Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Super Mario se blíží k miliardě, rozemlel Evil Dead i Ritchieho lahůdku


ikona
Cival
a24ari asterbeau is afraiddungeons & dragonsevil deadevil dead riseguy ritchiejake gyllenhaaljohn wick 4on se bojípapežův vymítačrenfieldrussell crowesam raimismrtelné zlosuper mariosuper mario bros. ve filmuthe covenanttržbywick
Guy Ritchie přinesl další dobrý film, ale málokdo si toho všiml... 

Ambiciózních blockbusterů bude letos víc než loni, kdy se kina teprve rozjížděla po covidu. Potenciální hitovky se přiženou s vysokou kadencí, prakticky každý týden alespoň jedna. I díky vydatnému nášupu lákavějších titulů se letošní kasovní rok moc hezky rozjel, přinejmenším o třetinu líp než v roce 2022. K optimismu chyběla jediná věc: Aby se letos zjevil megahit z ranku dvojek Top Gunu a Avatara. Takových želízek ale ve výhledu premiér moc není, spíš prakticky žádné. Jenže věci nabraly rychlý spád a už teď se zhmotnil první titul, který hravě pokoří miliardu a požene se daleko za ní.

 

Tímhle tahounem samozřejmě není nikdo jiný než vášnivý instalatér Super Mario. Jeho celovečerák se stal v Americe ukázkovou trvalkou a po velmi silných prvních dvou víkendech připočetl napotřetí krásných 58 mega při luxusně nízkém poklesu tržeb o pouhých 37%. Mario má tak na kontě nádherných 434 milionů a půjde jen v zámoří ladně přes 600 melounů.

 

Ve zbytku světa je to ale všemi parametry jízda plně srovnatelná, díky čemuž Mario přepočítává po dvou týdnech v kinech 871 milionů dolarů. Kulatý sympaťák se požene minimálně k miliardě a čtvrt a nejspíš zafunguje jako definitivní roznětka videoherního boomu na filmovém plátně. Dá se předpokládat, že ho zatepla podpoří i Nintendo a „mimoňská“ animační společnost Illumination Entertainment a na plátna vyženou záhy další Mariovy kumpány a bližší i vzdálenější herní příbuzné. Tenhle triumf je totiž stejně tak nečekaný, jako bezprecedentní – a přitom potenciálně replikovatelný. 

Na Super Maria pochopitelně nestačil ani skvěle hodnocený návrat Evil Dead. Skvěle hodnocený je samozřejmě zejména v rámci žánru, jenž se ještě nezbavil příznaku jisté pokleslosti - ostatně v případě Raimim produkované série si nějaké intelektuálně či esteticky honosnější ambice nechává od cesty. I MrHlad dal nicméně v naší recenzi spokojených 7/10, což odpovídá i pozitivnímu diváckému ratingu a kupodivu i průměrnému hodnocení amerických kritiků (na RottenTomatoes je evidováno 84% pozitivních recenzí).

 

Podobně hezký je zájem diváků vyjádřený v dolarech. Otvírák za 23,5 milionů dolarů je z mého pohledu maximum možného – předchozí pokus o restart z roku 2013 sice odstartoval s 25 miliony, ale právě jeho rozpačité kvality sérii zrovna nepomohly. Evil Dead Rise se při skromném dvacetimilionovém rozpočtu zaplatí už z kin, protože aktuálních čtyřicet milionů celosvětově zkusí rozhojnit co nejblíž sto milionům dolarů. Takže bych se nedivil, kdyby další film přilítl hned za dva roky.

I bronzový Covenant má velmi dobré ohlasy a recenze, daleko lepší než nechvalně proslulý Alien: Covenant Ridleyho Scotta. Jenže ten měl na rozdíl od téhle válečné novinky Guye Ritchieho nějakou kampaň – dalšímu nenápadnému kousku skvělého režiséra se takový luxus nepoštěstil, takže navzdory pěkným hodnocením šlo válečné akční drama s Jakem Gyllenhaalem na brutální porážku. Utržených šest milionů hodnotím v tomto směru ještě docela pozitivně, protože producenti a distribuční společnost MGM promo a marketing těžce podtaktovali, a tak film mohl prošumět ještě hůř. Příště snad už Ritchie dopadne trochu líp než teď nebo u zimní Operace Fortune, s ohledem na nadšený divácký rating Covenanta na IMDb 8,2 z 10 by si to zjevně zasloužil...

 

Na čtvrtém a pátém místě poklesly shodně o pouhých 28% dvě ostřílené a výborně hodnocené popcornovky a připočetly pět milionů. Zatímco John Wick 4 ale hlásí už 358 milionů dolarů a vznik případné pětky je odvislý jen od vůle strůjců série, fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů má k potenciálnímu sequelu pořád dost daleko. Průběžných 178 mega celosvětově sice není k zahození a dvoustovka není daleko, ale při enormních nákladech na výrobu filmu by se museli koprodukující hračkáři z Hasbra pořádně plácnout přes kapsu, aby nastartovali výrobu dvojky. Velká škoda.

Skromnou stálicí pořadí je i nová konverzačka dvojice Affleck – Damon Air: Zrození legendy. Tentokrát se přikutálely na účet další čtyři miliony a od aktuálních 41 milionů z Ameriky je k páďu už hodně blízko (ovšem od průběžných globálních 68 milionů je ke kilu z celého světa už trochu dál). Pro Amazon je tenhle kinorelease povedenou reklamou pro start na streamu...

 

Na sedmičce se docela snaží Papežův vymítač, který se protlačil už na 52 milionů celosvětově. Kdyby vznikl před deseti lety, nepochyboval bych o levném pokračování přímo na video, takhle bude docela napínavé sledovat, jestli se látka s Russellem Crowem náhodou ještě někdy nějak nevrátí.

Upírská komedie Renfield byla kasovně naopak pohřbena zaživa a bleskurychle vyklízí pozice. Z pořadníku rychle mizí i anime Suzume s průběžnými osmi miliony z amerických kin.

 

Na devítce pak těžce narazila artovka od oscarových sběračů z A24 On se bojí od velké autorské naděje Ariho Astera. Jeho předchozí zářezy Slunovrat a Děsivé dědictví ale bodovaly o poznání víc než tahle výstřednost s Joaquinem Phoenixem, která z necelé tisícovky kin vyválčila tři miliony dolarů. Tříhodinové ambiciózní pojednání za 35 mega bylo ke komerčnímu neúspěchu tak trochu odsouzeno předem – a zjevně zůstane v ekonomických červených číslech hodně dlouho.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí zaujmout retro podle bestselleru o objevování sexuality Are You There God? It´s Me, Margaret. a boxerský životopis Big George Foreman.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace