Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Žižka v amerických kinech vyhořel, bodoval horor Barbarian


ikona
Cival
barbarianben fosterbestiebrad pittbullet trainhororjan žižkamedievalmichael cainemimonipetr jáklspider-manspider-man: bez domovatop guntop gun: mavericktržby
Ani Michael Caine k milionům nepomohl. 

Uplynulý víkend byl jedním z nejnudnějších, co se týče pokladen světových kin. Jen našinec měl být v pozoru. Jednak mohl sledovat, jak Jan Žižka vábí do tuzemských kinosálů víc jak sto tisíc diváků, zároveň mohl být zvědav, jak se Jáklův český velkofilm (tedy hollywoodský nízkorozpočťák) chystá do zámořských mutliplexů.

Vyloženě mu fandit by bylo spíš jen projevem naivity – vědělo se, že kampaň na podporu filmu v Americe je takřka nulová, a do víc jak třinácti stovek kin bude film spíš jen svým malým distributorem Avenue Pictures vhozen a nebude o něj nějak významně pečováno, tak aby reálně mohli přijít i nějací diváci. A výsledek tomu přesně odpovídá.

 

Z poměrně velkorysého nasazení Žižka (pod krycím názvem Medieval) vytěžil jen 810 tisíc dolarů, což je prostě tragédie. A vlastně se vůbec nevyplatilo ho do kin uvádět – pokud nepočítáme nějaká smluvní ujednání a potenciální reklamu, že film byl v amerických kinech.

 

Jenže i o tomhle efektu jde dost pochybovat, protože film má na RottenTomatoes jen 22 vesměs průměrných recenzí (standardem bývají dvě až tři stovky textů u velkých premiér) a jeho start až na čtrnáctém místě je katastrofální hlavně kvůli průměru 617 dolarů na jedno kino – což Žižku bohužel řadí mezi sto padesát nejslabších výsledků v amerických kinech v jejich historii (a to se sem započítávají různá pozdní znovuuvedení starších filmů, a ne jen premiéry).

Takže hra na Hollywood reálně do toho Hollywoodu úplně nedoputovala, i když byli na palubě Michael Caine nebo Ben Foster. Film tak podpoří z hlediska kinotržeb hlavně české sály. Je otázka, jak se to projeví na finanční návratnosti projektu – Jákl zní v rozhovorech celkem přesvědčivě, že mu účty zalepí zejména předprodeje práv pro streamovací platformy a vícezdrojovost financování rozpočtu – pokud vás ale nalákal poslední záběr na případnou dvojku, můžete na ni celkem spolehlivě zapomenout. Jedině že by se do filmu zamiloval nějaký hlavoun z Netflixu. Nebo syn Jeffa Bezose…

 

Americkému žebříčku naopak vévodí hororové překvapení Barbarian. Napínák o půvabné slečně, které se zle vymstí ubytování na Airbnb, se těší z 92% pozitivních recenzí a výborného ratingu na IMDb 7,7 z 10. A navíc si v kasách připsal velmi solidních deset milionů. Barbarian může díky svému renomé a nulové konkurenci v kinech vydržet v multiplexech trochu dýl, než bývá u hororů zvykem, a nasbírat solidní peníze. Nás zatím mrzí absence české premiéry - doufejme tedy, že k nám výhledově skrze internet přiteče kvalitní žánrovka.

Stříbrnou pozici vybojoval díky čtyřem milionům další snímek pro indickou komunitu Brahmastra Part One: Shiva. Už asi dvacátý letos – holt tohle cílení na národnostní menšinu zabírá.

 

O bronz se přetahují dva akční fláky se třemi miliony, jenže zatímco Bullet Train je na tom ekonomicky poněkud problematicky s 211 melouny, Top Gun: Maverick už eviduje z pozice hlavního hitu roku celosvětově neskutečných 1,453 miliardy. Kdo ví, kdyby film už nedorazil na streamovací platformy, mohl Cruise pokukovat dokonce po miliardě a půl, i tak je ale jeho výtěžnost kolosální - vždyť trojnásobně překonala původní očekávání.

Pátá DC Liga supermazlíčků se navzdory dlouhému setrvávání v žebříčcích na všech kontinentech pořád nepřibližuje ani dvě stě milionům. Slabota.

 

Šestý je horor Pozvánka do pekla, jehož při aktuálních 25 milionech z celého světa uklidňuje leda perspektiva mrzkého desetimilionového rozpočtu. Jinak žádná sláva.

Do desítky se pak vešla ještě slabá Bestie, hitoví Mimoni 2 a rychle mizící re-release rekordního Spider-Mana: Bez domova. Před nimi lze na sedmé pozici ještě najít další náboženský doják Lifemark o týpkovi, jemuž se díky božské prozíravosti vrátí do života jeho neznámá mamina. Zkrátka další ubulený cajdák, co by MrHlada zabil do dvaceti minut.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se do kin dostane thriller God´s Country, sportovní drama Running the Bases, prequel povedeného hororu X jménem Pearl a skvěle hodnocený pohled na dívčí válku Válečnice aka The Woman King (diskuze o něm bude kvůli barvě pleti jeho hrdinek v Česku zase velký zážitek číst).

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace