Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Akční The Beekeeper


ikona
Mr. Hlad
beekeeperdavid ayerjason stathamkurt wimmerprvní dojmy
Stathamovské béčko, nebo začátek nové filmové série?  

Jason Statham je poslední akční hvězda ze staré školy. I když se nebrání velkým filmům, pořád zůstává věrný béčkům a užívá si, že v nich může hrát. Jeho novinka The Beekeeper je přesně taková. Za kameru sice usedl David Ayer, jehož bychom před pár lety u podobně neambiciózního projektu nečekali, ale po pár průšvizích může být za stathamovku rád. Jak se mu povedla? 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Kurt Wimmer je podle mě krycí jméno pro nějakou organizaci, která sdružuje scenáristy mladší jedenácti let. Nedovedu si představit, že by dospělý člověk napsal takovouhle hovadinu a nestalo se to poprvé. Na druhou stranu u Wimmera člověk tak nějak tuší, že nedostane nového Shakespeara. The Beekeeper je béčko, ve kterém perfektně funguje Stathamovo charisma, má obstojné akční scény a nenudí, ale je to šílená volovina. 

Veškeré snahy o budování jakési špiónsko-hitmanovsky-včelařské mytologie vůbec nedávají smysl a snaha tlačit dopředu hlášky násilím řízlé včelařskou tématikou působí skoro až bolestivě. Je smutné sledovat, jak se The Beekeeper snaží být něčím víc než jen filmem, ve kterém má Statham mlátit lidi a režisér má za úkol co nejvíc zkrátit čas mezi scénami, kdy je nemlátí. Tady navíc krom nefunkční mytologie působí celá zápletka neskutečně fotrovsky, protože zloduši jsou lidi, co umí s počítačem a ti nejhorší jezdí na skateboardu uvnitř domu, chodí na jógu a mají divné vlasy. No… je to fakt volovina. Ale popravdě nenudil jsem se, Statham na to má, ale příště bych ho rád viděl u něčeho méně ambiciózního. Včelařský John Wick z The Beekeeper fakt nebude. 

Jak to vidí TedGeorge:
Na včelaře Stathama jsem se těšil. Jason tyhle přímočaré cesty za pomstou umí, z traileru prosvítala jasná inspirace Johnem Wickem a Equalizerem, David Ayer jednou za čas natočí docela hezký film… Nebudu chodit kolem horké kaše – The Beekeeper mě nejenom zklamal, ale dokonce i naštval. U podobných akčňáků vážně nepotřebuji oscarový scénář a prominu ledacos. Zoufalá snaha „vypnout“ a sledovat Stathama v klasické poloze nemluvného mstitele však byla neustále rušena čím dál šílenějším dějem, který mi s postupem času nedával snad ani elementární smysl. To se prostě nedalo. Kdyby si alespoň vedlejší postavy jako dvojka policajtů měli co říct, někdo v tom filmu proboha vzbuzoval sympatie, já toho přece nechci moc.

Nevím, jestli chtěl Kurt Wimmer napsat totální brak a všechno to mělo být nějaké pomrkávání na diváka, který v žánru sleduje roky plus mínus to stejné. Já viděl vršení jednoho nesmyslu za druhým, protivné neživotné postavy a blbosti, které mi nepřišly ani zábavné. Jenom naprosto mimo. Tím nechci říct, že se filmem zákonitě protrápíte, jako já. Statham má svoje nekompromisní momenty, Ayer vzhledem k relativně nízkému rozpočtu neselhal a úplný závěr najede na takovou fantasmagorii, že jsem se vlastně i zasmál. V mých očích však pilného dělníka akčního žánru torpédoval jeden trubec.

Jak to vidí Cival:
Připadá mi až komický, že někomu opravdu stačí ukázat hrdinu, který se chová drsně, nelítostně, přímočaře, krvavě... a pak jako už by bylo všechno jedno. Přitom Jason Statham tady fakt vypadá jak bazarová verze Muže v ohni, Equalizera nebo Neesona z 96 hodin. Verze, která není směšná sama o sobě, ale kdykoliv se má opřít o tradičně idiotský scénář Kurta Wimmera tak ano. A opravdu hodně.

The Beekeeper je kvůli téhle nepříjemné konstelaci a taky kvůli velmi rutinní a audiovizuálně nezajímavé režii Davida Ayera smutně nudným béčkem, jež se leckdy propadá do sfér čiré lobotomie. V tomhle fakt moc žánrové rozkoše najít neumím. I proto že můj děda včelař byl víc cool.

Jak to vidí do_od:
What the bee was this?! Prvních dvacet minut jsem si ještě říkal v klidu, mytologie okolo včel je sice dementní a ten scénář zavání, že ho psal někdo na silných drogách, ale Statham byl cool a jeho úvodní nástup do akce taky. Jenomže pak se do toho teprve naplno šlápne a zbytek filmu je čím dál větší bizár, kde navíc ani ten Ayer nedokáže předvést nic, co by nezvládl kdejaký jiný řemeslník.

Nemá to žádnou akční ani jinou nápaditost, s výjimkou jednoho, možná dvou killů. Děj je naprostá snůška hovadin, Statham nějakým zázračným způsobem vůbec nedostává tolik prostoru, kolik by člověk čekal, a fakt co slovo nebo věta vysvětující/popisující chod či fungování vnitřního světa, to příležitost k facepalmu. Ani ty nejblbější věty a fráze z Johna Wicka se nemůžou rovnat levelu Beekeepera. Chtěl jsem být shovívavý, ale tohle vyloženě bolelo sledovat a nemá to prakticky nic, za co bych to mohl pochválit. Dlouho jsem neviděl takhle impotentní tvůrčí dvojici jako Ayer + Wimmer. 

Recenzi čekejte velmi brzy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace