Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Občanská válka je děsivé, ale mistrovské dílo


ikona
do_Od
A24Alex GarlandCivil WarKirsten DunstObčanská válkaprvní reakce
První kritici a diváci už měli možnost vidět nový bouřlivý snímek Alexe Garlanda a studia A24. Co říkají? 

Z vlastní zkušenosti vím, že filmy režiséra a scenáristy Alexe Garlanda člověk buď miluje, nebo nenávidí. Ten prostor mezi je totiž většinou dost úzký a málokdo se do něj vejde. Po řádně kontroverzním metaforickém hororu Men pak letos přichází s opět na první pohled provokativní novinkou Občanská válka, která ale jak se zdá, tentokrát většinu lidí spíš nadchne. Alespoň tak lze soudit na základě prvních reakcí z festivalu SXSW, po kterých se na sociálních sítích začal snímek označovat za nejlepší film roku a mistrovské dílo.

Film, jenž sleduje osudy válečných fotografů, kterak cestují napříč Amerikou, zatímco všude kolem nich zuří občanská válka, má v době psaní na Rottenech 88 % s průměrným skóre 8,2/10, čili kritici ty ovace zase mírně zchladili, ale fakt jenom mírně. Snímek je pak popisován jako válečné drama, kterému nechybí akce, ale ani hloubka. Film prý pokládá otázku, kolik lidskosti nám jako společnosti vlastně ještě vůbec zbylo tváří v tvář nekonečným sociopolitickým propastím a konstantním kulturním válkám, především je to ale údajně zdrcující pohled na Spojené státy americké a varování před tím, k čemu by ty neustálé všeobecné tenze mohly vést.

Snímek je pak vyprávěn skrze blockbusterové měřítko, jaké se v tvorbě Garlanda, ale vlastně ani studia A24 doposud moc nevidělo. Nechybí mu dlouhé hektické akční pasáže, které nabízí spoustu vizuálních laskomin (což potvrzují i výborné trailery). Ty nejsilnější scény ale přichází mezi tím, kdy jsou některé momenty až „paralyzující“ tím, jak nelítostně a brutálně celý konflikt líčí. Samozřejmě se pak chválí výkon Kirsten Dunst, která by za rok klidně mohla bojovat o plešouna. Tak či tak by se o filmu mělo mluvit ještě dlouho poté, co se dostane do širší distribuce.

U nás v kinech 18. dubna.

- - -

Nejen Občanskou válku, ale prakticky všechny akční filmy letošního roku řešili Imf s Hladem i ve svém nedávném speciálu:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace