Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman zdolal další mety, nezbrzdil ho ani velebený horor X


ikona
Cival
animebatmanchanning tatumdc comicshercule poirothorormark rylancematt reevesnetflixpesrobert pattinsonsmrt na niluspider-man: bez domovathe batmanti westtom hollandtržbyunchartedvřískotwarner bros.xzoe kravitz
Jak vysoko to dotáhne Pattinsonův Batman? 

Nové velké hity se neurodily, přesto se americký kasovní žebříček dočkal slušného osvěžení. Hned šest titulů první dvanáctky je totiž nových. Pravda, dva z nich, se neprobojovaly ani do top 10 a jejich putování zámořskými kiny rychle skončí - jedenáctý horor Umma neurval z osmi stovek kin ani milion, dvanáctá blaxploitation gangsterka Alice má ze 170 kin 170 tisíc dolarů. Oba tituly mají dost mizerné ohlasy a recenze, takže se nelze divit malému zájmu o ně.

 

Zaujaly ale jiné snímky: Nejvíc mile překvapila manga Jujutsu Kaisen 0: The Movie. Japonská akční fantasy doslova šokovala otvírákem za skoro patnáct milionů dolarů! Nasazení do 2286 kin mohlo avizovat, že se tady rodí velká animovaná událost, start za 14,8 mega ale řadu předpokladů ještě překonal (jiné weby píší i víc jak 17 milionů). Jujutsu Kaisen 0 zapsal za jeden víkend víc než Ghost in the Shell s Miyazakiho oscarovou Cestou do fantazie dohromady za celý pobyt v kinech, takže jde v rámci žánru o dost zásadní počin, který by mohl motivovat k většímu importu podobně kultovních látek na plátna západních kin. Je přitom nutné zmínit, že Jujutsu Kaisen 0: The Movie eviduje 100% pozitivních recenzí při průměrném ratingu 8,2 z 10.

 

Podobně nadšené ohlasy kritiků si hýčká i horor X o tom, jak se natáčení porna mezi vidláky zvrhne v krvavý masakr. Nový dryák Ti Westa eviduje 95% pochvalných textů a jejich průměrné hodnocení je 7,7 z 10, což je na hororové poměry prostě paráda. Artistní společnost A24 tedy znovu boduje, jen tržby by to si to zasloužilo vyšší - při takovém renomé a nasazení filmu do skoro tří tisícovek kin by to chtělo násobně vyšší výnosy než je úvodních 4,4 milionů dolarů. A24 se tedy zase jednou povedlo zlákat cinefily a náročnější fandy žánru, masy ale na divokou látku vůbec nereagují. Holt by to asi chtělo trochu přímočařejší marketingové uchopení... 

Ale aby toho nebylo málo, skvělé ohlasy mají i dva méně nápadné tituly na osmé a deváté pozici s milionem a půl na kontě. I stylový The Outfit s Markem Rylancem si užívá velké přízně kritiků (91% kladných recenzí!), nadšené divácké reakce pak provázejí i indické drama The Kashmir Files o genocidě během devadesátých let - Outfit ale potřeboval na stejný skromný výdělek šestkrát více kin, proto jde na rozdíl od Kashmiru o jasný komerční neúspěch.

 

Na piedestalu každopádně může dál suverénně stát Reevesův Batman. Atmosférická vize si našla svoje diváky a navzdory olbřímí stopáži ji nesrazily výraznější propady. Proto komiksárna s Robertem Pattinsonem dál spolehlivě nabírá dolarovou munici - dalších připočtených 36 milionů je parádních a posouvá muže s netopýrem na hrudi už na tři sta jen z Ameriky!

Celosvětově je to už dokonce dvojnásobek, takže je zjevné, že Batman nebyl jen vyhypeovanou rychlokvaškou a bez probémů si zaletí přes 700 milionů, aby pak zaútočil ještě o kilo výš. Pro Warnery jde o skvělý výsledek a zřetelnou výzvu k přípravám pokračování, na něž si Pattinson, Zoe Kravitz i Colin Farrell jistě najdou v diářích místo. Zvášť poslední jmenovaný má takových finančních sukcesů ve filmografii minimum. 

 

Uncharted se stále drží na bronzové příčce. Dalších osm milionů posunulo videoherní dobrodružství už na 125 mega z Ameriky, ještě optimističtějších je ale 334 globálních milionů. V Sony by rozhodně měli pokračovat, protože před covidem by to byl půlmiliardový hit jen to fikne. 

Propady okolo pouhých 20% mají tři zajeté tituly na páté až sedmé příčce - zatímco ale Pes s 54 miliony z Ameriky si na sebe spolehlivě vydělá, Smrt na Nilu se 130 melouny celosvětově způsobila nejen svým vysokým rozpočtem exodus Poirota ze světových kin. Nejúctyhodnější trvalkou je ale samozřejmě Spider-Man, který se drží v TOP 6 i po víc jak čtvrt roce v kinech! K 1,9 miliardě dolarů už Peterům Parkerům chybí jen kousíček.

 

Desítku uzavírají tancující animovaná zvířátka ze Zpívej 2, která pořád bojují o dotažení se ke 400 milionům celosvětově.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si na Batmana konečně vyšlápnou Sandra Bullock, Daniel Radcliffe, Brad Pitt a Channing Tatum s dobrodružnou oddychovkou Ztracené město.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace