Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lví Bestie prošuměla kiny, Maverick v zámoří pokořil Infinity War


ikona
TedGeorge
animebestiebodies bodies bodiesbrad pittbullet traindemon slayerdragon ball superidris elbakde zpívají racilovci lvůmarvelmaverickmimoninenenopepete davidsonthorthor: láska jako hromtom cruisetop guntop gun: mavericktržby
Idris Elba si vystřihl vedlejší roli v nespočtu hitů, ale sám film neutáhne  

Bída s nouzí. Nemluvím ani tak o aktuálním víkendu, který v zámoří jakž takž zachraňuje japonský animák. Mám na mysli výhled na následující týdny a měsíce, kdy až do poloviny října (!) nezamíří do zámořských multiplexů jediný snímek, který by alespoň pokukoval po startu za 50 a více milionů dolarů.

Pokud je nejlákavější premiérou následujícího měsíce a půl mysteriózní drama Olivie Wilde To nic, drahá, tak je něco sakra špatně. Není tedy až takovým překvapením, že celosvětově druhý největší provozovatel kin Cineworld podle Wall Street Journalu pomalu chystá bankrot, na což si v následujících dnech posvítím v samostatném článku. Pojďme zpátky k víkendovým tržbám.

Od premiéry anime Dragon Ball Super: Super Hero se před víkendem opatrně očekávalo zopakování překvapivého březnového výsledku mangy Jujutsu Kaisen 0: The Movie –⁠ tedy necelých 15 milionů dolarů. Fanoušky specifických japonských fantasy však neradno podceňovat, což v plné kráse ukázalo tučných 20 mega za první americký víkend.

Sony udělalo před pár lety velmi dobrý kup. Crunchyroll totiž kromě provozování streamu, jenž je k mému překvapení dostupný i u nás (byť s notně osekanou nabídkou), jednou za čas pošle relativně levné anime i do zámořských kin (rozpočet Dragon Ballu je prý jenom nějakých 13 mega) a pokaždé je z toho slušný úspěch. Super Hero přitom ve své japonské domovině není ani z daleka fenoménem z ranku Demon Slayera, který na konci roku 2020 navzdory covidu trhnul v Zemi vycházejícího slunce nehorázných 364 milionů dolarů.

Kdepak, Dračí mičuda má po měsíci a půl v japonských kinech na kontě „pouhých“ 18 mega. Jenomže chytrému studiu se v Americe povedlo rozjet levnou, nicméně přesně mířenou kampaň, a z premiéry udělat událost, za kterou si cílovka neváhala připlatit. Ceny vstupenek na čtvrteční a páteční premiéru vystoupaly i v obyčejných sálech na dvacet dolarů a výsledkem bylo krásných 10,7 mega, přičemž především IMAXy prý zase jednou praskaly ve švech.

Ne, trvalku, která by snad v dalších týdnech v USA pošilhávala po 60 a více melounech, bych navzdory absenci premiér nečekal, ale Crunchyroll už podruhé v řadě velmi chytře využil bezčasí v kinech. Budiž to inspirací i dalším distributorům, kteří teď roupama neví, co by. Obnovené premiéry Čelistí a Rogue One v IMAXech jsou sice hezké, ale za ně davy diváků v pokladnách kin 20 babek fakt nevypláznou. To už bych spíše zkusil překecat další populární korejskou hudební skupinu a udělal událost z jejich živě přenášeného koncertu.

Rychle k druhému místu, kde Idris Elba i poslednímu nevěřícímu Tomášovi ukazuje, že se dalším představitelem Jamese Bonda vážně nikdy nestane. Naprostá většina filmů, ve kterých má hlavní roli, totiž v kinech zklamala. Bestie tak tak přelezla 11,5 milionů dolarů, což je vzhledem k nasazení do více než 3 700 kin a rozpočtu 38 milionů babek slabota. Ve zbytku světa potom Elba utržil pouhých deset míčů. Všichni sice žehráme na nedostatek kinopremiér, ale Universal se vzhledem k nutné kampani provázející skoro každé uvedení filmu do podobně nadprůměrného množství kin možná ani nemusel s uvedením do multiplexů obtěžovat.

Tuším, jak studio uvažuje. Za 17 dní začnou biják prodávat na Amazonu, iTunes a dalších PVOD kanálech, aby následně (pravděpodobně po 45 dnech po uvedení v kinech) lví survival ještě vytěžili na paběrkujícím Peacocku. Nebudou tedy nuceni rozjíždět nákladnou kampaň znovu a všechno si odepíší jedním vrzem. Kritici se každopádně s diváky shodují, že překvapivě brutální Bestie je spíše průměrný příspěvek do thrillerového subžánru, a můj oblíbený islandský režisér Baltasar Kormákur se kvalitám Everestu nepřiblížil.

Zbývá jenom dodat, že majestátné africké šelmy jsou v Hollywoodu snad prokleté. Lovci lvů se sice časem dočkali skoro až kultovního statusu a neznám snad jediného člověka, který by při repríze napínavého filmu s Michaelem Douglasem a Valem Kilmerem v televizi přepnul na jiný kanál, ale v době premiéry se s rozpočtem 55 milionů dolarů a globálními tržbami pouhých 75 mega také jednalo o propadák.

Bronz poprvé (a pravděpodobně ne naposledy) bere Brad Pitt v akčňáku Bullet Train, k čemuž mu stačilo 8 mega. Při pohledu na aktuálních 69 milionů ze zámořských sálů je americké kilo, které se před premiérou vcelku očekávalo, mrtvé. Globálně potom jedna z posledních hollywoodských hvězd přepočítává pouhých 150 melounů a cesta ke splacení devadesátimilionového rozpočtu bude ještě setsakra dlouhá. Kdepak, z kin se Sony profitu nedočká, nicméně vyčůrané studio určitě za pár měsíců film střelí solventnímu streamu a nakonec snad nebudou škodné.

Na řadě je bramborová pozice a vaše pravidelná tržební injekce optimismu. Top Gun: Maverick pokračuje v překonávání tržebních rekordů, jako kdyby se nechumelilo. Tentokrát to odnesli Avengers: Infinity War. V Americe totiž Tom Cruise pokořil 683 mega a vyhoupnul se na šestou pozici historických tabulek. Troufnu si tvrdit, že minimálně v USA ho nepřekoná ani vánoční pokračování Avatara.

Příští zastávkou je pro Mavericka Black Panther se sedmi kily, což bude pravděpodobně konečná. Nejenom na iTunes se totiž Mav a spol. už nějaký ten den „předprodává“ jako o závod, protože už v úterý skončí jeho tříměsíční kino-exkluzivita. Po celém světě frajerský pilot a trpělivý učitel přepočítává dechberoucích 1,4 miliardy a 3 miliony dolarů k tomu. No, Jamesic Camerone, máš co dělat…

Zbylou šestici si projedeme v úsporném režimu, jelikož o všech zbylých účastnících kasovní TOP 10 jsme v minulých týdnech už psali. DC Liga supermazlíčků na pátém place sice po slabounkém 23milionovém víkendu vyloženě nekolabuje, ale Warneři rozhodně chtěli od áčkového animáku s hvězdným obsazením více, než současných 66 mega. Globálně se teprve horko těžko povedlo překonat nuzných 130 míčů.

Thora: Lásku jako hrom na šestém místě odbydu ve dvou větách, protože koho zajímá, že sedmý víkend v kinech už bůh hromu nepadá tak strmě jako po premiéře a v Americe bude končit u hranice 340 milionů. Celosvětově je nasnadě očekávat finiš někde v okolí 770milionového Batmana (jsme teprve na 737), což je pro jednoho z prvních Avengerů bezesporu zklamání.

Radost mi naopak dělají výsledky Nene na sedmičce. Pokaždé zajímavý Jordan Peele si u Universalů řekl o tučný rozpočet 69 mega a studio neprohloupilo. Nepovede se sice napodobit kasovní majstrštyky Uteč nebo My, jelikož oba „horory“ zvládly v zámoří utržit fantastických 175 milionů při násobně nižším budgetu, ale konečných 120–⁠125 míčů z Ameriky, které podtrhne o něco nižší suma ze zbytku světa (z prvních zemí zatím připlulo 19 mega), zajisté uspokojí všechny zainteresované.

U Mimoňů na osmém místě se na poslední chvíli povedlo vyjednat premiéru v Číně, která dávala malou naději na překonání miliardy. Nedopadne to, protože žlutí ničemové otevřeli v miliardové zemi za pouhých 11 milionů a tím pádem se průběžných 833 globálních melounů pravděpodobně nepovede rozmnožit na více než devět kil. Co by však za takové tržby dali třeba DC Mazlíčci, kteří mimochodem byli o pár milionů dražší.

Zbývají poslední dva snímky. Za devítku je vděčná romance z mokřadů aneb Kde zpívají raci. Více než 77 milionů z USA a další dvacka ze světa je pro drama disponující cenovkou 24 milionů skvělá zpráva. Vsadím se s vámi, že do pěti let si sympatická Daisy Edgar-Jones zahraje hlavní roli v nějaké marvelovce.

No a konečně hororová komedie Bodies Bodies Bodies z dílny A24. Pete Davidson se sice dočkal expanze do více než 2 500 kin, ale jeho fanoušci zůstali doma a průběžných 7,4 mega lze (navzdory vždy šetrnému studiu) považovat za zklamání.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend bude v kinech mrtvo. Jedinou novinkou hodnou zmínky bude hororová Pozvánka do pekla, ve které si bude Nathalie Emmanuel hrát na Samaru Weaving. Podle traileru totiž Sony vysílá do kin kopii Krvavé nevěsty.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace