Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna zápolí s Kung Fu Pandou a útočí na půlmiliardu. Wahlberg znovu selhal


ikona
TedGeorge
a24alan ritchsonanthony hopkinsarthur the kingbob marleydunaduna: část druháduneimaxjack blackjeden životkristen stewartkung fu pandalove lies bleedingmark wahlbergnezlomnítimothée chalamettržbywarner bros
Novinky v kinech nepřekvapily. O prvenství v zámořských kinech tak znovu soupeřila Duna s Kung Fu Pandou. 

Marka Wahlberga jsem míval rád. Tři královéLoupež po italskuČtyři bratři, moje guilty pleasure OdstřelovačNoc patří námFighterMéďaNa život a na smrt… To všechno jsou filmy, které když zahlédnu v televizi nebo na Netflixu, tak je nevypnu. Když se Marky Mark v rozhovoru pro Hollywood Reporter roce 2013 nechal slyšet, že má velké plány a jednou by chtěl dokonce mít vlastní studio, kroutil jsem sice hlavou, ale staly se už divnější věci, říkal jsem si. Jedna věc se mu každopádně tenkrát musela nechat – disponoval velmi schopným manažerem.

Navzdory faktu, že Deepwater HorizonDen patriotů a konečně Transformers: Poslední rytíř byly všechno propadáky/zklamání, Forbes ho ve svém pravidelném žebříčku ještě v roce 2017 tituloval jako nejlépe placeného herce roku. Mark si totiž u všech těch prodělečných snímků vyjednal gáži předem a celkem si tak v daném roce přišel na neskutečných 68 milionů dolarů. Kdeže ty loňské sněhy jsou.

Nedávno Forbes přispěchal s aktuálním žebříčkem nejlépe placených herců současnosti (všechny samozřejmě zadupává do země režisér Christopher Nolan s reportovanými 100 melouny za Oppenheimera) a Wahlberg už se nedostal ani do TOP desítky. Jedno relativně úspěšné Uncharted holt nestačí a když se člověk podívá na tržby Otce Stu a aktuálního pejskařského provaru Nezlomní, tak se není čemu divit.

Snaha napodobit nenápadný sukces Channinga Tatuma Pes (v Americe předminulý rok padlo 61 milionů) byla očividná, ale nevyšla. Nezlomní alias Arthur the King zvládli utržit z více než 3 000 kin v USA pouhých 7,5 milionů dolarů, což stačilo pouze na třetí místo. Před víkendem se přitom očekávalo alespoň 10-15 mega. Jasně, mluvíme tu o relativně levném dominikánském roadtripu, ale stejně je to slabota.

Studio Lionsgate podle všeho utrousilo na produkci jenom nějakých 20 milionů dolarů, odbylo marketing (prý se dokonce vešel do 10 míčů, což u podobně „širokých“ premiér nebývá obvyklé) a jak už je jeho letitým zvykem – připosraně předprodával práva na uvedení ve světě.

Pro Wahlberga je to každopádně další z řady hořkých pilulek, které musí skousnout. Teď se může maximálně modlit, aby si lidé našli cestu do multiplexů alespoň v dalších týdnech. Vzhledem k tomu, že první diváci dávají na rozdíl od kritiků hřejivému psímu dramatu áčková hodnocení, tak nelze úplně vyloučit trvalku a konec alespoň někde u 20-25 milionů, ale na nějaký překvapivý hit může Mark rovnou zapomenout.

Z hajzlíka s pomalu gangsterkou minulostí a čuchem na zajímavé filmy se v posledních letech stal, ehm, zvláštní pobožný člověk, který prosil papeže o odpuštění za přisprostlého Teda, veřejně zalitoval účinkování ve svém dost možná nejlepším bijáku Hříšné noci a nechal se zvát do relací Fox News, kde sledujícím nabízel svoje moudra o Bohu. Když ho tak člověk v posledních letech poslouchá, tak skoro až zalituje, že Bontofilm neměl koule a jeho Arthura neposlal do českých kin jako Vocasy na tripu 2.

První dvě místa samozřejmě zůstávají beze změny. Znovu vítězí Kung Fu Panda 4, ale je to jenom o pomyslný chlup na kožíšku vypaseného medvídka Po. Amerických 30 milionů značí spíše průměrný pokles o 48 % a animák má tedy po dvou víkendech v zámoří na kontě 107 míčů. Na první pohled žádná zázračná výdrž, ale dvě kila z USA jsou pořád v dosahu. Rodinky s dětmi budou na animák mířit i následující týdny a konkurovat Jacku Blackovi bude snad až Chris Pratt jako také dobře živený Garfield ve filmu na konci května.

To stejné v bledě modrém platí o zbytku světa. Na první pohled není celkových 68 mega z mimo amerických trhů žádná krasojízda, ale mnoho velkých trhů se premiéry teprve dočká, takže i tady je vše v nejlepším pořádku. Kolem a kolem má čtvrtá Panda ve hvězdách pořád napsaný závěr globální tržební pouti v okolí půl miliardy, což je vzhledem ke střídmému rozpočtu 85 milionů (předchozí díly stály 130-150) velká paráda. Pětka vznikne se stejnou jistotou, jako že připravovaný Minecraft také s Blackem bude hit.

Co Duna: Část druhá na stříbru? Znovu krása. Zatímco druhý víkend klesal pouštní mesiáš Chalamet o 44 %, ten aktuální třetí už je to jenom o 37. Dalších 29 mega tedy putuje do bobtnající warnerovské šrajtofle a roky vyhlížené pokračování Duny tak v zámoří s celkovými 205 miliony už teď fakticky zdvojnásobilo výsledky jedničky! Čtvrt miliardy v USA už je jistota a pokud se budou nadále stejně intenzivně vyprodávat IMAXy, nejsou úplně vyloučena ani fantastická a pořád hodně vzdálená tři kila.

Ve zbytku světa velebená sci-fi také frčí. Díky celkovým 289 melounům z mimoamerických trhů (studio dokonce vyslalo Villeneuva podpořit  zájem o epický film do Číny, kde Duna mimochodem čerstvě přepočítává 36 milionů) mluvíme o globálním vysvědčení 494 míčů. Půl miliarda je za rohem a cestička k úhrnným sedmi kilům je i nadále vyšlapaná.

Kdyby blázniví Warneři netratili více než 100 milionů na předraženém Aquamanovi 2, tak bych při vzpomínce na 625 sladkých milionů Wonky dokonce napsal, že zažívají parádní start do roku 2024. Uvidíme, co za dva týdny předvede jejich Godzilla x Kong: Nové impérium s navrátivším se režisérem Adamem Wingardem. Pokud se v Číně povede zopakovat nadměrečných čínských 188 míčů u předchozí fackované ještěrky s opicí, může klidně v globálu padnout půlmiliarda.

Třetího pejskaře Wahlberga jsme si prolustrovali už na začátku, takže na řadě je bramborová pozice. Tu pro mě překvapivě ukořistilo Neviditelné zlo. Propad o pouhých 44 % a celkem 19 mega z Ameriky je pro mizerný horor Jeffa Wadlowa, který Blumhouseu odmítli uvézt do kin Universalové, načež „musel“ Jason Blum potupně s prosíkem za Lionsgate, ještě docela uspokojivý výsledek. Mohlo být mnohem hůř.

Co pětka? Angel Studios vrací úder a po ve všech směrech laciném čtvrtmiliardovém megahitu Sound of Freedom smutně koukají na kolabující historické drama Cabrini. Pokles o více než 60 % ukazuje, že diváci v zámoří preferují lovce pedofilů před biografiemi o katolických misionářkách. Pokud internetové tamtamy nelžou a andělští producenti opravdu utratili 50 mega (hodně pochybuji, že by si až tak vyhodili z kopýtka), tak je musí pohled na aktuálních 13 milionů z Ameriky a nezájem ve zbytku světa vyloženě děsit.

Šesté místo hlásí neúspěšná expanze slibného filmu do 1 350 kin. Chválený postmoderní revenge thriller s Kristen Stewart Love Lies Bleeding si minulý víkend připsal z prvních pěti kin ve velkých městech slušných 150 000 dolarů. Bohužel a nepřekvapivě se chválená artová laskomina vzdáleně připomínající Thelmu a Louisu většího zájmu amerického publika nedočkala.

Rozpočet se mi sice nepodařilo dohledat, ale moc bych nesázel, že se nadějné mladé režisérce Rose Glass povedlo vejít do 10 milionů. Navzdory faktu, že Kristen snímek chválí, kde chodí, a podle mě v něm hrála skoro zadarmo. Oblíbení mecenáši náročnějších filmů A24 budou při pohledu na aktuálních 2,7 milionů doláčů pravděpodobně odepisovat miliony. Nic to nemění na faktu, že v redakci se na snímek těšíme a pořád doufáme, že se ho nějaký tuzemský distributor v následujících týdnech ujme.

Frčíme dál. Na sedmičce se pomalu loučí s kiny Bob Marley. Vlídný životopis o králi reggae se sice nakonec nedobelhá k mnou predikovaným 200 milionům, ale reportovaných 169 mega po měsíci v kinech je pro Paramounty bezesporu uspokojivých. Zvlášť když v pořád nejdůležitější Americe už padlo velmi sympatických 93 míčů.

Osmu bere Anthony Hopkins. Nám dobře známý příběh Nicholase Wintona alias Jeden život se konečně dočkal i premiéry v Americe a na rozdíl od tuzemských multiplexů, kde útočí se na parádních 100 000 diváků, je to v zámoří tak trochu očekávaná bída.

Z necelých 1 000 kin padlo pouhých 1,7 milionů dolarů, což prostě nechce v neděli večer vidět žádné studio. Ani Bleecker Street, kteří klasicky uvádějí méně zářivé novinky do zámořských kin, jenom aby se neřeklo. A samozřejmě odmítají solit miliony dolarů na nutné marketingové kampaně.

S novinkami pořád nekončíme. Na devátém místě smutní tvůrci filmu The American Society of Magical Negroes. Odpustím si teď laciný fór o (ne)možném českém distribučním názvu a jenom dodám, že z 1 100+ kin padlo v zámoří prachbídných 1,25 milionů dolarů. Při pohledu na WTF trailer se ani nedivím.

Posledním smutným zástupcem v tržební TOP 10 je zasněžené drama Ordinary Angels. Hillary Swank a Alan „Reacher“ Ritchson jistě doufali ve větší nášup, než je celkových 18 milionů. Sympaťák Ritchson se bohužel velkého úspěchu podle všeho nedočká ani v Ritchieho válečném akčňáku The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

Premiéra je za měsíc, o filmu nikdo nemluví a první odhady na webu pro.boxoffice (pozor, nejedná se o oficiální tracking) hovoří o vyloženě otřesném otvíráku 6-10 melounů. Zase a znovu můžeme pomalu vinit lajdáky z Lionsgate.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend se pokusí překvapit a trhnout v USA 50+ milionů další návrat Krotitelů duchů s podtitulem Říše ledu. Na fanoušky jeptiškovských hororů potom bude sázet (poslední měsíce všudypřítomná) sexbomba Sydney Sweeney, která si stejně jako v případě úspěšné romantiky S tebou nikdy vystřihla v Neposkvrněné nejenom hlavní, ale i producentskou roli.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace