Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Monkey Man v pokladnách prošuměl, prequel Přichází Satan rovnou shořel


ikona
Cival
dev pateldunagodzillahororkongkung fu pandamonkey manomenpřichází satansydney sweeneytržbywarner bros.
Godzilla s Kongem se vylekat nemuseli! 

Upřímně, čekal jsem, že predikce zájmu o čerstvé premiéry budou o víkendu postaveny na hlavu. A že Opičí muž vybledne jako klasický internetový hype s parádními trailery a přeskočí ho nový Omen. Jasně, málem se to mohlo stát - ale čistě kvůli tomu, že Patelův opičák zklamal. Jenže comeback Přichází Satan nestačil ani na jeho skromných deset mega a otevřel jen za osm a půl! Což je docela tragédie.

 

Další návrat legendární hororové značky, s níž všeuměl Richard Donner v roce 1976 vstoupil do žánrového nebe, kasovně vyhořel. Prequel má sice na poměry bubáčin výborné americké recenze (78 % pozitivních textů při průměrném hodnocení 6,9 z 10 – Rimsy nechápe!), jenže padesát let starý název diváky sám o sobě nepřitáhne a bez opravdové hvězdy v obsazení to prostě nestačilo.

Takže tohle bude nejspíš konečná. A byznysový smutek, i když studio nedalo za práva na frančízu 400 milionů dolarů tak jako strůjci nového Exorcisty, ale jen třicet mega do rozpočtu…

 

Opičí muž aka Monkey Man má sice ještě hezčí recenze a celkově velmi pozitivní divácké reakce, ale za komerčními předpověďmi daleko zaostal. Fandů akce i indické kinematografie tenhle most mezi východní a západní kinematografií pohříchu moc nezlákal, proto přistálo na kontě jen chabých deset mega.

Naštěstí podobně vysoký byl i rozpočet, proto se z dolarového zklamání nemusí tvůrci ani trochu hroutit. Film ale poslouží zejména jako zajímavá ukázka režijních schopností Deva „Milionáře z chatrče“ Patela, než že by šlo o famózní byznysový počin.

 

Suverénní první místo tak mohli uhájit Godzilla s Kongem. Neonová bláznivina, která naprosto nesmyslně nedostala v českých kinech i dabovanou verzi, spadla po parádním velikonočním startu o 60 %, pořád to ale znamenalo moc hezký přísun bezmála 32 milionů dolarů.

V Americe jsme na solidních 135 milionech, podobně jako u Godzilla vs. Kong ale film mocně táhnou výnosy ze zbytku světa. Takže pestrobarevná monstra jsou v mžiku už na 361 milionech a Warneři si můžou mnout ruce, protože za půlmiliardou titáni běží v úplně pohodovém tempu. Po Wonkovi a Duně další trefa pro tohle legendární studio, které se podle všeho zjevně zvládlo konečně odrazit ode dna a najet na pozitivní blockbusterovou vlnu.

 

Ostatně druhá Duna se na téhle vlně dál nese a posunula se už na 660 milionů dolarů. Miliarda je v nedohlednu, jak bylo ostatně jasné už po druhém víkendu, ale pořád jde o nejúspěšnější biják od premiéry Barbie s Oppenheimerem. Takže paráda a i díky zásadnímu zásahu do popkulturního zlatého fondu jsou dveře k trojce pro Villeneuva otevřeny dokořán.

Čtvrtá Kung Fu Panda je pak aktuálně pátá, průběžně s 410 miliony. Minimálně dvacka ještě v Americe padne, zbytek si bude muset kosmopolitní chlupáč vykopat na ostatních trzích, aby se na tu kýženou půlmiliardu vyhrabal. Ale při relativně skromných pořizovacích nákladech by se měl Jack Black dočkat ještě přinejmenším páté kung fu dabérské štace.

 

Na sedmém fleku skomírá další doják o vzletných hodnotách a hluboce lidských pocitech Someone Like You se třemi miliony. Srdcervoucí kýčařina s mizernými recenzemi, vzniklá podle bestselleru, se vyhne nejen českým kinům, ale zjevně i naší trailerové sekci.

Do desítky se vešla ještě dO_odem milovaná Olivia Colman s britským retrem Wicked Little Letters, matní uštěkaní Nezlomní Marka Wahlberga a v kinech nevýrazný horor Sydney Sweeney Neposkvrněná s ani ne dvackou celosvětově.

 

Kompletní žebříček tržeb tady.

Za týden se zkusí pavoučí horor Sting, Cageův temný thriller Arcadian a romantika The Greatest Hits vzepřít Občanské válce, která by měla být největším úspěchem v kariéře vizionářského Alexe Garlanda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace