Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhá Duna násobí tržby jedničky a je globální hit! Zaútočí epické sci-fi na miliardu?


ikona
TedGeorge
appleargylleaustin butlerbob marleydenis villeneuvedunaduna: část druháduneimaxjason stathamjosh brolinlegendarymadam weboppenheimerthe beekeepertimothée chalamettržbywarner broswonkazendaya
Timothée Chalamet, Zendaya, Josh Brolin, Austin Butler, režisér Denis Villeneuve, studio Warner Bros. a další slaví.  

Máte radost? Měli byste. Ať už vás Duna: Část druhá v kině okouzlila a vy plánujte další projekce, nebo patříte do méně spokojeného percentilu diváků – vysoké tržby pokračování epické pouštní sci-fi natočené podle kultovního románu Franka Herberta jsou dobrou zprávou pro všechny. Počínaje vyhublými kinaři, kteří především v Americe neměli poslední týdny pomalu co promítat, konče návštěvníky multiplexů, kteří se v posledních letech přejedli čím dál marnějších komiksáren. Diváci se po dlouhých měsících konečně dočkali dalšího vizuálně podmanivého a burácivého blockbusteru, který je bezpodmínečně nutno vidět na co největším plátně.

Kasovní revue začneme v USA, kde návrat mezi Fremeny v pátek odstartoval za respektuhodných 32 melounů (do čísla se však započítávají i středeční a čtvrteční předpremiéry, pátek samotný ve skutečnosti připsal dvacku), sobota přidala krásných 28 a celkově se za první víkend povedlo utržit skvělých 81,5 milionů dolarů. Takový nášup před víkendem plus minus očekávala většina analytiků. Warneři mimochodem konzervativně tipovali „pouze“ 65…

Opravdu nechybělo mnoho a sequel v zámoří dokonce zdvojnásobil tržby jedničky, jež si na podzim 2021 došla pro 41 mega. Kdo ví, jestli se to po pondělním zpřesnění nakonec ještě nepovede a Duna: Část druhá dokonce nepokoří i 82,5 milionů, jimiž minulý rok v létě šokoval Barbenheimerem posilněný Oppenheimer.

Díky bohu za ten otvírák. Pokud vám pořád nedochází v jakém srabu se kinoprůmysl poslední měsíce nacházel, tak vězte, že poslední film, který v Americe otevřel za více než 50 milionů dolarů, byl mládeži přístupný horor Pět nocí u Freddyho. Ten měl přitom premiéru již na konci října 2023.

Jasně, při srovnávání kasovních výsledků jedničky a dvojky musí znovu zaznít dobře známý fakt, že před necelými třemi lety se svět jenom velmi pomalu vzpamatovával z covidu a paličatí Warneři uvedli Villeneuvovu epiku v amerických kinech ve stejný den jako na svém pomalu expandujícím HBO Max. Navzdory zmiňovanému paralelnímu „detailu“ je však na místě uznale pokývat hlavou.

Odklad premiéry dvojky z původně plánovaného listopadového termínu na letošní jaro se očividně vyplatil i díky faktu, že v Hollywoodu se už nestávkuje a Chalamet, Zendaya a další hvězdy mohli svoje další rendezvous na vyprahlém Arrakisu pilně propagovat. Co kasovní vysvědčení ve zbytku světa?

Před víkendem se očekávalo nějakých 80-90 míčů a Duna má tedy při pohledu na reportovaných 97 mega také více než splněno. Doufal jsem, že padne ještě o nějakých 10-20 melounů více, ale vůbec nic se neděje. Pokud jsem se nepřehlédl, tak úplně všechny země nepřekvapivě hlásí vyšší čísla než v případě jedničky. V mnoha případech (Austrálie, Německo, Jižní Korea a další) dokonce podle prvních odhadů mluvíme o takřka dvojnásobném odpichu. V součtu s Amerikou je globální otvírák vystavený na krásných 178 melounů. Prostě úspěch jako řemen.

To pořád ještě není všechno. V následujících týdnech Dunu ještě čekají premiéry v Číně (jednička v orientální zemi utržila celkem 40 mega, přičemž negativně tenkrát zaúřadoval brzký start na streamu), Japonsku a hrstce dalších trhů. Čekali jste ještě více a po vzoru mnoha blockbusterů tipujete trojnásobek úvodních čísel a spolu s opožděnou Čínou závěr někde v okolí 600 melounů?

Právě šest kil jsem nedávno tipoval i já a nutno dodat, že jsem ve svých brzkých odhadech byl nejspíše ještě konzervativní. V následujících týdnech se sice může stát všelicos a chytřejší budeme až po příštím víkendu, nicméně všechno naznačuje, že Duna zamíří výše. Často napoví první sobota v amerických kinech a v případě sci-fi tržby oproti pátku (když nebudeme brát v potaz předpremiéry) dokonce rostly! Důležité je také brát v potaz konkurenci v kinech. Ta následujících týdny fakticky neexistuje.

Rodinkami vyhlížená Kung-Fu Panda 4 bude příští víkend mířit na úplně jinou cílovku a Krotitelé duchů: Řiše ledu v druhé polovině měsíce podle mého zrovna velkou kasovní parádu nepředvedou. Za zmínku stojí snad až (také warnerovská) Godzilla x Kong: Nové imperium, která se však do kin podívá až na konci března. To však není ani zdaleka jediný důvod mého nově nabytého optimismu.

Průměrné hodnocení kritiků na Rottenech se ustálilo na ultra vysokých a u blockbusteru hodně dlouho neviděných 8,5/10. Jenom pro srovnání připomínám, že jednička si od nich vysloužila 7,6. Nadějné vyhlídky potom potvrzují i první divácká hodnocení. CinemaScore hlásí áčko. Jednička si přitom od amerických diváků vycházejících z kin vysloužila A-. Na IMDb v první chvíli dokonce zářilo rekordních 9,4 a milované Vykoupení z věznice Shawshank s 9,3 najednou po letech nebyl nejlépe hodnoceným filmem všech dob.

V neděli večer se sice očekávaně kleslo na 9,0 a v následujících týdnech a měsících rozhodně zamíříme ještě níže, ale to nic nemění na tom, že lid jásá a megafilm doporučuje na každém kroku. Uvidíme, jak moc bude klesat skóre na ČSFD. Aktuálně svítí na tuzemské databázi 93 %, což je v československém rybníčku sedmý nejlepší výsledek vůbec. Dobrým zprávám pořád není konec.

Stejně jako v případě Nolanova ničitele světů chtějí všichni vidět Villeneuvova mesiáše na co největším plátně. Takřka čtvrtina prodaných vstupenek jde v USA na vrub IMAXů a pokud si do mixu přihodíte i další prémiové sály, jsme na 48 procentech! V Evropě to bude podobné, přičemž třeba v Londýně, ale jistě i dalších metropolích, byly o víkendu vyprodány prý skoro všechny obří sály. Ne, to vážně není běžné.

V případě Oppenheimera to znamenalo, že mnoho lidí čekalo na projekce dlouhé dny (u exkluzivních 70mm kopií často dokonce týdny, však si vzpomínáte na marnou prázdninovou snahu urvat „normální“ místo na Flóře). Tím proboha nenaznačuji, že Duna: Část druhá bude po vzoru Oppieho násobit úvodní tržby v zámoří čtyřikrát, v USA zaútočí na tři kila a ve světě se na Chalameta bude chodit ještě v létě.

Fakt, že nejlepší sály byly nejenom v Americe o víkendu vyprodané, však ukazuje minimálně to, že nás v následujících dnech a týdnech rozhodně nepotká nějaký kasovní kolaps. No a tím se nenápadně dostáváme k rozpočtu. Kolik tipnete, že zainvestovali Warneři? Tipujete špatně.

Rozpočet sice mírně nabobtnal (jednička stála 165 mega a dvojka podle všeho koštovala 190 míčů), ale studio samotné zacálovalo pouze nižší desítky milionů dolarů. Většina budgetu jde stejně jako v případě jedničky za produkční společností Legendary Pictures. Warneři si teď jistě stejně jako v případě kofinancovaného miliardového Jokera sypou popel na hlavu, že úspěšný snímek nefinancovali sólo a většinu zisku z kin tedy budou posílat směrem k čínské Wandě, která vlastní majoritní podíl v Legendary.

Kdo ví, jestli i tady není ten důvod, proč distribuující Warneři oproti svému zvyku trošičku šetřili na marketingu a podle všeho nasypali televizním stanicím, YouTube, TikToku, Zuckerbergovi a dalším méně než kilo. Na rozdíl od minulého roku, kdy se marně snažili nalákat na Flashe, si dokonce odpustili i mastný Super Bowl spot.

K Duně už snad pro dnešek pomalu stačí. Zbývá snad jenom odpovědět na otázku položenou v nadpisu: Ne, miliarda pravděpodobně nepadne. To bychom museli sledovat vyloženě kolosální výdrž z ranku již zmiňovaného Oppenheimera, čemuž moc nevěřím. To však nevadí. Ať už opulentní sci-fi zakončí svoji pouť kiny na 700 nebo dokonce 800 a více milionech, jedná se o úspěch na všech frontách. Kéž by tahle výhra byla blýskáním na lepší časy, kdy kvalita jde ruku v ruce s vysokými tržbami. Teď by to konečně chtělo další film, který splní oboje a nebude v něm pro změnu hrát Chalamet.

Zbytek startovního už si prosvištíme jenom telegraficky. Nesmrtelná reggae legenda Bob Marley bere stříbro, konečně padá o méně než 50 % a je v Americe na 82 melounech. Globálně potom ničím kontroverzní biopic hudební legendy čerstvě překonal 146 míčů. Pro Paramounty čím dál vzácnější sukces. Hřejivé drama Ordinary Angels s Hilary Swank sice chytá bronz, ale po dvou víkendech se v USA plácá teprve u 12 melounů. Trvalka útočící v zámoří alespoň na tři pětky tu navzdory chvále většiny diváků a některých kritiků pravděpodobně nevykvete.

Bramboru vypěstovali Fathom pánbíčkáři díky dalším dílům (tentokrát došlo na závěrečné epizody 7 a 8) ze čtvrté série zámořské křesťanské agitky Chosen. Čtyři mega jsou v tomto případě taková klasika. Během posledního měsíce v případě Chosen mluvíme už o třetím uvedení seriálových dílů do amerických kin. Kromě Duny to mimochodem byla jediná víkendová novinka v kinech, která stojí za zmínku. Smutné, nicméně pochopitelné.

Na pětce nadále prožívá agónii ostudná Madam Web. Při pohledu na 40 melounů z Ameriky a jenom o 10 míčů více ze zbytku světa bude trapnou globální konečnou maximálně 100-120 milionů babek. Absenci rodinných bijáků (Chosen mezi ně nepočítám) nadále využívají animovaní Ptáci stěhováci na šestím místě. V USA jim celkem káplo už pěkných 123 míčů, v součtu se zbytkem světa jsme už jenom circa 23 melounů vzdáleni třem kilům. Pěkné.

Klasicky obří propad si připsala další instance oblíbené anime Demon Slayer na sedmém place (očekávaný kolaps o 82 % znamená brzdu u 16 milionů). Wonka se po dvou a půl měsících pomalu loučí s TOP 10 na osmičce. Více než 216 mega z USA a globálních 618 je vzhledem k rozpočtu 125 milionů sladká fantazie.

No a pro pořádek zbývá zmínit Vaughnův špiónský propadák Argylle: Tajný agent, jenž má v Americe jenom o chlup vyšší tržby než Madam Web (uf). Kilo při pohledu na aktuálních 92 mega celosvětově nejspíše padne, ale průser je to stejně obrovský. Posledním pánem na holení je akční včelař Jason Statham. The Beekeeper nás v redakci sice svými kvalitami vůbec nepřesvědčil, ale vzhledem k reportovanému rozpočtu 25 mega jsou více než pětinásobné tržby nečekaný úspěch. Něco mi říká, že se včelí zabiják ještě minimálně jednou vrátí.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend zkusí Blumhouse navázat na děsivé panenky děsivým medvídkem v hororu Neviditelné zlo alias Imaginary. O prvenství bude každopádně soupeřit Duna a Kung-Fu Panda 4. Zvládne Dračí bojovník s hlasem Jacka Blacka porazit krotitele pouštních červů Timothée Chalameta?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (55)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace