Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 25 filmových sérií, které Hollywood přizabil nebo zcela pohřbil


ikona
KarelR
pirati z karibikupredatorrychle a zbesilesmrtonosna paststar trekstar warsterminatortransformersvetrelecx-men
Poslední desetiletka se bohužel nesla ve znamení sequelů, prequelů a rebootů, které mnohdy dopadly katastrofálně. Pojďme si shrnout všechno, co selhalo, abyste se pocitem „tvl vždyť zabíjej, na co sáhnou!“ netrápili sami. 

Pro řadu lidí je nejmilovanějším filmovým obdobím přelom tisíciletí. Hollywood na nás tehdy vysypal Matrix, Spider-Mana, Klub rváčů, Harryho Pottera, X-Meny nebo Pána prstenů, čímž rozjel kupu nových fenoménů a výrazně navýšil počet filmových fanoušků. V posledních letech ale panuje pocit, že se děje pravý opak – že Hollywood zabíjí, co může, a likviduje prakticky všechno, co nám od 80. let nadělil.

Do jaké míry je to pravda? Schválně jsem proběhnul poslední dekádu a vytahal z ní filmy, které uštědřily obří facku své populární značce. Ať už šlo o finanční selhání nebo o úpění nespokojených diváků (nebo se rovnou zvládlo oboje), po následujících celovečerácích se na internetech nikdo neradoval. Přišla totiž úplná stopka, dlouholetá pauza, anebo přesun k výrazně nižším rozpočtům či rovnou do televize/na stream.

Vynechal jsem jen horory, které by vydaly na separátní článek, a navíc jsou z principu tak levné, že se vždycky můžou vrátit (a taky do dělají). Každopádně se zhluboka nadechněte a pojďme si zrekapitulovat, jak nás Hollywood v posledních deseti letech vytrvale bodal do srdce.

Muži v černém († 14. června 2019)

Dají se natočit Muži v černém bez Willa Smithe a Tommyho Lee Jonese? Inu, dají, ale jak potvrdil spin-off Globální hrozba, je to naprostá marnost. Do pěti let čekejte seriál, na který nikdo nebude koukat, a potom snahu o čtyřku, jíž snad Smith dokáže odmítnout.

Terminátor († 1. listopadu 2019)

Terminátor byl technicky pohřben třikrát (Salvation, Genisys, Temný osud), až napotřetí to ale působí opravdu definitivně. Po mizerné pětce nespasil šestku ani návrat původní Sarah Connor, roboti jsou tak u ledu a nejspíš se časem také vrhnou kamsi na Netflix.

Charlieho andílci († 15. listopadu 2019)

Kořeny Charlieho andílků sahají k seriálu ze 70. let, velkou slávu jim však zajistily až dva divoké filmy. Reboot klidně mohl jít v jejich zábavných šlépějích, místo toho ale nabídl… prázdné a přízemní cosi. Pád tržeb na třetinu tak opravdu nikoho nepřekvapil, další pokus čekejte do deseti let někde na streamu.

Star Wars († 20. prosince 2019)

Tohle filmový svět bolelo asi nejvíc. Star Wars se začaly drolit už s propadnutím Sola a po (z půlky nenáviděné) Epizodě VIII, její pokračování ale pro jistotu nenáviděli skoro všichni. Lucasfilm po Epizodě IX zrušil všechny filmy a dojí nostalgii na streamu, kde se jen sype potrava největším fanouškům. Pro nejslavnějších ságu stříbrného plátna to je zatraceně krutý osud!

Wonder Woman († 25. prosince 2020)

Už první Wonder Woman nebyla žádný zázrak, po stránce tržeb a viditelnosti však zabodovala na jedničku. Pokračování tak znělo jako „easy job“, jen aby se z něj vyklubala snad nejblbější komiksárna posledních let. Warneři prý chystají trojku, ale… překvapilo by někoho, kdyby se ještě stihla zarazit?

Rychle a zběsile († 25. června 2021)

Jasně, v tuhle chvíli se točí Rychle a zběsile 10, takže se o konci autařské série mluvit nedá. Devátý díl ale vydělal o půl miliardy (!) méně než osmička a dočkal se výrazně horších ohlasů, což se určitě podepíše na tržbách desítky. Pokud padnou ještě níž, chystaná (prý finální) jedenáctka možná vůbec nebude.

Matrix († 22. prosince 2021)

Kdyby se rozdávala cena pro nejbizarnější zabití slavné ságy, pochopitelně by ji dostal čtvrtý Matrix. Lana Wachowská totiž místo akčního nářezu schválně naservírovala metapodivnost, v níž brečí nad tím, že ji Warneři donutili tenhle film natočit. Výsledek byl tristní a velmi neúspěšný, režisérčin fascinující plán tedy zafungoval na jedničku.

Harry Potter / Fantastická zvířata († 15. dubna 2022)

Kouzelnický svět je v troskách. Ne, to není zápletka Fantastických zvířat 4, ale aktuální stav napůl proklínaného potterovského spin-offu, který se dalšího dílu zřejmě vůbec nedočká. Filmové tažení mladého Brumbála tak končí a bude hodně zajímavé sledovat, jestli nový šéf Warnerů ukecá Rowlingovou k něčemu jinému.

Jurský park († 10. června 2022)

Situace kolem dinosaurů je ještě dost čerstvá, už nyní je však jasné, že se podobně jako třeba u Hobita dojíždí na volnoběh. O tržbách Jurského světa (1,7 miliardy) a Jurského světa 2 (1,3 miliardy) si trojka může nechat jen zdát, možná nedá ani miliardu. A co se týče ohlasů, povětšinou jde o nejhůř hodnocený díl (ze všech šesti), který má velkou kliku v tom, že je koncem série zcela dobrovolně.

Chybí vám tu něco (kromě hororů, které jsem zmínil v úvodu)? Dejte vědět v diskuzi a určitě se rozepište o tom, u kterých sérií vás hollywoodské vyždímání zabolelo nejvíc.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace