Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Super Mario stále plení kina a cílí na hit roku! Cageův Drákula je propadák


ikona
TedGeorge
animedungeons & dragonsjohn wickjohn wick 4keanu reevesmafia mammanefariousnicolas cagepapežův vymítačrenfieldrussell crowesuper mariosuper mario bros. ve filmutony collettetržbyvřískotwick
Zatímco animák Super Mario Bros. ve filmu bere svými tržbami dech, upírský Renfield s Nicolasem Cagem v kinech propadnul. 

Pokud snad někdo po gigantickém 377milionovém globálním otvíráku nevěřil, že Super Mario Bros. ve filmu pokoří miliardu, tak jeho pochyby právě rozcupoval mocný druhý víkend milovaného nintenďáckého instalatéra v kinech. Kasovní paráda totiž pokračuje s nečekanou intenzitou, a pokud se nemýlím, tak studio Universal a jejich mimoňská filiálka Illumination mají našlápnuto na největší megahit roku - byť nás ještě v následujících měsících čeká (závěrečný?) Indiana Jones, sedmička Mission: Impossible a mnoho dalších nadějných blockbusterů.

Během uplynulého týdne se u Maria očekával druhý americký víkend kolem páďa a pokles oproti tučné velikonoční premiéře o nějakých 60 %. Animáky pro celé rodiny sice většinou mívají nižší propady než ostatní blockbustery, nicméně po kolosálním třídenním zámořském otvíráku 146 mega (pětidenní účet dokonce překonal dvě kila) by byl vyšší propad logický a nijak tragický. Vždyť i hitové pokračování Ježka Sonica spadlo druhý víkend o 58 procent. Jenomže diváky milovaný houbičkový skokan je trvalka par excellence a šplhá do nebeských výšin, ze kterých se cifršpionům už teď motá hlava.

 

V USA právě padlo fantastických 87 kulatých (propad druhý víkend o nízkých 41 % vážně nečekal skoro nikdo) a šťastní Universalové tedy v zámoří aktuálně přepočítávají už 348 milionů. Kolem americké půlmiliardy animák dost možná profičí někdy za tři týdny. Zbytek světa potom přidává stejně parádních 330 míčů (poklesy jsou o ještě minimálnějších 28 %), takže v kolonce globální součet suše svítí 678 melounů. A to po prvních dvou víkendech, prosím pěkně.

To však pořád není všechno. Super Mario se na konci dubna totiž dočká ještě dvou velkých premiér: v Jižní Koreji a především v Japonsku, které může být rozdílové. Právě v Zemi vycházejícího slunce je plošinovka dodnes na vrcholu popularity. Japonci neznají pirátství, na filmy se tam občas chodí dlouhé měsíce a vlastně bych se ani nedivil, kdyby tam Mario napodobil Ledové království a zamířil daleko za 200 milionů dolarů.

Jak už ve čtvrtek napsal imf, za Mariem totiž stojí Shigeru Miyamoto. Ten v návaznosti na úspěch animáku podle mého skromného názoru bude už brzy jednat s Illumination a Universaly o filmové adaptaci další legendární gamesy –⁠ The Legend of Zelda. Komerční potenciál Zeldy je samozřejmě nesrovnatelně nižší než u globálně milovaného Maria. Producenti by však byli blázni, kdyby nekuli železo, dokud je žhavé.

Spekulace, že by na konci své dlouhé pouti multiplexy mohl animák dokonce překonat sequel Ledového království a trhnout po celém světě více než 1,45 miliardy doláčů, jsou možná ještě předčasné, ale pokud budou fenomenální výsledky pokračovat i v následujících týdnech, možné je vše. Super Mario Bros. ve filmu by se tím pádem stal nejvýdělečnějším animákem všech dob. Ještě než se zeptáte – čtyři roky starý Lví král s 1 663 miliony se mezi animáky oficiálně nepočítá.

Pupkatý videoherní sympaťák prostě vyhrál na celé čáře a rok 2023 je i díky němu v zámořských kinech o celých 44 % mocnější než ten předešlý. Navzdory faktu, že zdaleka ne každá novinka vyhraje jackpot, čímž se dostáváme k Renfieldovi. Jeho úvodních 7,7 mega dokonce nestačilo ani na stupně vítězů a Nicolas Cage jako excentrický Drákula, kterému slouží ztrápený Nicholas Hoult, bere zoufale nedostatečnou bramboru.

Ne každý přitom Renfielda hateoval stejně přesvědčivě jako kolega Mr. Hlad ve své recenzi. Najdou se dokonce tací, kteří upírskou báchorku, rozkročenou mezi hororem a komedií, na ČSFD hodnotí stejně vysoko jako výborného Logana. Většinu diváků (včetně mě) však od návštěvy kina spolehlivě odradily už rozpačité trailery a na pohromu bylo zaděláno.

Jednou mi třeba někdo vysvětlí pohnutky studia Universal, které je v jednu chvíli schopné pragmaticky odmávnout kilo na Maria a následně bláhově vyčlenit 86 melounů (po daňových úlevách se alespoň dostali na 65 mega) na fantasmagorii, kterou snad v záhrobí nikdo nepustil Bramu Stokerovi. Cage měl po Mandy, Barvě z vesmíru, Praseti a metafyzickém The Unbearable Weight of Massive Talent s Pedro Pascalem slušně našlápnuto, ale jeho mainstreamový mini-comeback tímto podle mě končí. Ledaže bychom se časem opravdu dočkali třetích Lovců pokladů.

Zpátky nahoru ke stříbru, kde úřaduje Russell Crowe jako Papežův vymítač. Devět míčů z více než 3000 kin není pro relativně rozumně naceněný osmnáctimilionový biják nijak tragický výsledek (zvlášť při pohledu na dalších 27 kulatých ze světa, které Crowe v hábitu utržil během uplynulých dvou týdnů), ale že bychom se snad dočkali další vlny filmů, v nichž vatikánští knězi šplíchají na psychicky nemocné chudáky svěcenou vodu a citují jim latinská zaklínadla, to fakt ne.

Další klasika à la Friedkinův Vymítač ďábla nevznikla ani podle kritiků, kteří se svým průměrným hodnocením 5 z 10 řadí Papežova vymítače do žánrového průměru. Ne-li níže. Crowe teď možná trochu lituje, že ho Ridley Scott neoslovil pro připravovaný sequel Gladiátora. Ne že by snad po Russellovi někdo chtěl, aby se ještě oháněl mečem, ale třeba mohl z Elysejských polí našeptávat Paulu Mescalovi alias dospělému Luciusovi.

Co bronz? John Wick pořád táhne a vizuálně opulentní jízda Baby Yagy za miliony pokračuje podle plánu. V Americe se klesá o slušných 45 %, Keanu Reeves si připisuje dalších osm mega a celkově má v zámoří na kontě 160 míčů. Dvě kila nepadnou, ale Parabellum se 171 melouny by agilní zabiják na cestě za dalším vykoupením bez větších problémů pokořit měl. Pro pořádek dodávám, že v globálu už byla trojka překonána a aktuálních 349 milionů Kapitoly 4 je historicky nejlepší výsledek wickovské franšízy. I když odečteme prozatím odhadovaných, ostudných a naprosto zbytečných deset mega z Ruska.

Čtvrtého Renfielda už jsme pořešili, a dostáváme se k pátému, respektive šestému, místu, kde s velmi podobnými tržbami 7,7 a 7,4 milionů dolarů válčí o diváckou přízeň životopisný Air: Zrození legendy a chválené dobrodrůžo Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Zatímco Affleckův biopic o tom, jak Nike podepsal legendárního Michaela Jordana, bude s 33 melouny ještě rád za celkové páďo (nekonečně bohatý Amazon to však podle všeho zase tolik neřeší), Čest zlodějů zamíří výše.

Bohužel se obávám, že aktuálních 74 míčů z Ameriky a 83 ze zbytku světa je pro 150milionovou fantasy nedostačující průběžný výsledek a sequel nakonec nevznikne. Poklesy nejsou špatné, ale vymodlená trvalka se holt neurodila. Je to škoda, protože přesně obsazený Chris Pine a spol. by si další šanci v kinech (klidně s o chlup nižším rozpočtem) zasloužili.

Zbylá čtveřice už velký kasovní průvan neudělala. Nejspokojenější bude Vřískot 6 na devátém place, jenž se s kiny pomalu loučí obtěžkaný 106 melouny z Ameriky a dalšími 60 míči ze zbytku světa. Žádné velké překvápko, nicméně dobrá práce, která kromě jiného naplno vytěžila Wednesday momentum Jenny Ortegy. Dalšího pokračování se časem dočkáme, na to vemte jed.

Menší juchání vzbuzuje na sedmičce Suzume, což je další z nekonečné řady japonských anime importů, které Amíkům poslední roky pravidelně servíruje Crunchyroll. Pět milionů z více než 2000 kin pro chválené coming-of-age omalovánky je slovy klasika: „Not great, not terrible“.

Uvidíme, jestli se velmi spokojené divácké reakce povede v USA přetavit alespoň ve dvojnásobek. Při pohledu na slabou výdrž předchozích Crunchyrollů by to byl nadprůměrný výsledek. V Asii každopádně pijí producenti jinou kávu, protože především domovské Japonsko, Čína a Jižní Korea vydělaly nádhernou čtvrtmiliardu. My se v kinech mimochodem dočkáme také, akorát až 13. července.

Žebříček by nebyl kompletní bez Toni Collette. Mafia Mamma vznikla pod režijním dohledem Catherine Hardwicke, která nám kdysi udělala radost Legendami z Dogtownu, následně rozbila bank Stmívaním a potom po ní neštěkl ani pes. V trailerech docela sympatická, nicméně kritiky naprosto rozcupovaná Mafia Mamma na tom nic nezmění. Studio se vybodlo na propagaci a výsledkem jsou prachbídné dva míče z více než 2000 kin. To se distributor s uvedením do multiplexů možná ani nemusel obtěžovat.

No a konečně Nefarious na desítce, což je indie horor, v němž si hlavní roli vystřihnul už ne tak mladý Indiana Jones alias Sean Patrick Flannery. Ten se dočkal premiéry v necelé tisícovce kin a skoro nikdo na něj nepřišel, jinak by hlásil do světa víc než 1,3 milionu dolarů za úvodní víkend. Při pohledu na trailer se vůbec nedivím

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend zkusí oživit milovanou Evil Dead franšízu extra krvavé Smrtelné zlo: Probuzení, premiéry se dočká i Ritchieho The Covenant (vůbec se o něm nemluví, to nejenom pro Jakea Gyllenhaala nedopadne dobře) a konečně On se bojí z dílny Ariho Astera, kterému šílenci z A24 poskytli 35 milionů babek na tříhodinový mindfuck s Joaquinem Phoenixem. Super Maria nemá kdo ohrozit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace