Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

12 Star Wars filmů, které měly vzniknout, ale okolnosti jim nepřály


ikona
do_Od
Boba FettChris MillerGeorge LucasKathleen KennedyKevin FeigeLucasfilmObi-Wan KenobiPhil LordStar Wars
Výlety do předaleké galaxie, které se nestaly, aneb co všechno se v jednu chvíli chystalo? 

Už tomu budou takřka čtyři roky, co se Star Wars naposledy objevily na velkém plátně. A nutno říct, že to navíc bylo k nevelké slávě, protože to, jakým způsobem režisér J. J. Abrams a vůbec celý kreativní tým okolo Kathleen Kennedy uzavřeli novou trilogii, zklamal každého alespoň trochu soudného fanouška.

 

Od té doby se zase tolik nezměnilo. Kennedy stále vede Lucasfilm, čerstvě má za sebou propadák, jehož neúspěch nás coby milovníky legendárního archeologa s kloboukem bolí možná ještě o něco víc, a byť se společnost po pár letech rozvíjení značky na seriálovém poli i díky celoplošné změně strategie Disneyho brzy zase vrátí k celovečerní tvorbě, doteď nemáme náznaky toho, že by to mělo být o moc lepší.

O tom ale tohle téma naštěstí nebude. Místo malování čerta na zeď se totiž chci vrátit o pár let (ale klidně i dál) zpátky a postupně se podívat na projekty, které se v minulosti chystaly, ale jak už stojí v nadpisu, okolnosti jim z různých důvodů nepřály. Nebude to podle ničeho řazené, takže se připravte na pořádný chaos, vzhledem k tématu je totiž „žádný systém“ ten nejpříhodnější systém.

Star Wars od Kevina Feigeho

Stejně jako v případě spousty dalších snímků na tomto seznamu, ani projekt Kevina Feigeho neměl v době oznámení příliš mnoho dodatečných informací, o kterých by se dalo rozepsat. Víme jen to, že Feige a jeho úspěch u Marvelu inspiroval vedení Disney, aby tomuhle komiksovému nerdovi splnilo sen a umožnilo mu si natočit/vyprodukovat i vlastní Hvězdné války. Tato doba štědrosti a velkolepých plánů ale rychle vzala za své.

Hlavním důvodem, proč už snímek nevzniká, je nejspíš fakt, že Feige má najednou hromadu problémů u sebe doma. Tím doma je myšleno u Marvelu, kde se mašina na tisknutí peněz rozbila a někdo ji bude muset spravit. A bylo by blbé, kdyby zatímco Marvel začal prodělávat, si jeho šéf odskočil do předaleké galaxie chystat soukromý vysněný Star Wars projekt. V tomhle případě ale nikdy neříkejme nikdy, protože je klidně možné, že se k němu Feige ještě někdy klidně vrátí.

Star Wars od Damona Lindelofa

Jako dlouholetý uctívač Damona Lindelofa a jeho práce v televizi (Ztraceni, Pozůstalí, Watchmeni) jsem pochopitelně lehce smutný z toho, že mu práce u Star Wars nevyšla. Lindelof se coby scenárista podílel na novém filmu s Rey, který točí Sharmeen Obaid-Chinoy, a má se odehrávat nějakých patnáct let po Vzezstupu Skywalkera, kdy Rey s tváří Daisy Ridley trénuje novou generaci Jediů. Lindelof k tomu před časem řekl, že si svoje krátké působení na projektu srdečně užíval, a že nevylučuje, že se někdy nepokusí ke Star Wars vrátit. V jeho případně by to ovšem bylo poněkud…komplikované.

Talentovaný scenárista byl totiž požádán, aby odešel poté, co vyšlo najevo, že byl součástí poměrně problematického (čti rasistického) writer’s roomu na Ztracených. Masivní článek na tohle téma od Vanity Fair způsobil, že se najednou Disney zaleklo, že by z tohohle spojení nemuselo vyjít úplně dobré PR, a tak se scenáristy pro jistotu zbavilo předtím, než jeho zapojení začalo vůbec být oficiální. Jeho místo pak dostal tvůrce Peaky Blinders Steven Knight. Je to nepříjemná situace, nakonec ale nařčení vyšuměla ještě rychleji než facka Willa Smitha na Oscarech, podle mě se tak Lindelofovi dveře do Hollywoodu nadobro nezavřely. Návrat k Disneymu je ale i tak nepravděpodobný. Což je škoda, protože Star Wars plné otázek, na které se blbě hledají odpovědi, bych si prostě nechal líbit. Ano, je mi jasný, že jsem v tomhle osamocen.

Star Wars od J. D. Dillarda

Režisér leteckého dramatu Devotion J.D. Dillard a scenárista Luka Cage Matt Owens se jednoho času taky přichomýtli k vlastnímu Star Wars filmu – psal se rok 2020 a dvojce údajně dostala na starosti vyvinout snímek pojednávající o Sithech. Nakonec se ale projekt zrušil stejně rychle jako byl nenápadně oznámen.

Děj se měl točit kolem planety Exegol a některé koncepty z něj byly zjevně zachovány pro seriál The Acolyte, který dorazí příští rok. V tom budeme sledovat sithské intriky nějakých sto let před událostmi Skryté hrozby a já stále pevně věřím, že to bude alespoň stejně tak dobré, jako byla letošní Ahsoka – ne-li lepší. KarelR tomu ale (s výjimkou akčních scén) vůbec nevěří, takže se můžete začít vsázet, kdo z nás nakonec bude mít pravdu.

Pokračování od George Lucase

No a na závěr si představíme, jak by to vypadalo, kdyby si Lucas mohl splnit všechny své sny a vize a jeho éra by neskončila u šesti hraných filmů, ale rovnou dvojnásobku. Přesně tak, kdysi dávno totiž Lucas zamýšlel Star Wars jako sérii dvanácti filmů, jejichž vrcholem by byla bitva s císařem Palpatinem v Epizodě XII. Sága by pochopitelně byla vyprávěna v delším časovém horizontu, místo pouhých pár let bychom se dočkali hned 55 let v rodině Skywalkerů a nejspíš by to celé bylo ještě o něco epičtější. Jediný problém? Samotného Lucase to unavilo natolik, že se rozhodl razantně krátit.

Změny potkaly už původní trilogii, kdy vše nejprve končilo Návratem Jediho, kde se z Luka a Leii stali sourozenci, což původně nebylo v plánu. Tou dobou měl však Lucas stále v úmyslu odvyprávět jak Vaderův origin, tak další trilogii po Epizodě VI. Tudíž devět filmů celkem. Nicméně po premiéře Pomsty Sithů si slavný tvůrce opět řekl, že toho má plné zuby, a musí si odpočinout. Bohužel už se znova k pokračování nedostal, byť měl zbylé tři filmy v hlavě rozmyšlené. O čem by byly?

O mikrokosmu. Aspoň tak to Lucas popsal kdysi dávno Jamesi Cameronovi v jednom dokumentu. Lucas se chtěl ve své poslední trilogii zabývat bytostmi zvanými Whills, které se živí Silou a operují ve svém vlastním univerzu. Kromě tohohle odvážného konceptu se pak měla představit nová postava rytířky Jedi Kiry, která trénovala pod Lukem a měla se stát tváří nové generace Jediů. Co by se dělo dál, to už se asi nikdy nedozvíme, Disney totiž většinu z materiálu od Lucase nepoužilo. Zklamalo to zejména Marka Hamilla, který před časem uvedl, že by si přál, aby se studio více řídilo radami Lucase. Jeho verze, kterou Hamill zběžně četl, mu prý dávala větší smysl. Holt smůla, no.

- - -

Tak co, které z těchto filmů byste chtěli vidět, a za které jste naopak rádi, že nikdy nevznikly? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace