Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 25 filmových sérií, které Hollywood přizabil nebo zcela pohřbil


ikona
KarelR
pirati z karibikupredatorrychle a zbesilesmrtonosna paststar trekstar warsterminatortransformersvetrelecx-men
Poslední desetiletka se bohužel nesla ve znamení sequelů, prequelů a rebootů, které mnohdy dopadly katastrofálně. Pojďme si shrnout všechno, co selhalo, abyste se pocitem „tvl vždyť zabíjej, na co sáhnou!“ netrápili sami. 

Pro řadu lidí je nejmilovanějším filmovým obdobím přelom tisíciletí. Hollywood na nás tehdy vysypal Matrix, Spider-Mana, Klub rváčů, Harryho Pottera, X-Meny nebo Pána prstenů, čímž rozjel kupu nových fenoménů a výrazně navýšil počet filmových fanoušků. V posledních letech ale panuje pocit, že se děje pravý opak – že Hollywood zabíjí, co může, a likviduje prakticky všechno, co nám od 80. let nadělil.

Do jaké míry je to pravda? Schválně jsem proběhnul poslední dekádu a vytahal z ní filmy, které uštědřily obří facku své populární značce. Ať už šlo o finanční selhání nebo o úpění nespokojených diváků (nebo se rovnou zvládlo oboje), po následujících celovečerácích se na internetech nikdo neradoval. Přišla totiž úplná stopka, dlouholetá pauza, anebo přesun k výrazně nižším rozpočtům či rovnou do televize/na stream.

Vynechal jsem jen horory, které by vydaly na separátní článek, a navíc jsou z principu tak levné, že se vždycky můžou vrátit (a taky do dělají). Každopádně se zhluboka nadechněte a pojďme si zrekapitulovat, jak nás Hollywood v posledních deseti letech vytrvale bodal do srdce.

Smrtonosná past († 14. února 2013)

Čtvrtou Smrtonosnou past ještě John McClane rozdýchal – možná i proto, že byla docela fajn. Pětka se ale proměnila v takovou katastrofu, že to pohřbilo i šestku, v níž měl ve flashbacích do 70. let úřadovat mladý John McClane.

Robocop († 12. února 2014)

Slavnému Robopoldovi došla pára už na začátku 90. let, finální hřebíček do rakve mu však Hollywood zatloukl až Padilhovým rebootem. Leckoho tenhle comeback vlastně bavil, i tak ale šlo o zklamání, po kterém se Alex Murphy odebral do důchodu.

Pán prstenů / Hobit († 17. prosince 2014)

Trojka Hobit sice stejně jako dvojka málem dosáhla na miliardu, jedná se však o nejhůř hodnocený film ze Středozemě, po němž si většina lidí řekla „díky bohu, že je konec“. Žádná další tolkienovská adaptace už pak do kin nešla a aktuálně se všichni děsí toho, jak moc bude bolet nový seriál.

Fantastická čtyřka († 7. srpna 2015)

Už dvě původní Fantastické čtyřky nebyly nic moc, alespoň jedničku si však leckdo (relativně) užil. Jenže pak přišel reboot, který byl opravdu hororový a zabořil Mr. Fantastica a spol. do nejhlubšího bahna. Marvel tuhle sérii hodlá brzy vzkřísit – a bude potřebovat hodně trumfů, aby jí spravil pověst.

Série Divergence († 18. března 2016)

Série Divergence měla mít čtyři díly, trojka však dopadla tak tragicky, že se velké finále nikdy nenatočilo. Chvíli se přemýšlelo o tom, že se konec pošle jen na stream. Smlouvy s herci ale tenhle detail neměly podchycený, takže smůla.

Krotitelé duchů († 15. července 2016)

Vzít milovanou značku a natočit extrémně nenáviděný film je kumšt, ale Sony se to povedlo. „Krotitelky duchů“ sice sérii kompletně nezabily, vyhnaly ji však do vod komorních filmečků od Jasona Reitmana, z nichž má radost jen hrstka věrných fanoušků.

Star Trek († 22. července 2016)

Star Trek se v roce 2009 razantně vrátil na velké plátno… jen aby z něj po třech filmech zase slezl a vrátil se do televize. Nový seriál Strange New Worlds je sice parádní, skoro nikoho to ale nezajímá. A čtvrtý celovečerák z rebootové série, který už měl asi pět režisérů a herci dodnes nic nepodepsali, je (i přes oznámené datum premiéry) stále ve hvězdách.

Jason Bourne († 29. července 2016)

Velký návrat Matta Damona do role Jasona Bournea byl tak matný, že už na něj spousta lidí stihla zapomenout. A jelikož přišel po spin-offu s Jeremym Rennerem, jemuž se nevedlo o moc lépe, znamenalo to pro bourneovský vesmír filmovou stopku.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace