Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 15 nejlepších filmů Nicolase Cage


ikona
Mr. Hlad
bizárcon airkick-assleaving las vegasnicolas cageoscartémathe rocktop15tváří v tvář
Oscaři, akční klasiky i totální šílenosti. Račte si vybrat z filmografie Nicolase Cage.  

Nicolas Cage je hollywoodská ikona. Člověk, který ukázal, že v továrně na sny je možné všechno. Čerstvý šedesátník se nikdy nebránil hereckým výzvám, došel si pro Oscara, stal se dost možná největší akční hvězdou druhé půlky devadesátých let, vyzkoušel si režii, pracoval s největšími osobnostmi stříbrného plátna, ale s obrovským nasazením točil i filmy, od jakých by se spousta jeho i méně slavných kolegů raději držela co nejdál. A všechno dělal vždy se stoprocentním nasazením. Takovým, že se v očích mnoha fanoušků stal parodií sebe sama a vysmívaným šaškem.

Jenže jemu to vyhovuje. Svoje má odslouženo a odpracováno a teď už se chce před kamerou jen bavit, ať už v béčkových šílenostech, nebo ambicióznějších snímcích, v nichž čas od času připomene, že celý Hollywood je pro něj hlavně zábava, ale už dávno tu hraje podle svých vlastních pravidel. Vybrat deset jeho nejlepších filmů bylo skoro stejně těžké jako zvolit pět jeho nejšílenějších rolí. Nicolas Cage totiž strávil před kamerou více než čtyřicet let. A většinou bylo na co koukat. 

10. Létat jako pták, 1984, r. Alan Parker
V roce 1984 se Nicolas Cage po několika menších snímcích konečně dostal mezi herce, kterých si v Hollywoodu všimli. Částečně za to mohl Cotton Club, hlavně ale drama Létat jako pták, které můžete znát i pod jiným českým názvem Křídla. Cage tu hraje veterána z Vietnamu, jenž jako jediný přežil pád vrtulníku a má znetvořenou tvář. Po válce je požádaný, aby v psychiatrické léčebně navštívil svého celoživotního kamaráda, jenž se sice z Vietnamu vrátil fyzicky v pořádku, ale podle všeho se zbláznil a myslí si, že je pták. Komorní drama o kamarádství, dospívání, válce a lidech, kteří se z ní vrátili domů zlomení, dalo sice víc prostoru Matthew Modineovi jak podivínovi Birdymu. Ovšem Cage jako jeho kamarád, jenž s ním strávil celý život a teď se pokouší zjistit, jestli definitivně přišel o rozum, bez problémů stíhá a ukazuje tu, že jako dramatický herec má Hollywoodu co nabídnout. (Mr. Hlad)

9. 8 MM, 1999, r. Joel Schumacher
Ve své době bylo 8 MM přijímáno jako odpověď na Sedm. Dávalo to smysl i vzhledem k faktu, že oba filmy napsal Andrew Kevin Walker, když však odhlédneme od atmosférické temnoty a depresivní atmosféry, ty filmy toho zase až tak moc společného nemají. Cage tu hraje – a sakra dobře – průměrného soukromého detektiva, jenž se noří do bahna lidského hnusu, když pátrá po tvůrcích porna, při němž jeho hlavní hvězdu přímo před kamerou brutálně zavraždili. Jenže ono to není až tak moc o tom pátrání, ale spíš o tom, jaký vliv má na hlavního hrdinu, jeho rodinu a hlavně psychiku, protože ustát to absolutní a nejodpornější lidské zlo, jaké si Tom Welles pustil do života, jednoduše bez následků nejde. Z postupné proměny z úslužného profesionála do mstitele, který chce prostě strůjce zla najít a pozabíjet, protože někdo to udělat musí, mrazí. (Mr. Hlad)

8. Obchodník se smrtí, 2005, r. Andrew Niccol
Jestliže jedna střelná zbraň vychází na každého dvanáctého člověka na planetě, jak vyzbrojit těch zbylých jedenáct, ptá se Yuri Orlov s tváří Nicolase Cage. Ten si v americkém dramatu s názvem Lord of War, jenž je prošpikován černým humorem podobně jako terč na střelnici, uhlazeně vypůjčuje polovičatý úsměv obchodníka, v pravou chvíli se měnící v úšklebek. Jeho obchodník se zbraněmi Yuri, Ukrajinec židovského původu, zprostředkovává instrumenty války s bezstarostností prodejce ojetých aut. A zamíří-li do synagogy, je to proto, aby získal svou první zbraň izraelské výroby, ne aby četl Talmud. Jako se drogový dealer řídí heslem nesjet se vlastním zbožím, Orlov razí pochopitelnou zásadu: nikdy se nenechat střelit vlastní zbraní. Podobných přikázání najdeme ve filmu, který se částečně točil v Česku a využíval českou vojenskou techniku, přehršel. Snímek to není dokonale soudržný, ale zaslouží si pochvalu nejen za věrnost, s jakou tyto typy obchodu zobrazuje, ale také za odvážné načasování. Film měl problém zajistit producenty, jelikož se o finance ucházel těsně před americkou invazí do Iráku a ukazoval, že válka je z velké míry vedena kvůli profitu. Nicolas Cage ji ve filmové verzi činí o něco přístupnější. (krauset)

7. Con Air, 1997, r. Simon West
Vrať toho králíčka do krabice! Cheesy ikona devadesátkového akčňáku naprosto suverénně navázala na rok starý triumf se Skálou. Cageovy jako by diváci v danou chvíli sežrali jakoukoliv roli a Jerry Bruckheimer byl na svém producentském vrcholu za takového suveréna, že zvládl bez problémů ukočírovat režiséra Simona Westa, jenž nikdy předtím ani potom nenatočil ani náznak takovéhle pecky. Pokleslá historka o deportaci těch nejhorších muklů jedním letadlem, kde shodou šťastných okolností musí dřepět i Nicolas Cage s dlouhými vlasy a dobrým srdíčkem, dodnes funguje jako jeden z referenčních kusů žánru. A pořád skvěle šlape, tak jak byste jen z jeho nejbizarnějších hlášek a proslulého gifu s Cagem na čerstvém vzduchu netušili. Con Air navíc oslňuje nejen špičkovým řemeslem, ale i luxusním castingem - škoda že doby, kdy se pečovalo o obsazení každé vedlejší role v akčních filmech (Buscemi, Malkovich, Meaney, Rhames, Chapelle, Trejo, Cusack...), jsou už nenávratně pryč. Lítalo to díky nim ještě o level líp. (Cival

 

6. Kick-Ass, 2010, r. Matthew Vaughn
Přestože Obchodníka se smrtí a Kick-Ass dělí pouhých pět let, i to ovšem stačilo k tomu, aby se mezitím Cage stal totálně vysmívaným stínem svého kdysi slavného já. Byla to fakt tragická pětiletka, kterou se ale (pro nás díkybohu) rozhodl ukončit talentovaný Matthew Vaughn, protože nejspíš dobře tušil, že s tím správným materiálem a uchopením dokáže Cage pořád ještě zahrát fenomenální roli. Stal se jí nakonec mentor Big Daddy, který na osudový střet přichystával celý život nejen malou Hit-Girl, ale později i titulní postavu. A byť Cage ve filmu neměl nějak přehnaně moc prostoru, vystačil si bravurně s tím, co dostal, takže se mu povedlo na chvíli zase všem ukázat, že herecky na to furt má. A i díky němu se tak z Kick-Ass stal malý kult. (do_Od) 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace