové tržby dalo plno filmů s rozpočtem 200 milionů dolarů. Deadpool jich stál jenom 58…

Výhled na zbytek roku 2016
Může studio takové tempo vůbec udržet? Pojďme se na to podívat. Už za dva měsíce nás čeká (zatím) poslední pokračování dobrodružství mutantů. X-Men: Apocalypse bude zajímavé sledovat. Dost možná budeme v přímém přenosu svědky toho, jak Wolverine a spol. narazí na svůj strop a začne se klesat. Co mě k takové domněnce vede? Digitální bordel v trailerech, jistá vyčpělost neskutečně ždímaného světa a velká konkurence, která mutanty v kinech čeká.

Pokud se Foxové nemusí bát o osud jednoho filmu, který tento rok vyšlou do kin, tak to bude Den Nezávislosti: Nový útokRoland Emmerich se nechal překecat a přesně po dvaceti letech posílá do kin pokračování své nejslavnější sci-fi. Já si vážně nemyslím, že by se tu neútočilo na miliardu. Kultovní status jedničky je až příliš silný.

Foxové se jistě těší na premiéru další Doby ledové. Nedivím se jim. Děti chtějí vidět další dobrodružství mamuta, lenochoda, šavlozubového tygra a pitomé veverky. Já to vidět nechci, ale to je strážcům pokladničky víte kde. Mamutí drcnutí přinese další miliardu. Do konce roku toho moc nezbývá. Za zmínku ale určitě stojí Assasin´s Creed s geniálně obsazeným Michaelem Fassbenderem.

Těžko teď bez jakéhokoliv traileru odhadovat, jak tato adaptace počítačové hry dopadne. Případný úspěch nám každopádně napoví, jakou moc mají počítačoví hráči. Tento rok se totiž dočkají hned dvojnásobného nášupu. Warcraft má přece jenom vyšlapanější cestičku k úspěchu, nicméně Assasin´s Creed může jenom překvapit. Já osobně se na ten nášup hodně těším.

Takže takhle bych to pojal. Už za týden si proklepneme minulý rok neskutečně úspěšné studio Universal, v pozadí stojící Paramounty a průšvihy provázené Sony. Extra kapitola potom bude vyhrazená živořícímu studiu Lionsgate a bratrům Weinsteinovým. Díky za pozornost, mějte se fanfárově a čau.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace