Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Reynoldsovi Imaginární přátelé zklamali, biografie Amy Winehouse je propadák


ikona
TedGeorge
amy winehouseback to blackcizinci: kapitola 1freya allanifimaginární přáteléjohn krasinskikaskadérkrálovství planeta opicplaneta opicrenny harlinrivalovéryan goslingryan reynoldstržbywarner bros.zendaya
Ryan Reynolds zklamal, Amy Winehouse propadla a Hollywood teď vsází na Chrise Pratta.  

Odpustím si klasický teskný úvod na tři odstavce, v němž hovořím tom, že letošní jaro a léto stojí na kasách kin za starou belu. Ty prázdné sály kolem sebe vidíme všichni. Byť se pořád čas od času objeví nějaký úspěšný blockbuster, který v AmericeČíně a dokonce i u nás láká davy, už od dob vše urychlujícího covidu mě při psaní tržebních reportů čím dál častěji přepadají chmury. Právě skončivší víkend bohužel není výjimkou.

Imaginární přátelé měli ve hvězdách napsáno, že o víkendu v Americe pokoří alespoň 40 milionů a někteří analytici ještě pár týdnů nazpátek dokonce věřili páďu. No, nepovedlo se. O víkendu padlo pouhých 35 mega a to ještě mohou Paramounti děkovat "mocné" 14milionové sobotě, která už poněkolikáté vyhnala tržby do jakž takž snesitelných vod.

Ne, v USA o propadáku navzdory nižším úvodním číslům hovořit nemůžeme. Většina kritiků sice dává na RottenTomatoes palec dolů, ale CinemaScore (první hodnocení diváků po odchodu ze sálu) už je Áčko. Tedy skoro bezvýhradná spokojenost. I díky tomu bych se hodně divil, kdyby se navzdory opodál číhajícímu Garfieldovi ve filmu nepovedlo v zámoří pokořit kilo. Tím hlavním problémem je nezájem ve zbytku světa.

Reportovaných 20 milionů značí, že tady se další budoucí franšíza pro nejmenší vážně neupekla. Pokud budeme brát v potaz i hrstku trhů, kde se premiéra udála již minulý týden, tak jsme v globálu včetně Ameriky na zoufale nedostatečných 59 milionech. Že zapomínám na nějakou vděčnou evropskou nebo asijskou zemi, která Krasinskiho pokus o Příšerky s.r.o. spasí v následujících týdnech? Nezapomínám, zbývá už snad jenom Řecko, Norsko, Česko a Japonsko.

S relativně vysokým rozpočtem 110 milionů a pesimistickými vyhlídkami na konečnou u globálních 200 mega mluvíme o dalším z nekonečné řady letošních zklamání. Jasně, od IF (respektive IP) nikdo nečekal, že bude trhat rekordy a okamžitě se zařadí po bok Kung Fu Pandy nebo Já, padoucha. Mezi ty v současnosti nejúspěšnější – rodinkám zaslíbené – blockbustery.

Pořád samozřejmě mluvíme o originálním snímku s příběhem, který nemusí být pro každé mrně stejně přístupný jako žvatlající Mimoni nebo tlustá Panda. Vzhledem k současné situaci v kinech, kdy se léto ne a ne odpíchnout k nějakému většímu hitu, však je radno hovořit o sakra bolavém zklamání.

Je přitom nadmíru jasné, proč se k Imaginárním přátelům dostal zrovna John Krasinski. Stejně jako jeho kamarád George Clooney se obával, že co se režie týče, tak bude zaškatulkovaný. Clooney se snažil před šestnácti lety vymanit z okovů politických thrillerů sportovní bžundou Tvrdé palice, Krasinski se zkouší z okovů nemluvných hororů vymanit rodinným „animákem“ se znovu ukecaným Reynoldsem.

Inu, oba dopadli v kasách kin jako sedláci u Chlumce a já mám pocit, že John teď musí se slzou v oku sledovat lákavý prequel svého Tichého místa. Co dodat? U Deadpoola laškujícího s Wolverinem už přestávám věřit, že padne miliarda.

Ani ne tak kvůli zmiňovanému Reynoldsovi, který je bez svého maskovaného antihrdiny a donedávna hodného Netflixu marný. Spíše kvůli tomu, že v přímém přenosu sledujeme propadák rodinkám zaslíbeného animáku. Tedy žánru, který se na kasách kin snad jako poslední letos ještě držel. Něco je sakra špatně a kdo nevidí, že lidé v přímém přenosu přestávají chodit do kin, tak je slepý.

Rychle k druhému místu, kde zuby nehty bojují o svoji budoucnost opičáci a Freya AllanKrálovství Planeta opic mělo být prvním dílem plánované trilogie z dílny režiséra Wese Balla. Jenomže… Vysoký rozpočet 160+ milionů, mizerná čísla ze zásadní Číny a s tím ruku v ruce jdoucí slabší globální otvírák 131 milionů učinili plánům konec. Nebo snad ne?

Po pouhých deseti dnech se v Americe povedlo překonat hranici 100 milionů. Díky slušným výsledkům ve všedních dnech a 26milionovému víkendu (pokles o 55 % je ještě ucházející) už bych viděl konečnou někde u těch 150 mega. Analytici z webu The Numbers dokonce odvážně už teď predikují 160.

Ještě pozitivnější je potom zbytek světa, kde se oproti minulému víkendu klesalo dokonce o pouhých 35 (!) procent. Reevesova Válka o planetu opic může mimochodem jenom závidět, ta padala jak ve světě, tak v USA rychleji. Globální vysvědčení je každopádně čerstvě vystaveno na 238 milionů a já začínám pomalu čuchat celková čtyři kila.

