Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Žhářka: Recenze

příspěvky 1 - 4 Napsat příspěvek

4/10

S adaptacemi Kinga se roztrhl pytel v podstatě už od dob Carrie, přičemž další přibývají pravidelně rok co rok a jelikož Hollywood věří na druhé (třetí, čtvrté, atd.:D) šance, bylo asi jen otázkou času, kdy dojde opět řeč také na pyromanskou záležitost Firestarter, možná i proto, že předchozí pokus se tak úplně nevyvedl. Bohužel ani tentokrát to nevyšlo a odvážím se soudit, že míra nepovedenosti je zde ještě vyšší, než minule.

Protože těch zfilmovaných látek od Kinga je fakt hodně, na každou výbornou adaptaci typu Carrie, The Shining, Misery, nebo z poslední doby It a Doctor Sleep musí nevyhnutelně připadat tuna ne-až-tak-dobrého zbytku a v tomto případě tomu šli tvůrci, v čele s produkujícím Blumem, hodně naproti. Počínaje výběrem skoro debutanta Thomase, který svou rutinní až mdlou režií nedokáže vtisknout jak dialogovým, tak akčním scénám filmu žádný výrazný nebo osobitý ráz, přes Armstrong v titulní roli, která není vysloveně špatná (a scénář ji také moc nepomáhá), ale další Fanning z ní tedy rozhodně nebude, po opravdu nízký rozpočet, což sice samo o sobě nemusí být vyloženě problém (když to filmaři dokážou dovedně maskovat, nebo z toho dokonce udělat určitou přednost), jenže tady je (protože levná audiovizuální stránka a slabé cgi není něco, za co by se mělo někomu tleskat). K tomu je potřeba si přičíst ještě překotný děj (kdoví kolik toho skončilo na podlaze střižny), s čímž souvisí minimální prostor pro nějaký charakterový vývoj kohokoliv, nevyžádané (a nevítané) změny vůči předloze (jedna z postav se dočká úplně jiného vyznění, motivace oznámit vše médiím šla úplně do koše) a naprosto zapomenutí hodná akce, zakončená sice explozivním, ale podobně nevzrušivým finále. 

Jediným světlým bodem je tady jen snažící se Efron (škoda ho na takové role), střídmá stopáž (když už tedy tvůrci rezignovali na hlubší ponor do postav i příběhu) a slušný OST, na kterém se podílel Carpenter (člověk se až diví, proč si vybral zrovna projekt jako je tento - asi bratříčkování s Blumem:D). Což je na alespoň dobrou adaptaci nějakého Kinga trochu málo. Tak zase příště a třeba to konečně klapne.   
843135
S adaptacemi Kinga se roztrhl pytel v podstatě už od dob Carrie, přičemž další přibývají pravidelně rok co rok a jelikož Hollywood věří na druhé (třetí, čtvrté, atd.*:D*) šance, bylo asi jen otázkou času, kdy dojde opět řeč také na pyromanskou záležitost Firestarter, možná i proto, že předchozí pokus se tak úplně nevyvedl. Bohužel ani tentokrát to nevyšlo a odvážím se soudit, že míra nepovedenosti je zde ještě vyšší, než minule. Protože těch zfilmovaných látek od Kinga je fakt hodně, na každou výbornou adaptaci typu Carrie, The Shining, Misery, nebo z poslední doby It a Doctor Sleep musí nevyhnutelně připadat tuna ne-až-tak-dobrého zbytku a v tomto případě tomu šli tvůrci, v čele s produkujícím Blumem, hodně naproti. Počínaje výběrem skoro debutanta Thomase, který svou rutinní až mdlou režií nedokáže vtisknout jak dialogovým, tak akčním scénám filmu žádný výrazný nebo osobitý ráz, přes Armstrong v titulní roli, která není vysloveně špatná (a scénář ji také moc nepomáhá), ale další Fanning z ní tedy rozhodně nebude, po opravdu nízký rozpočet, což sice samo o sobě nemusí být vyloženě problém (když to filmaři dokážou dovedně maskovat, nebo z toho dokonce udělat určitou přednost), jenže tady je (protože levná audiovizuální stránka a slabé cgi není něco, za co by se mělo někomu tleskat). K tomu je potřeba si přičíst ještě překotný děj (kdoví kolik toho skončilo na podlaze střižny), s čímž souvisí minimální prostor pro nějaký charakterový vývoj kohokoliv, nevyžádané (a nevítané) změny vůči předloze [spoiler](jedna z postav se dočká úplně jiného vyznění, motivace oznámit vše médiím šla úplně do koše)[/spoiler] a naprosto zapomenutí hodná akce, zakončená sice explozivním, ale podobně nevzrušivým finále.  Jediným světlým bodem je tady jen snažící se Efron (škoda ho na takové role), střídmá stopáž (když už tedy tvůrci rezignovali na hlubší ponor do postav i příběhu) a slušný OST, na kterém se podílel Carpenter (člověk se až diví, proč si vybral zrovna projekt jako je tento - asi bratříčkování s Blumem*:D*). Což je na alespoň dobrou adaptaci nějakého Kinga trochu málo. Tak zase příště a třeba to konečně klapne.   
4/10
1 0
reagovat
OST je super, film je bohužel hnůj....
828204
OST je super, film je bohužel hnůj....
1 0
reagovat
reaguje na: hanak_v_exilu
Taky, Carpenter dělá parádní hudbu.
828182
Taky, Carpenter dělá parádní hudbu.
828181
3 0
reagovat
Upřímně, víc mě láká soundtrack než film.
828181
Upřímně, víc mě láká soundtrack než film.
3 0
reagují: HAL
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se