Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Gran Turismo: Recenze

příspěvky 1 - 20 Napsat příspěvek

6/10

Blomkamp poprvé ve své kariéře u filmu pouze v roli námezdního řemeslníka, točícího cizí scénář, se nakonec nevyboural v první zatáčce (jak naznačovaly trailery), během závodu podal sympatický výkon a šťastně dojel až do cíle, ovšem na bednu to nestačilo. Jako celovečerní reklama na Sony, PS, sedmé GT, Nismo, žihadlo GT-R, Le Mans a pár dalších značek to funguje skvěle. Jako klasické sportovní drama o cestě talentovaného outsidera přes všechny překážky až na úplný vrchol nejde o nic výjimečného, co by se nějak zásadně odlišovalo od všech ostatních zástupců žánru.
 
Klasická from zero to hero šablona sportovních filmů je tady naplněna všemi myslitelnými klišé žánru. Nesmlouvavým, ale spravedlivým trenérem počínaje, zlým sokem z konkurenční stáje a vítězstvím z posledního místa na startu pokračuje a finální zkouškou v podobě ultimátního závodu konče. A ano, i na nějaké to temné tajemství z minulosti nakonec dojde:D. Namísto toho, aby se povinný úvod s hraním videohry a absolvováním akademie odbyl v první čtvrthodině a zbytek filmu se věnoval závodům pěkně do hloubky, trvá hodinu děje, než se hlavní postava konečně zapojí do soutěžního klání a odstartuje kariéru. Díky čemuž jsou jednotlivé závody zredukovány na pár dramatických záběrů, ve kterých se hlavní postava posouvá průběžným pořadím závodu s lehkostí zkušeného veterána, což ze všeho nejvíce připomíná nablýskané replaye ze hry.
 
Nahoru celý film táhne jednoznačně Harbour (když tedy pominu jeho hereckou etudu na téma "roním slzy a vypadám, že se co nevidět psychicky sesypu", kterou bych rád vytěsnil z paměti:D). V závěsu za ním pak Bloom a to přesto, že je ve filmu jen do počtu. Kdo bohužel není jen do počtu je Madekwe, který předvádí naprosto prkenné herectví. Kdyby byl do hlavní role obsazen někdo, kdo umí hrát a disponuje alespoň minimem charismatu, výsledný dojem by byl hned někde jinde. Naštěstí alespoň samotné závody jsou natočeny zručně, sem tam si Blomkamp vypomůže i stylovým kamerovým přeletem z dronu a prolínačky "virtuálního kokpitu" z herní sedačky do reálného kokpitu a zpět, spolu s detailními pohledy dovnitř pohonného ústrojí aut, jsou sice na úrovni herních/automobilových reklam, ale vypadají efektně. 
882078
Blomkamp poprvé ve své kariéře u filmu pouze v roli námezdního řemeslníka, točícího cizí scénář, se nakonec nevyboural v první zatáčce (jak naznačovaly trailery), během závodu podal sympatický výkon a šťastně dojel až do cíle, ovšem na bednu to nestačilo. Jako celovečerní reklama na Sony, PS, sedmé GT, Nismo, žihadlo GT-R, Le Mans a pár dalších značek to funguje skvěle. Jako klasické sportovní drama o cestě talentovaného outsidera přes všechny překážky až na úplný vrchol nejde o nic výjimečného, co by se nějak zásadně odlišovalo od všech ostatních zástupců žánru.   Klasická from zero to hero šablona sportovních filmů je tady naplněna všemi myslitelnými klišé žánru. Nesmlouvavým, ale spravedlivým trenérem počínaje, zlým sokem z konkurenční stáje a vítězstvím z posledního místa na startu pokračuje a finální zkouškou v podobě ultimátního závodu konče. A ano, i na nějaké to [spoiler]temné tajemství z minulosti[/spoiler] nakonec dojde*:D*. Namísto toho, aby se povinný úvod s hraním videohry a absolvováním akademie odbyl v první čtvrthodině a zbytek filmu se věnoval závodům pěkně do hloubky, trvá [spoiler]hodinu děje[/spoiler], než se hlavní postava konečně zapojí do soutěžního klání a odstartuje kariéru. Díky čemuž jsou jednotlivé závody zredukovány na pár dramatických záběrů, ve kterých se hlavní postava posouvá průběžným pořadím závodu s lehkostí zkušeného veterána, což ze všeho nejvíce připomíná nablýskané replaye ze hry.   Nahoru celý film táhne jednoznačně Harbour (když tedy pominu jeho hereckou etudu na téma [spoiler]"roním slzy a vypadám, že se co nevidět psychicky sesypu"[/spoiler], kterou bych rád vytěsnil z paměti*:D*). V závěsu za ním pak Bloom a to přesto, že je ve filmu jen do počtu. Kdo bohužel není jen do počtu je Madekwe, který předvádí naprosto prkenné herectví. Kdyby byl do hlavní role obsazen někdo, kdo umí hrát a disponuje alespoň minimem charismatu, výsledný dojem by byl hned někde jinde. Naštěstí alespoň samotné závody jsou natočeny zručně, sem tam si Blomkamp vypomůže i stylovým kamerovým přeletem z dronu a prolínačky "virtuálního kokpitu" z herní sedačky do reálného kokpitu a zpět, spolu s detailními pohledy dovnitř pohonného ústrojí aut, jsou sice na úrovni herních/automobilových reklam, ale vypadají efektně. 
6/10
0 0
reagovat
Takovy letosni mene vypiplany Maverick. Film, na ktery jdeme kvuli atrakci, ale dostaneme k ni i poctive vyvedeny, jednoduchy pribeh, kde fungujou takovy ty dneska uz nezvykly veci jako postavy, vztahy, v ramci letniho vyplachu emoce a nejaka ta gradace. Vsechno s akci zabaleno do klasickeho mustru o vzestupu outsidera a funguje to. Zavody paradni. Estetika oproti Top Gunu vic videoklipova s hromadou zpomalovacek, zapadu slunce a fetise na auta, skvely ozvuceni. Vsechno prvoplanovy, ale kez by tohle byl ten hollywoodsky standart. V pohode 8/10 a bylo depresivni sedet ve skoro prazdnem kine na takovym imho crowdpleaseru.
879352
Takovy letosni mene vypiplany Maverick. Film, na ktery jdeme kvuli atrakci, ale dostaneme k ni i poctive vyvedeny, jednoduchy pribeh, kde fungujou takovy ty dneska uz nezvykly veci jako postavy, vztahy, v ramci letniho vyplachu emoce a nejaka ta gradace. Vsechno s akci zabaleno do klasickeho mustru o vzestupu outsidera a funguje to. Zavody paradni. Estetika oproti Top Gunu vic videoklipova s hromadou zpomalovacek, zapadu slunce a fetise na auta, skvely ozvuceni. Vsechno prvoplanovy, ale kez by tohle byl ten hollywoodsky standart. V pohode 8/10 a bylo depresivni sedet ve skoro prazdnem kine na takovym imho crowdpleaseru.
0 0
reagovat

5-6/10

Fajn letná oddychovka kde funguje všetko plus mínus ako má, až pokiaľ sa nezačne závodiť...to fakt nieje natočené dobre. A ako fanúšika motorizmu ma tam s*alo až príliš veľa vecí. Ale pre priemerného diváka naozaj fajn oddychovka za 7/10.
878377
Fajn letná oddychovka kde funguje všetko plus mínus ako má, až pokiaľ sa nezačne závodiť...to fakt nieje natočené dobre. A ako fanúšika motorizmu ma tam s*alo až príliš veľa vecí. Ale pre priemerného diváka naozaj fajn oddychovka za 7/10.
5-6/10
0 0
reagovat
reaguje na: Gonzi
Dufam ze tym precizne podanym zanrom sa nemysli sportovy zaner. Ved to bolo nieco ako Saolinsky futbal :D
878214
Dufam ze tym precizne podanym zanrom sa nemysli sportovy zaner. Ved to bolo nieco ako Saolinsky futbal *:D*. 
877351
0 0
reagovat

9* (z toho tak 2* za žánr)

Dialogy občas až bolí, jinak je to ale neuvěřitelná jízda od začátku do konce. Punc skutečného příběhu tomu obrovsky pomáhá a fantazii milovníka aut, co se do závoďáku doopravdy dostane to dokáže prodat naprosto excelentně. Odcházel jsem naprosto nadšený a nemohu se dočkat dalších shlédnutí.

PS: samozřejmě připouštím, že u žánru "film s auty jednou za pět let" je mé hodnocení trochu zkreslené, ale ono je to objektivně dobré takovým tím John Wick stylem. Nehraje si to na nic jiného, ale to co to má být to splňuje do puntíku. Kéž by vznikalo víc takto precizně podaných žánrovek.:+
877351
Dialogy občas až bolí, jinak je to ale neuvěřitelná jízda od začátku do konce. Punc skutečného příběhu tomu obrovsky pomáhá a fantazii milovníka aut, co se do závoďáku doopravdy dostane to dokáže prodat naprosto excelentně. Odcházel jsem naprosto nadšený a nemohu se dočkat dalších shlédnutí. PS: samozřejmě připouštím, že u žánru "film s auty jednou za pět let" je mé hodnocení trochu zkreslené, ale ono je to objektivně dobré takovým tím John Wick stylem. Nehraje si to na nic jiného, ale to co to má být to splňuje do puntíku. Kéž by vznikalo víc takto precizně podaných žánrovek.*:+*
9* (z toho tak 2* za žánr)
3 0
reagují: evedel
reagovat
6.5/10-7/10

Videné v IMAX-e. V niečom typický Blomkamp po District 9 - tzn. chcelo to tu trošku ubrať, tu trošku pridať, tu trošku ešte dotiahnuť a je to aj pecka. Nemuselo to mať 130 min., pretože Ford v. Ferrari to dramatickou silou konkurovať nemohlo a ak by sa film ešte kus zoštíhlil a zrýchlil tempo a možno lepšie previazal tú rodinnú líniu so zvyškom...ale určite to nie je veľká výhrada. 

Blomkamp popravde presne takýto režisérsky výkon potreboval ako soľ, lebo je vidno že to má pevne v rukách, závodné scény mu šlapú na 100 percent, má to dobrú hudbu, solídnych hercov, klasickú ale funkčnú story (ktorej určite pomáha že je podľa skutočného príbehu) a pár dosť nápaditých vizuálnych vychytávok. 

Vizuál celkovo je zaujímavý, lebo neviem či je to digitál, ale nie je to klasický filmový look, preto trailery vyzerali akosi lacno, ale na plátne to funguje a je to možno po Top Gun: Maverick akýsi nový prístup k snímaniu strojov a techniky - akýsi 4K HD high realism alebo čo. Páči sa mi to. Ak podobne ale ešte lepšie Kosinski nasníma ten F1 film s Pittom...to si pošmákneme.

Čiže za mňa fajn, celkom prekvapenie, neviem akú šancu to má zarobiť, obávam sa že Barbie ani Oppenheimera ani Korytnačky či Meg to neodstaví...ale Blomkamp minimálne konečne zase ukázal, že ten potenciál v ňom stále je a to je asi najväčšia radosť pre mňa z tohto celého. Že to nie je posledný klinec do rakvy kedysi nádejného režiséra (ako napr. neviem Tomb Raider Cradle of Life pre Jana de Bonta), toto je návrat do formy a po District 9 režijne asi najistejšie/najlepšie zvládnutý Blomkampov film - po tomto stopro dostane ešte aspoň jednu šancu na niečo väčšie bez ohľadu na tržby. 
877043
6.5/10-7/10 Videné v IMAX-e. V niečom typický Blomkamp po District 9 - tzn. chcelo to tu trošku ubrať, tu trošku pridať, tu trošku ešte dotiahnuť a je to aj pecka. Nemuselo to mať 130 min., pretože Ford v. Ferrari to dramatickou silou konkurovať nemohlo a ak by sa film ešte kus zoštíhlil a zrýchlil tempo a možno lepšie previazal tú rodinnú líniu so zvyškom...ale určite to nie je veľká výhrada.  Blomkamp popravde presne takýto režisérsky výkon potreboval ako soľ, lebo je vidno že to má pevne v rukách, závodné scény mu šlapú na 100 percent, má to dobrú hudbu, solídnych hercov, klasickú ale funkčnú story (ktorej určite pomáha že je podľa skutočného príbehu) a pár dosť nápaditých vizuálnych vychytávok.  Vizuál celkovo je zaujímavý, lebo neviem či je to digitál, ale nie je to klasický filmový look, preto trailery vyzerali akosi lacno, ale na plátne to funguje a je to možno po Top Gun: Maverick akýsi nový prístup k snímaniu strojov a techniky - akýsi 4K HD high realism alebo čo. Páči sa mi to. Ak podobne ale ešte lepšie Kosinski nasníma ten F1 film s Pittom...to si pošmákneme. Čiže za mňa fajn, celkom prekvapenie, neviem akú šancu to má zarobiť, obávam sa že Barbie ani Oppenheimera ani Korytnačky či Meg to neodstaví...ale Blomkamp minimálne konečne zase ukázal, že ten potenciál v ňom stále je a to je asi najväčšia radosť pre mňa z tohto celého. Že to nie je posledný klinec do rakvy kedysi nádejného režiséra (ako napr. neviem Tomb Raider Cradle of Life pre Jana de Bonta), toto je návrat do formy a po District 9 režijne asi najistejšie/najlepšie zvládnutý Blomkampov film - po tomto stopro dostane ešte aspoň jednu šancu na niečo väčšie bez ohľadu na tržby. 
2 0
reagovat
reaguje na: vladimirbartos9
My man. :+ NFS je klenot. :D
876954
My man. *:+* NFS je klenot. *:D*
876953
2 -1
reagovat
Pamatuji si, když jsem byl na premiéře Need for Speed, v celém sále jsme byli tři lidi (krajské město). Já na ten film nedám dopustit, ano nejedná se o žádné veledílo, ale u filmu jsem se nenudil a závěrečný závod je podle mě velmi zdařilý, v kině jsem byl opravdu přibitý k sedačce a jen koukal a kochal se. Pro mě minimálně v ten moment film splnil očekávání. Od Gran Turisma očekávám to samé, že mi nábidne skvěle zpracovaný závod nebo závody, kvůli kterým jdu do toho kina. Od příběhu stejně jako u Need for Speed nic neočekávám, proto se nebojím, že by mě mohl v tomhle ohledu film zklamat.
876953
Pamatuji si, když jsem byl na premiéře Need for Speed, v celém sále jsme byli tři lidi (krajské město). Já na ten film nedám dopustit, ano nejedná se o žádné veledílo, ale u filmu jsem se nenudil a závěrečný závod je podle mě velmi zdařilý, v kině jsem byl opravdu přibitý k sedačce a jen koukal a kochal se. Pro mě minimálně v ten moment film splnil očekávání. Od Gran Turisma očekávám to samé, že mi nábidne skvěle zpracovaný závod nebo závody, kvůli kterým jdu do toho kina. Od příběhu stejně jako u Need for Speed nic neočekávám, proto se nebojím, že by mě mohl v tomhle ohledu film zklamat.
3 0
reagují: Cinefil
reagovat
reaguje na: speta.jr
Hnusný omalovánky no. :)
876952
Hnusný omalovánky no. *:)*
876945
1 -4
reagovat
reaguje na: GhostFromHell
Závody a zasazení jsou tam opravdu celkem fajn, ale jinak děs - hlavně obsazení hlavní améby, chtěl jsem říct hrdiny, a celý příběh.

Řekl bych že je to nejhorší film Justina Lina, ale kdysi jsem omylem viděl i jeho prvotinu Better Luck Tomorrow a to bylo snad ještě horší. 
876950
Závody a zasazení jsou tam opravdu celkem fajn, ale jinak děs - hlavně obsazení hlavní améby, chtěl jsem říct hrdiny, a celý příběh. Řekl bych že je to nejhorší film Justina Lina, ale kdysi jsem omylem viděl i jeho prvotinu Better Luck Tomorrow a to bylo snad ještě horší. 
876948
1 -3
reagovat
reaguje na: Gonzi
Nikdy jsem nepochopil, co kdo má proti FnF 3, ten film je v pohodě, rozhodně lepší než cokoli od 6 nahoru. Jednoduchý, ale funkční příběh, fajn postavy, scény, zasazení (ukažte mi jiný "driftovací film" a ještě v Tokiu), skvělá auta (až na tu rozmlácenou S15), skutečný DK, já nevím, mně se to líbilo od první scény "nezáleží na výkonu, ale na řidiči" a záběr na slicky je super.
876948
Nikdy jsem nepochopil, co kdo má proti FnF 3, ten film je v pohodě, rozhodně lepší než cokoli od 6 nahoru. Jednoduchý, ale funkční příběh, fajn postavy, scény, zasazení (ukažte mi jiný "driftovací film" a ještě v Tokiu), skvělá auta (až na tu rozmlácenou S15), skutečný DK, já nevím, mně se to líbilo od první scény "nezáleží na výkonu, ale na řidiči" a záběr na slicky je super.
876937
5 0
reagují: HAL
reagovat
reaguje na: AndyKaufman
Já neříkám, že to není hovadina, on je to totiž v první řadě dětský film s jednoduchým poselstvím o důležitosti rodiny, který jen tak náhodou, protože se toho chopily dva sourozenci, má jeden z nejprogresivnějších vizuálů v post-postmoderní kinematografii.  
876945
Já neříkám, že to není hovadina, on je to totiž v první řadě dětský film s jednoduchým poselstvím o důležitosti rodiny, který jen tak náhodou, protože se toho chopily dva sourozenci, má jeden z nejprogresivnějších vizuálů v post-postmoderní kinematografii.  
876941
7 0
reagují: AndyKaufman
reagovat
reaguje na: speta.jr
Já ti dal mínus. Speedracer je závodní film od Zdeňka Trošky. 
876941
Já ti dal mínus. Speedracer je závodní film od Zdeňka Trošky. 
876928
1 -10
reagují: speta.jr
reagovat
reaguje na: HAL
imf taky zkritizoval NFS, byť samotné scény s auty byly docela fajn a totéž u rychle a zběsile 3 :D
876937
imf taky zkritizoval NFS, byť samotné scény s auty byly docela fajn a totéž u rychle a zběsile 3 *:D*
876917
1 0
reagují: GhostFromHell
reagovat
reaguje na: speta.jr
Dal jsem ti devátý
876932
Dal jsem ti devátý
876928
2 0
reagovat
Jsem si rano zasel na minuska, ted jsem si je prisel sklidit a 8 palcu hore a zadny dole? Konecne nejaka laska pro Speed Racera :D:D
876928
Jsem si rano zasel na minuska, ted jsem si je prisel sklidit a 8 palcu hore a zadny dole? Konecne nejaka laska pro Speed Racera *:D**:D*
4 -2
reagují: AndyKaufman, Mr. Hlad
reagovat
reaguje na: RingMan
Protože jsem v té době v redakci nebyl a nehodnotil to, ale kvůli tobě jsem to doplnil. :)
876923
Protože jsem v té době v redakci nebyl a nehodnotil to, ale kvůli tobě jsem to doplnil. *:)*
876918
3 0
reagovat
reaguje na: HAL
Imf je na dovo 8)
876919
Imf je na dovo *8)*
876917
2 0
reagovat
reaguje na: do_Od
To jsem si říkal, jestli nebude ono, ale zase tam nejsi v hodnocení redakce.
876918
To jsem si říkal, jestli nebude ono, ale zase tam nejsi v hodnocení redakce.
876909
1 0
reagují: do_Od
reagovat
imf to neviděl?
Bych čekal že on bude mít Blomkampovy filmy povinně, a navíc když jsou o autech ho k tomu ani nebude nezbytné moc nutit :))
876917
imf to neviděl? Bych čekal že on bude mít Blomkampovy filmy povinně, a navíc když jsou o autech ho k tomu ani nebude nezbytné moc nutit *:))*
2 0
reagují: Gonzi, Cival
reagovat
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se