Ve vzduchu samozřejmě visí "postrach" jménem Furiosa, která už ve čtvrtek večer ukradne Království naprostou většinu důležitých IMAXů, ale mohlo být hůř. Pořád sice nevěřím, že se druhého a třetího dílu dočkáme, ale propadáky stíhaný Disneyfoxovských Opic podle všeho nijak šíleně krvácet nebude. Jaká to příjemná změna.

Dostáváme se ke třetímu místu. Kdyby mi na začátku roku někdo řekl, že nejúspěšnějším hororem prvních pěti měsíců v Americe bude prequel hororu Strangers alias Cizinci, pokládal bych ho za blázna. Pokud by mi ten někdo řekl, že k tomu bude stačit otvírák 12 milionů dolarů, volal bych do Bohnic. Jestli by ten dotyčný navíc zmínil fakt, že za režii bude zodpovědný Hollywoodem do Maďarska vypovězený Renny Harlin, vzal bych nohy na ramena a nečekal ani na příjezd sanitky. No a vidíte, stalo se.

Všechny větší a očekávané hororové sequely si už půl roku (při pohledu na trh skoro až symptomaticky) dávají pauzu a ono to stačí. Stačí to i kvůli tomu, že za distribuci zodpovědný Lionsgate zainvestoval střídmých 8 mega. Výhled na celkových a dostatečných 30–40 z USA ukazuje, že Harlin si tu hororovou trilogii asi fakt natočí.

Jsem překvapený stejně jako vy, ale žádný velký comeback devadesátkové legendy nejspíše není na obzoru. Cliffhangera 2 Rennymu vážně nepřiklepnou, to už je jisté. Stallone bude znovu lézt po nelítostných horách pod dohledem Ricka Romana Waugha – dvorního režiséra akčňáků s Gerardem Butlerem.

 

Zbylou sedmičku si proklepneme už jenom v maximální rychlosti, protože o ní (až na jednu speciální výjimku) píšeme v kuse měsíc, ne-li dva. Kaskadér bere bramboru a úplně všichni brečí. O kom přesně mluvím?

O Ryanu Goslingovi, jenž chtěl navázat na Barbie a ukázat, že utáhne film. O Mr.Hladovi a větší polovině redakce, protože ta si ačkňák Davida Leitche vrchovatě užila a přála mu kasovní hody. O kinařích, kteří se s těmi pěknými plakáty u vstupů do multiplexů vlastně ani nemuseli obtěžovat. No a konečně o Universalech, kteří do snímku nacpali neskutečných 160 mega. Při pohledu na zoufalých 127 globálních (včetně směšného otvíráku 0,9 v Číně) milionů bych také ronil slzy.

Pětku berou tenisoví Rivalové se Zendayou. Celosvětově jsme na 78 milionech. Vzhledem k rozpočtu 55 to chtělo aspoň dvakrát tolik. Něco mi říká, že teď bude ta správná chvíle si herečku pojistit do dalšího Spider-Mana. Bude možná o pár milionů levnější. Mohlo být každopádně ještě mnohem hůř.

Třeba jako v případě biopicu Back to Black na šestce. Amy Winehouse nelákala ani zdaleka tolik jako Freddie Mercury, Elton John, Bob Marley nebo Elvis Presley. Ona totiž v zámoří lákala v přepočtu na jednotlivá kina pomalu jako Jan Žižka, což už je jiný level. Více než dva tisíce kin nestačilo ani na tři miliony dolarů a já něco podobného při pohledu na vykastrované trailery tušil.

Dobře, to jsem si zapřeháněl, tipoval jsem ve skutečnosti trojnásobek, ale tenhle odstavec jsem měl už dva měsíce předepsaný. Alespoň že ve zbytku světa to taková trága není. Necelých 40 globálních míčů je především díky domovské Velké Británii o chlup lepší.

Co hororový Tarot na sedmičce? Tady už je líp. Více než 15 mega z Ameriky a podobné numero ze zbytku světa ospravedlňuje malinký 8milionový rozpočet. Zde účinkující Jacob Batalon podle mého (a na rozdíl od zmiňované Zendayi) podepsal smlouvu na pokračování Spideyho již před rokem.

Na osmém place se vyhřívá jeden z mála výherců letošní loterie v kinech. Krásně přepálená Godzilla x Kong: Nové impérium má celosvětově na kontě fantastických 563 milionů a pokud nejsou Warneři blázni (pořád si nejsem jistý), nebo už dlouho předem neoperují s nějakou další velkou hollywoodskou fúzí, tak už před měsícem odsouhlasili další pokračování. Kdyby se za kormidlo vrátil šikula Adam Wingard, tak bych se jistě nejenom já nezlobil.

Zbývají poslední dva odvážní zástupci v TOP 10. Nejprve The Blue Angels, což je exkluzivně IMAXovský dokument o frajerech za kokpitem akrobatických letounů (otvírák 1,3 mega z 227 kin).

No a konečně Unsung Hero, což je křesťanská agitka o hudebnících, co našli Boha. V Americe pánbíčkáři útočí na 20 mega, což je stejné číslo, kterého se dočkal také Lionsgatem distribuovaný Guy Ritchie se svým desetinásobně dražším a ve všech směrech průšvihovým historickým akčňákem The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští týden si to na férovku rozdají Anya Taylor-Joy a Chris Pratt. Zvládne prvními šťastlivci z redakce již viděná Furiosa převálcovat dalšího animovaného Garfielda? Pokud ne, tak Šíleným Maxem odkojený kolega Mr.Hlad bude hodně nevrlý.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace